Älä pilaa koesuoritustasi huonoilla välineillä – Katso video ja lue kuvisopen ohjeet!

Jo väärällä paperivalinnalla taitavinkin tekijä voi pilata työnsä. Tähän postaukseen on listattu Teho-opiston opettajan ja tarvikemestarin, Heini Lindvallin vinkit parhaisiin taidetarvikkeisiin ja niiden oikeaoppiseen käyttöön. Katso videolta kuvisopen tarvikevalinnat ja lue, miten saat niistä kaiken irti pääsykokeissa!

Lyijykynät, Stomppi & Hiilikumi

Pääsykokeisiin kannattaa varata mukaan lyijykynälajitelma, joka sisältää kovia, keskikovia ja pehmeitä kyniä. Kovat kynät tekevät hailakampaa jälkeä, jonka avulla voidaa luoda vaaleampia sävyjä. Pehmeillä kynillä voidaan puolestaan luoda hyvinkin tummia sävyjä. Jos halutaan tehdä terävää viivaa, tulee kynää pitää pystyasennossa. Jos taas halutaan värittää isompia alueita, tulee kynää pitää lappeellaan. Esimerkiksi Täysgrafiittikynä toimii parhaiten juuri isojen alueiden värittämiseen. Jos värityksen rakeisuutta halutaan pehmentää, kannattaa käyttää Stomppia, jolloin saadaan huomattavasti tarkempaa jälkeä, kuin esimerkiksi sormella.

Lyijykynien ohella tarvitaan myös kumeja. Tavallisten pyyhekumien lisäksi myös Hiilikumi toimii loistavasti esimerkiksi silloin, jos väritettyyn pintaan halutaan luoda valokohtia. Hiilikumi voidaan nipistää erilaisiin muotoihin, joka mahdollistaa erilaisten valokohtien tekemisen.

Puuvärit & Vesiväripuuvärit

Jos pääsykokeissa tarvitaan puuvärjeä, kannattaan napata mukaan vesiväripuuvärit. Vesiväripuuvärit ovat paljon tavallisia puuvärjeä monipuolisempia, sillä niitä voidaan tarpeen mukaan myös laveeraata. Jos vesiväripuuväreillä väritettyä kohtaa halutaan esimerkiksi levittää, voidaan apuna käyttää vettä ja sivellintä. Lopputuloksena syntyy vesivärimäistä jälkeä. Vesiväripuuvärejä voidaan kuitenkin käyttää myös aivan kuten tavallisiakin puuvärejä. Puuvärien kanssa on hyvä muistaa, että niitä on aina mahdollista sekoittaa keskenään mielenkiintoisemman lopputuloksen saavuttamiseksi!

Minkälaisilla töillä menestyt pääsykokeissa?


Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Tussit

Erilaisia tusseja erilaisilla kärjillä – Niitä kannattaa napata mukaan pääsykokeisiin. Sivellintussilla on mahdollista luoda eläväistä jälkeä, kun taas pyöreäkärkisellä tussilla päästään tasaisempaan lopputulokseen. Kalligrafiatussi toimii loistavasti esimerkiksi tekstin tekemiseen ja Finelinerilla saadaan aikaan hyvin ohutta viivaa. Erisävyisillä Marker-tusseilla voidaan puolestaan luoda erilaisia varjostuksia ja kerrostuksia.

Tussien kanssa “hankalaa” on se, että aina voi tummentaa mutta ei vaalentaa. Apuna voidaan kuitenkin käyttää esimerkiksi valkoista puuväriä, maalitussia tai geelikynää. Valkoisen puuvärin avulla voidaan vaalentaa tummia kohtia pehmeästi, kun taas valkoisella geelikynällä tai maalitussilla saadaan aikaan vahvoja vaaleita kohtia hyvinkin tummaan pohjaan.

Vesivärit, Guassit & Maskineste

Vesivärit mielletään usein melko herkiksi taidevälineiksi, mutta niilläkin on mahdollista saada aikaan hyvinkin vahvoja sävyjä esimerkiksi pyörittelemällä sivellintä reippaasti värinapissa. Pääsykokeisiin kannattaakin varata mukaan erikokoisia siveltimiä. Leveillä siveltimillä saadaan helposti ja nopeasti tehtyä esimerkiksi taustoja, kun taas ohuempien avulla voidaan keskittyä yksityiskohtiin. Muista varata kokeisiin mukaan myös iso vesikuppi! Vettä voi nimittäin käyttää muuhunkin, kuin vain värien levittämiseen. Esimerkiksi saippuaveden avulla saadan aikaan “räjähdysmäisiä” efektejä, kun sitä roiskautetaan väritetyn pinnan päälle.

Guassit ovat tuubivärejä ja toisin kuin vesivärit, ne sisältävät peittäviä pigmenttejä. Guassin avulla voidaan saada aikaan sekä vahvempaa, että herkempää jälkeä riippuen siitä, kuinka paljon väriä ohennetaan vedellä. Näin ollen Guassit ovat siis melko monipuolisia, mutta muutoin hyvin samankaltaisia, kuin vesivärit. Vesivärejä ja Guasseja voidaan myös yhdistää esimerkiksi maalamalla kuivuneen vesivärin päälle valokohtia valkoisella Guassilla.

PRO TIP! Jos kokeissa tarvitaan vesivärejä, nappaa matkaan myös valkoinen Guassi-tuubi!

Maskineste toimii ikäänkuin “nestemäisenä pyyhekumina”, sillä sen avulla voidaan suojata niitä alueita, joihin värin ei haluta tarttuvan. Maskinesteellä ja siveltimellä voidaan maalata esimerkiksi ympyrän muotoinen kuvio ja antaa kuivahtaa. Tämän jälkeen kuvion päälle voidaan surutta maalata esimerkiksi vesiväreillä tai guasseilla. Väri tarttuu kuivuneeseen maskinesteeseen, jonka saa pois repäisemällä (Katso video!).

Paperit & Alustat

Niinkin itsestäänselvällä asialla, kuin paperilla saattaa olla kriittinen vaikutus työn lopputulokseen. Oikeanlaisen paperin valinta eri tekniikoihin onkin äärimmäisen tärkeää. Jos esimerkiksi vesiväreillä maalataan tavalliselle kopiopaperille, väri imeytyy paperin läpi ja saa aikaan lähinnä sotkua. Tällöin paperin pinta myös nukkaantuu, rypistyy ja reikiintyy helposti.

Vesiväreillä maalatessa paperin tulisi sisältää puuvillakuitua ja olla riittävän paksua, jotta se kestää vedellä lotraamisen. Vesiväripapereissa on usein myös karkea pinta, joka toimii hyvin maalien kanssa.

Piirtämiseen käy ohuempikin paperi, mutta riittävän paksu, jotta se kestää kumittamisen. Myös piirrustuspaperissa on hyvä olla hieman karkeampi tekstuuri, sillä kiiltävään pintaan kynän jälki ei tartu. Vesiväripaperin tekstuuri on kuitenkin liian karkea kynällä piirtämiseen.

Tusseille puolestaan sopii kiiltäväpintainen ja tiiviiksi puristettu paperi. Huokoinen piirrustuspaperi vain imisi arvokasta tussia itseensä.

VINKKEJÄ TEHTÄVÄTYYPEITTÄIN

Rakennus ja pienoismallitehtäviä on usein näkynyt erityisesti arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja muotoilun pääsykokeissa. Rakennustehtävissä käytetään joko itse tuotua tai paikan päällä annettua materiaalia, jonka avulla rakennetaan tietyn teeman mukainen pienoismalli/kappalle. Materiaalit ovat vaihdelleet vuosittain, pääsykokeissa on käytetty mm. pahvia, kartonkia/paperia, narua, tulitikkuaskeja, puutikkuja, savea ja munakennoja. Koska materiaalista ei ole täyttä varmuutta ennen itse koetilannetta, on tärkeää, että oma kolmiulotteinen hahmotuskyky on vahva ja tietää miten eri materiaaleja on mahdollista käyttää. Harjoittelu ja materiaalien kokeilu ennen itse koetilannetta on siis todella tärkeää! Materiaalin työstämiseen käytetään usein liimaa, saksia, teippiä ja/tai narua.

Piirustus ja maalaustehtäviä on lähes poikkeuksetta jokaisella taidealalla. Tekniikat on vaihdellut “piirrä ja/tai maalaa vapaavalintaisella tekniikalla” tyylisistä tehtävänannoista spesifimpiin, esimerkiksi lyijykynillä tai värikynillä piirtämiseen. Näitä tehtäviä varten onkin tärkeää, että vähintään lyijykynät, värikynät sekä jokin maali on hallussa. Vapaan tekniikan tehtäviä varten on myös hyödyllistä kokeilla eri välineitä, jotta löytää itselleen mieluisimman. Jollakin toisella peitevärit voi voittaa vesivärit 6-0, kun joku toinen taas loistaa vesiväritöissä.

Muita tehtäviä: Yllä olevan karkean jaottelun lisäksi pääsykokeissa näkyy myös näistä eroavia tehtäviä. Esimerkiksi muodin ja vaatuksen pääsykokeissa on usein ommeltu asuja, kuvataidekasvatuksen kokeissa sen sijaan osallistuttu ryhmätehtäviin ja kuvattu videoita.

Panosta kouluun pääsyyn!

Lopullisen opiskelupaikan saamiseen vaikuttavat vain pääsykokeissa kerätyt pisteet, joten harjoitteluun kannattaakin panostaa täysillä. Myös taidetarvikkeiden hankinnassa on hyvä kiinnittää huomiota laatuun, sillä niistä on hyötyä aina pääsykoeharjoittelusta työelämään asti! 
Hyvä idea on aina tehtävien ydin, mutta laadukkaat välineet voivat helpottaa ja nopeuttaa työn tekemistä. Laadukkaita tarvikkeita saa ostettua esimerkiksi Temperasta, josta myös Teho-Opiston opiskelijat saavat alennusta välinehankintoihinsa!

Muista kuitenkin tututstua huolellisesti myös korkeakoulujen tarvikelistoihin, jotka ilmoitetaan yleensä pääsykoekutsun yhteydessä. Edellä mainittujen tarvikkeiden lisäksi esimerkiksi terävät sakset, teipit, viivottimet ja grillitikut tulevat varmasti tarpeeseen alasta riippuen. Käy lukemassa lisää pääsykoevinkkejä ja välinetipsejä Tehon blogista! Tsemppiä kokeisiin!

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!



Tehon Maxi-kurssi – millainen on tyypillinen luentokerta?

Hejsan!

Ajattelin tällä kerralla kirjoitella hieman Taidekoulu Teho-Opiston MAXI-Kurssin luennon kulusta ja siitä, mitä kaikkea jännää siellä tapahtuukaan. Mulla on aina ollut tosi tervetullut ja viihtyisä olo Tehon tiloissa. Tilat ovat valoisat ja avarat. Lisäksi luentokertoja on useampi viikossa, jolloin voi päättää itse sopivan päivän itselleen, eikä näin ollen luokka ole aivan tupaten täynnä ja näin opettajille jää aikaa keskittyä jokaiseen yksilöön. Itse ilmottauduin keskiviikon iltapäivän tunneille, mutta olen pystynyt tarvittaessa joustavasti osallistumaan muiden päivien luennoille, jos keskiviikolle on tullut este.

Luennon aikana saa hörppäillä mukavasti teetä tai kahvetta

Palaute

Kello lyö 15 ja luentokerta alkaa tutulla kotitehtäväpalautteella. Työt jätetään ennen tuntien alkua oleskelutilan pöydälle, josta opettajat jakavat työt pöydittäin. Jokainen pöytä antaa myös palautetta työstä ennen kuin opettajat käyvät työn kimppuun (kuin nälkäiset hyeenat) Vitsi vitsi. 😀 Palautteen saaminen ja antaminen on ollut hyvin kehittävää, sillä joka kerralla oppii jotain uutta. Näkee upeita töitä, tyylejä ja inspiroivia juttuja. Toisaalta näkee myös, mitä olisi voinut tehdä paremmin ja mitä kehittää. Palautteet annetaan aina töille, ei ihmiselle niiden takana. Työt arvioidaan anonyymisti, joten sitäkään ei tarvitse jännittää.

Edellisen viikon pikatehtäviä odottamassa omistajiaan
Teho-Opiston tilat ovat valoisat ja avarat

Luento

Kun palautteet on annettu, opettajat vetäytyvät hetkeksi numeroimaan työt, jonka jälkeen numeroinnit ja perustelut kerrotaan kaikille. Tämän jälkeen päästään luennon pariin. Tämän viikon aiheena oli ihminen. Luennolla käsitellään aina aihealueen tärkeimmät asiat. Tällä kerralla puhuttiin siitä, miksi ihmisen esittäminen pääsykoetöissä on tärkeää; syy tähän on se, että Ihminen antaa mittakaavan ja tekee kuvasta uskottavan! Siksi kannattaa harjoitella piirtämään ihmisiä, ainakin niin että ne ovat uskottavan kokoisia ja muotoisia.

Pikatehtävät

Luennon aikana tehdään myös pikatehtäviä, jotka auttavat hahmottamaan luennon aihetta syvemmin. Tänään pikatehtäviä oli kolme, ja niissä harjoittelimme ihmisen piirtämistä. Aloitimme piirtämään ihmisen oikeassa mittakaavassa, sekä piirsimme kasvot edestä ja sivulta ja lopuksi varjostimme ne. Tämän jälkeen luento jatkui. Luennon lopuksi tehtiin vähän pidempi pikatehtävä; piirrettiin toisiamme elävästä mallista. Käytimme 5, 4, 3 ja 2 minuutin aikarajoja. Lopuksi teimme vielä yhden pikatehtävän, jossa piirsimme kuvitellun tilan/paikan, ja käytimme aiemmin piirtämiämme ihmisiä kuvassa mittakaavaihmisinä. Lopuksi asettelimme vielä piirtämämme kuvat yhdelle pöydälle ja katselimme toisten töitä.

Toivottavasti sulla on kaikki hyvin ja kiitos kun luit! Toivottelen ihanaa päivänjatkoa missä ikinä oletkin <3

xoxo K <3

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!



Luova prosessi pääsyko­e­näkökulmasta – miten lähteä liikkeelle rajallisessa ajassa?

Hyvvää ja aurinkoista päivää!

Nyt aletaan viemään jo aika viimeisiä kertoja Teholla. Jäljellä on enää kaksi kertaa + pääsykoesimulaatio. Mihin se aika on mennyt niin nopiaa? On ollut opettavainen ja työntäyteinen syksy sekä kevät. Mutta ihana! Oppiminen ja tekeminen vaan on niin kivaa. Teholla kotitehtäviä tulee pari viikossa. Luovuus on tämän ansiosta lähtenyt aivan uudella tavalla liikkeelle ja taidot karttuvat kokoajan. Ainiin, kohtahan tässä tulee tieto pääsykoevalinnoistakin. Niitä odotellessa voidaan vähän valmistautua ja selvitellä; Miten lähteä liikkeelle tehtävän teossa? Mitä on tärkeä ottaa huomioon luovassa prosessissa ja työn suunnittelussa pääsykoenäkökulmasta kun aikaakin on rajallisesti?

1. Luova prosessi alkaa ideoinnilla

Ideointiin on hyvä käyttää reilusti aikaa, mutta kannattaa asettaa itselleen jokin tietty aikaraja, jolloin jatkaa eteenpäin itse tekoprosessiin. Pääsykokeissa ideoidessa aivan sitä ensimmäistä itselle tulevaa ideaa ei välttämättä kannata ottaa käyttöön, sillä monesti sama idea tulee monelle muulle ihmiselle mieleen, eikä työ tällöin erotu kovasti pääsykokeissa. On hyvä keino esimerkiksi kirjata kaikki mieleen tulevat asiat ylös, tekemällä esim. miellekartan tai ihan ranskalaisia viivoja apuna käyttäen lista – mikä sopii kenellekin. Ideointia tehdessä on hyvä pitää mielessä tehtävänannossa pyydetyt asiat ja arviointiin vaikuttavat tekijät. Kun on jonkin aikaa ‘myrskyttänyt’ ja kirjannut kaikki hulluimmatkin asiat ylös, voi alkaa tehdä niistä koostetta ja poimia parhaat ideat päältä ja siirtyä suunnittelun pariin.

2. Luova prosessi jatkuu suunnitelmalla

Kuten sanotaan, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty eikä tässäkään tapauksessa se ole puppua! Kun on tosipaikassa ja saa eteensä pääsykoetehtävän, on tärkeää suunnitella tuleva työ valmiiksi ennen kuin alkaa tekemään, sillä esimerkiksi maalaustehtävässä valmiiksi mietityt väripaletit, työn sommitelma ja valöörit auttavat ratkaisevan paljon tehtävän tekemistä. Tässä hyvä apukeino on pienet luonnokset, joihin voi kokeilla erilaisia muunnoksia sommitelmasta ja valööreistä. Se on nopea tapa kokeilla omaa ideaa. Arjessakin maalattu taulu on paljon helpompi tehdä suunnitelman kanssa, kuin ilman. Ellei maalaa työtä intuitiivisesti, mikä on taas oma lukunsa. Toki tämäkin voi olla aivan yhtä käypä tapa tehdä pääsykokeissa, kunhan tietää ja tuntee mikä on itselle paras tapa ja osaa käyttää omia välineitä ja tekniikoita. Suunnitelmaakin tehdessä kannattaa pitää arviointiperusteet tarkasti mielessä, sillä esim. ‘värien käyttö’ arviointiperusteena merkitsee paljon lopullisen työn väripaletin valinnassa. Työn ei tarvitse olla teknisesti täydellinen, vaan tärkeää on näyttää omaa persoonaa ja ideointia. Oman idean välittyminen ja selkeä esittäminen on tekniikkaa tärkeämpää.

3. Prosessin loppuunvieminen

Nyt kun ideoinnit ja suunnitelmat on tehty, ei muuta kun tekemään. On paljon helpompi edetä, kun voi luottavaisin mielin edetä oman suunnitelman pohjalta ja tietää mitä tekee. Hyvin se menee! Luottavaisin mielin omaa luovuuttaan ja taitojaan käyttäen. Ole juuri sinä ja näytä juuri sinun omaa osaamista sekä hyödynnä juuri sinun omia kiinnostuksen kohteita tehtävää lähestyttäessä!

Kiitos kun luit, ihanaa eloa ja oloa sinne missä oletkin <3 Jänskätellään, että pääseekö sitä itse kokeilemaan karttuneita taitojaan pääsykokeissa..? Aallon pääsykoekutsut ilmeisesti tulevat viimeistään 15.5., joten siihen asti vielä odotellaan. Rehellisesti sanottuna mua ei oikeastaan kauheasti edes jännitä, asia selviää sitten kun joko kutsu tulee tai ei tule. Sillä välin nautiskellaan syttyvästä keväästä ja kauan kaivatusta, rakkaasta auringosta <3 Ehkäpä joku museoreissu voisi olla kiva tähän väliin..

xoxo Karo <3

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Tämä auttoi Sisustus­arkkitehtuurin ennakko­tehtävissä

Moikka, täällä Maria! Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävät on nyt palautettu. Videolla kerron vähän hakusuunnitelmistani ja kokemuksestani Teho-Opiston valmennuskurssilta. Kerron myös, mikä auttoi mua sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävissä. Tsekkaa koko video alta!

-Maria

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Vapaapäivä Ennakkotehtävien jälkeen!

Heipsu! Tervetuloa seuraamaan mun vapaapäivää – Aurinkoiset päivät piristää kummasti! Nautin keväästä ja tein Tehon kotitehtävää, jossa piti suunnitella erilaisia ikoneita leikkipuistoon. Paljon onnea kaikille Ennakkotehtävät palauttaneille ja tsemppiä tuleviin pääsykokeisiinMuistakaa nauttia myös keleistä!

-Nea

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!



Muotoilu – mitä kaikkea se voi olla?

K e v ä t t e r v e i s e t !

Kevät!!! Niiin ihana, kauan odotettu aurinko ja solivsevat purot. Tartuin tänään pitkästä aikaa järkkäriin ja lähdin ulos auringonpaisteeseen kuvailemaan. Oli ihana käpötellä rauhakseen kauniissa kevätilmassa ja kuunnella kun linnut virittelevät kutsulaulujaan ja purot solisevat metsissä. Ah ihanaa elämää <3 Tänään voisin kirjoitella hieman aiheesta muotoilu. Mitä kaikkea se on, millaisia eri muotoilun ‘lajeja’ on, mitä on hyvä muotoilu ja niin edelleen! Kävin tänään kauppakeskus Triplassa kiertelemässä ja nappailin kuvia erilaisista muotoiluista. Mitä niissä voisi parantaa ja mikä on hyvin?

Mitä on muotoilu?

Yksinkertaisuudessaan muotoilu on jonkin esineen tai kohteen käytettävyyden ja muodon suunnittelua tai sen valmistusta. Muotoilutuotteet saavat yleensä alkunsa asiakkaan tarpeesta tai siitä, että halutaan ratkaista jokin esimerkiksi käytettävyyden ongelma. Muotoilijan työhön voi kuulua myös kaksiulotteista graafista suunnittelua, käyttöliittymien suunnittelua tai brändisuunnittelua. Muotoiluprosessi lähtee yleensä liikkeelle jostakin ongelmasta, joka halutaan ratkaista. Tässä vaiheessa täytyy tehdä paljon taustatutkimusta ja luonnoksia, hahmotelmia ja kaikki ideat on hyvä ottaa huomioon.

Millainen on hyvä muotoilija?

Ympäristöään tarkkaileva, ympäristöstään kiinnostunut; miten jokin asia toimisi paremmin, mitkä asiat on jo hyvin, miten niitä voisi kehittää ja viedä vielä eteenpäin? Miksi jokin asia ei toimi? Muotoilija on tarkkaavainen ja ongelmien ratkaisu kiehtoo, hän on idearikas ja utelias. Hän on tietorikas ja selvillä monista asioista, ja jos hän ei tiedä jotain niin siitä otetaan selvää.

Teollinen muotoilu

Teollisen muotoilijan ammatinkuva on luova ja monipuolinen. Teollisen muotoilijan toimenkuvaan kuuluu suunnitella ja kehittää teollisesti valmistettavia tuotteita (esimerkiksi tehtaisiin koneita), sekä erilaisia palveluita, jotka ovat sekä toiminnallisesti että visuaalisesti houkuttelevia. (lainaus Metropolian sivuilta.)

Esinemuotoilu / taideteollinen muotoilu

Tämä on lähempänä taiteen rajapintaa. Monesti tällaiset yritykset rakentuvat jonkin tietyn konseptin ympärille. Joustavampi ja kevyempi yritysrakenne.

Taideteollinen muotoilu

Materiaali -ja teknikkalähtöinen prosessi, jossa tekijän motiivit ja estetiikka ovat tuotteiden lähtökohtina. Muotoilija tekee yleensä uniikkeja ja piensarjavalmisteisia esineitä.

Palvelumuotoilu ja käyttöliittymäsuunnittelu

Palvelumuotoilu vastaa palvelusektorin haasteisiin eli miten ohjelmat, tilat, palvelut olisivat käyttäjille helppoja käyttää. Asiakkaita esim. ohjelmistoyritykset, kaupan alan yritykset, julkinen hallinto. Käyttöliittymäsuunnittelu (User interface design, eli UI design) kulkee muotoilun ja graafisen suunnittelun rajapinnoilla.

Muotoilua ja suunnittelua

Kenelle suunnittelet? Mitä tuotteella / palvelulla / esineellä tehdään? Mikä tuote / esine / konsepti on? Missä tuotetta / esinettä / palvelua käytetään? Miten voin tuoda palveluun / tuotteeseen / esineeseen uuden muotoilunäkökulman? Kun omaa ideaa haluaa esitellä esimerkiksi pääsykoeraadille oman työn muodossa, tärkeää on ideoiden monipuolinen esittäminen: mahdollisten toimintojen esitteleminen, materiaalit, muunneltavuus, miten tuotetta käytetään: ihminen kuvassa, projektiokuvat, pienoismalli.

Tässä pieni tietopaketti muotoilusta, apuna käytin Teholta saamiani oppeja ja lähteitä. Ihanaa kevätpäivää kaikille missä ikinä oletkin, palataan taas! <3

xoxo: Karo

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Treenaa pääsykokeisiin Harjoittelupaketin avulla!

Aloita matka kohti unelmiesi opintoja Teho-Opiston harjoittelupaketin avulla! Pakettiin on yhdessä luovien alojen ammattilaisten kanssa koottu tietoa niin arkkitehtuurin, muotoilun kuin muidenkin visuaalisten alojen erityispiirteistä ja siitä, millaisia taitoja niiden opiskelussa ja hakuprosessissa vaaditaan. Paketti sisältää myös alakohtaisia harjoitustehtäviä, jotka ammattitaitoiset opettajamme ovat laatineet inspiroituneena oikeista, aikaisempien vuosien pääsykoetehtävistä. 

Tilaa harjoittelupaketti syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja aloita matkasi kohti unelmiesi alaa!

TEHO-OPISTON HARJOITTELUPAKETTI 2024 

Luovien alojen pääsykokeiden tehtävänannot ovat vuodesta toiseen melko samantyyppisiä, joten harjoittelupaketin tehtävät antavat sinulle hyvän kuvan siitä, millaisia tehtäviä oikeissa pääsykokeissa ja ennakkotehtävissä saattaa tulla vastaan. Ennakkotehtäviin ja pääsykokeisiin valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja harjoittelupaketin tarkoituksena onkin auttaa sinua pääsemään vauhtiin!

HARJOITTELUPAKETIN SISÄLTÖ

Harjoittelupakettiin on koottu relevanttia ajankohtaista tietoa ja harjoitustehtäviä seuraavista aloista:

  • Arkkitehtuuri
  • Sisustusarkkitehtuuri
  • Rakennusarkkitehtuuri
  • Muotoilu
  • Visuaalisen viestinnän muotoilu
  • Kuvataidekasvatus

Tilaa vuoden 2024 Harjoittelupaketti nyt!

Varmista paikkasi kevään kursseilta!

Varmista paikkasi kevään kursseilta alennettuun hintaan!
Early bird -etu voimassa 5.1.2024 asti

Midi – Tila & Muoto
– Alkaa 20.01.2025
790 2 390 
Harjoittele Arkkitehtuurin, Sisustusarkkitehtuurin ja Muotoilun hakualojen keskeisiä sisältöjä koko kevätlukukauden ajan!
Valitse vaihtoehdoista Tällä tuotteella on useampi muunnelma. Voit tehdä valinnat tuotteen sivulla.
Midi – Kuva & Viesti
– Alkaa 20.01.2025
790 2 390 
Harjoittele Visuaalisen viestinnän ja Kaksiulotteisen suunnittelun hakualojen keskeisiä sisältöjä koko kevätlukukauden ajan!
Valitse vaihtoehdoista Tällä tuotteella on useampi muunnelma. Voit tehdä valinnat tuotteen sivulla.
Midi – Muoti
– Alkaa 21.01.2025
790 2 390 
Harjoittele Muodin ja Vaatesuunnittelun hakualojen keskeisiä sisältöjä koko kevätlukukauden ajan!
Valitse vaihtoehdoista Tällä tuotteella on useampi muunnelma. Voit tehdä valinnat tuotteen sivulla.
Ennakko
– Alkaa 2.1.2025
240 290 
Intensiivinen tehotreeni ennen ennakkotehtävien julkaisua
Valitse vaihtoehdoista Tällä tuotteella on useampi muunnelma. Voit tehdä valinnat tuotteen sivulla.
Piirtämisen perusteet
– Alkaa 13.1.2025
240 290 
Hyväksi piirtäjäksi tullaan vain harjoittelemalla! Täsmäkurssi kaikille, joilla ei ole aiempaa taustaa kuvan tekemisestä.
Valitse vaihtoehdoista Tällä tuotteella on useampi muunnelma. Voit tehdä valinnat tuotteen sivulla.
DIGI
– Aloita heti
390 
Opi taittoa, kuvankäsittelyä ja muita digitaalisen kuvanteon perustekniikoita ja ilmaisua visuaalisen viestinnän aloille!
Valitse vaihtoehdoista Tällä tuotteella on useampi muunnelma. Voit tehdä valinnat tuotteen sivulla.