Arkkitehti vs. rakennusarkkitehti

Yhteishaku on meneillään ja tiedän, että siellä vielä osa tuskailee arkkitehdin ja rakennusarkkitehdin koulutusten valinnan väliltä.
Halusin kirjoittaa niin selkokieliset eroavaisuudet, että lukion penkiltäkin ponnistava, voisi alasta tietämättömänä ymmärtää eroavaisuudet. Etsin netistä faktatietoa aiheesta ja sain pääni pyörälle, koska molemmista sanotaan lähes samat tarinat. Tavallaan samalla tavallahan molemmat suunnittelevat ja ideoivat ja luovat uutta. En alkanut tekemään aiheesta sen suurempaa tutkimustyötä, joten nämä tiedot pohjautuvat enemmänkin minun omiin mielipiteisiin ja kokemuksiin.
Kerrottakoon ensi alkuun, että nämä ovat kaksi aivan eri koulutusta. Rakennusarkkitehdin koulutus tuli pitkän tauon jälkeen vuonna 2014 takaisin ja heitä koulutetaan Ammattikorkeakouluista. Arkkitehdiksi opiskellaan yliopistossa. Arkkitehdiksi voidaan kutsua jonkin asian suunnittelijaa, ideoijaa tai luojaa joten siksipä rakennusarkkitehti kulkee monesti arkkitehdin nimellä. Suomen arkkitehtiliittoon, SAFA:an kuuluvat voivat käyttää titteliä arkkitehti SAFA.  SAFAn jäseneksi pääsevät pääsääntöisesti vain ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet arkkitehdit. Tuosta SAFA-tittelistä siis voi joissain tapauksissa erottaa, että puhutaan arkkitehdistä eikä rakennusarkkitehdistä. Mutta pidä mielessä, että kaikki arkkitehdit eivät liity tuohon liittoon ja hae tuota titteliä itselleen.
Mitä eroa on arkkitehdin ja rakennusarkkitehdin koulutuksilla?
Arkkitehdin opinnoissa voit opiskella joko rakennusarkkitehtuuria tai maisema-arkkitehtuuria. Arkkitehdin koulutus kestää 5 vuotta ja rakennusarkkitehdin koulutus 4 vuotta. Arkkitehti on rakennusarkkitehtiin verrattuna perusteellisempi tutkinto, missä luovia ratkaisuja sekä estetiikkaa ja funktionaalisuutta käsitellään monipuolisesti kokonaisuutena. Näin kertoi wikipedia, mutta kiteyttäisin tämän sanaan taiteilija.
Rakennusarkkitehtien koulutuksessa painostus on teknisten ratkaisujen osaajana. Koulutuksen olennaiseen osaan eivät kuulu taideaineet, visuaalisuus eikä estetiikka. Tämä myös wikipediasta ja kiteyttäisin sen sanoihin kustannustehokasta suunnittelua.
Mitä eroa työelämässä?
Kaikki tietää että arkkitehdit suunnittelevat rakennettua ympäristöä. Kaikenlaista rakennussuunnittelua, kaupunkisuunnittelua, vaikkapa ovenkahvoja, monumentteja ym., lista on loputon. Entä rakennusarkkitehti? Suppeamman opetussisältönsä vuoksi rakennusarkkitehdin opinnot ei anna samoja ammattipätevyyksiä kuin arkkitehdin koulutus. Rakennusarkkitehdit toimivat samankaltaisissa työtehtävissä kuin arkkitehdit, mutta erityisesti suurten rakennuskohteiden pääsuunnittelijalta vaaditaan arkkitehdin ammattipätevyys.
Vaikka näillä kahdella ammattinimikkeellä on hyvin vähän eroa, ovat ne kuitenkin kaksi aivan eri maailmaa. Arkkitehdin opinnoissa/töissä viedään suunnittelu astetta pidemmälle. Voisin taas kiteyttää tämän kaiken oman mielipiteeni perusteella kärjistetysti yhteen lauseeseen. Rakennusarkkitehti on suunnittelija ja arkkitehti taiteilija.
Itse haluaisin oppia visuaalisuutta, estetiikkaa ja haluaisin päästä välissä hulluttelemaan ideoilla. Haaveeni olisi myös päästä suunnittelemaan joskus isoja julkisia kohteita joten siksi haaveeni on nimenomaan arkkitehti.
Tästä tuli nyt kaikkea muuta kuin selkokielinen teksti, mutta toivottavasti tästä oli jotain apuja asiaa pohtiville. Arkkitehdiksi.fi sivustolla on hyvin kaiken kattavaa tietoa molemmista koulutuksista ja työelämästä.
Tsemppiä kaikille hakijoille.


 

Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!


Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!



Ennakkotehtävät 2017: Aalto-yliopisto, taiteiden alat

Vihdoin ne ovat täällä: nimittäin viimeisetkin kevään 2017 ennakkotehtävistä! Aalto-yliopisto julkistaa taiteen hakukohteiden ennakkotehtävät vasta yhteishaun alkaessa, joten niiden kanssa hakijoilla on usein suurin kiire. Siksi tuota julkistuspäivää myös odotetaan kuin kuuta nousevaa, samana päivänä kun voi virallisesti laittaa korkeakoulujen yhteishakulomakkeen menemään ja aloittaa ennakkotehtävien suorittamisen!
Millaiset ovatkaan sitten tämän kevään esivalintatehtävät Aalto-yliopistossa? Monena vuotena ennakkotehtäviä ja pääsykokeita tarkastellut pääopettajamme Sini Koivisto analysoi, millaiset ovat Aallon tämän vuoden tehtävänannot!

Sisustusarkkitehtuuri

Tehtävä 1. Kuka olet

Toteuta itsesi kolmiulotteisesti vain yhtä materiaalia käyttämällä.

Toteutustapa: Kuvaa toteutuksesi valkoista tai mustaa taustaa vasten. Tulosta kuva A3-kokoiselle paperille. Kuvan koko A3

Arviointiperusteet: Persoonallinen ilmaisukyky, kolmiulotteinen sommittelu.

Tehtävä 2. Mistä tulet

Piirrä näkymä tilasta, jossa juuri nyt olet.

Toteutustapa: Lyijykynällä A3 kokoiselle paperille.

Arviointiperusteet: Piirustustaito, tilallisuus, sommittelu.

Tehtävä 3. Minne menet

Suunnittele ja toteuta kartta reitistäsi tulevaisuuteen.

Toteutustapa: Värillinen maalaus tai kollaasi jonka tekniikka vapaa.

Arviointiperusteet: Taiteellinen ilmaisu, värien käyttö, mittakaava.

Ennakkotehtävissä on viime vuosina alkanut selkeästi yleistyä valmiiden tuotosten valokuvaaminen ja valokuvan arvioitavaksi lähettäminen. Aikaisemmin jokainen hakija on lähettänyt omia pienoismallejaan ja tuotoksiaan valintaraadille isoissa postipaketeissa, mutta nyt käytännöt alkavat muuttua entistä enemmän tuotoksen valokuvausta suosiviksi. Muutokseen kannattaakin siis suhtautua innostuen; nyt hakijalla on mahdollisuus valita juuri oikea kuvakulma, kokeilla valoja ja varjoja sekä luoda kuva, jossa valmis työ on mahdollisimman edustavan näköinen.
Ensimmäisessä tehtävässä tarkoituksena on luoda oma itsesi mitä tahansa materiaalia käyttäen – mutta juuri siinä piileekin juju, eli hakija saa käyttää vain yhtä materiaalia. Sen vuoksi materiaalivalinta kannattaa miettiä tarkkaan! Aikaisempina vuosina pääsykokeissa on ollut samantyylisiä tehtäviä, joissa materiaali on määritelty ennalta, joten nyt hakijoilla on käytössään melkein mikä tahansa materiaali, jonka he keksivät. Käytä siis mielikuvitusta ja toteuta itsesi erottuvasti!
Toisessa tehtävässä käsitellään tilaa ja tilallisuutta. Tilan hahmottaminen ja ymmärtäminen on tuleville sisustusarkkitehdeille todella tärkeää, joten siksi tilaan liittyvä tehtävä on hyvin perinteinen pääsykokeissa ja ennakkotehtävissä. Kannattaa myös kiinnittää huomiota tilan valintaan – voit siis itse päättää, missä tilassa haluat työn tehdä ja minkä tilan haluat esittää! Vaikka lukisitkin tehtävänannon yksiösi lattialla istuen, voit pohtia, mikä olisi sinulle kaikista paras tila kuvaamaan tehtävänantoa “Mistä tulet”?
Kolmas tehtävä on hyvin ennakkotehtävämäinen tulevaisuuden suunnitelmineen. Usein ennakkotehtävissä tai pääsykokeissa halutaan selvittää, millaisena hakija näkee tulevaisuutensa ja miten hän sen visualisoisi tai kertoisi. Mistä asioista hakija unelmoi? Mitkä innostavat häntä, minne hän osaa kuvitella itsensä tulevaisuudessa? Tällä kertaa karttana toteutettava tehtävä antaa myös mahdollisuuksia kertoa mahdollisesta polusta, jolla etenet tulevaisuuden haaveitasi kohti. Muista myös huomioida arvosteluperusteet: arvioinnissa katsotaan taiteellista ilmaisua, värien käyttöä sekä mittakaavaa, joten muista ottaa ne huomioon työtä toteuttaessasi!

Muotoilu

Tehtävä 1: Unelmien kulkuväline

Esitä yhdellä kuvalla unelmien kulkuväline.

Toteutustapa: Piirrä lyijykynällä A3 kokoiselle paperille. Kirjoita nimesi ja tehtävän numero kääntöpuolelle.

Arviointiperusteet: Piirustuksen selkeys, kolmiulotteinen hahmottaminen

Tehtävä 2: Voima

Suunnittele ja toteuta voimaa kuvaava avattava veistos.

Toteutustapa: Toteuta veistos valkoisesta A3 kokoisesta piirustuskartongista ja valkoisesta paperista. Taita kartonki keskeltä niin että se taitettuna muodostaa A4 kokoiset kannet. Toteuta kansien väliin valkoisesta paperista leikkaamalla, taittelemalla ja/tai liimaamalla avattava ja suljettava veistos, joka kuvaa voimaa. Nimeä veistoksesi ja kirjoita veistoksen nimi etukanteen. Kirjoita takakanteen oma nimesi ja tehtävän numero.

Arviointiperusteet: Materiaalin käsittely, idean välittyminen, veistoksen rakenne.

Tehtävä 3: Valo tilassa

Toteuta maalaus aiheesta valo tilassa.

Toteutustapa: Maalaa työ A2 kokoiselle paperille. Taita paperi lopuksi A3 kokoon. Kirjoita nimesi ja tehtävän numero kuvan kääntöpuolelle.

Arviointiperusteet: Tunnelman välittyminen, värien käyttö, omaperäisyys, sommittelu.

Tehtävä 4: Motivaatiokirje

Laadi noin 150 sanan teksti, jossa kerrot 3 tärkeintä syytä, miksi haet opiskelemaan Muotoilun pääaineeseen.

Toteutustapa: Kirjoita teksti arial- tai helvetica-fontilla, pistekoko 12, riviväli 2. Jätä paperin molempiin reunoihin 1,5 cm marginaali. Kirjoita nimesi ja tehtävän numero paperin kääntöpuolelle.

Arviointiperusteet: Kirjallisen ilmaisun selkeys, hakijan motiivit

Ensimmäinen tehtävä muotoilun puolella hyvin ennakkotehtävien ja pääsykokeiden tyyliin sopiva. Tehtävänannossa ohjeistetaan luomaan unelmien kulkuneuvo, ja erilaisia kulkuneuvoja on pyydetty aikaisempinakin vuosina toteuttamaan. Tärkeää on myös muistaa tehtävänannon ‘unelmien’-sana – mielikuvitusta saa ja pitääkin käyttää, kun kyse on unelmista! Koska arviointiperusteissa arvostetaan kolmiulotteisuuden hahmottamista, kannattaa siihen kiinnittää tässä tehtävässä erityisesti huomiota. Mieti siis kulmat ja esitystavat kuntoon, kun toteutat tehtävänantoa!
Toisena tehtävänä on muotoilussa ja sisustusarkkitehtuurissa usein toistuva pop-up kortti, tai tässä tapauksessa veistos. Avattavassa pop-up tekniikassa tärkeintä on ottaa selvää oikeista tekniikoista. Tämäkin on tekniikkalaji, jossa siisteys, materiaalin käsittely ja teknisyys ratkaisevat, vaikka idean välittyminen ja mielikuvituksellisuus ovat myös tärkeässä roolissa. Muista siis skarppius ja siisteys, niin pääset jo hyvin alkuun.
Kolmas tehtävänanto on erittäin erittäin perinteinen sisustusarkkitehtuurin sekä muotoilun tehtävä. Eri vuosien ennakko- ja pääsykoetehtäviä tutkiessa huomaa, että samankaltaiset tehtävät esiintyvät eri kouluissa ja taidealoilla. Se kertookin siitä, että jotkin tietyt asiat ovat hyvin tärkeitä taidealojen opiskelussa ja tiettyjen tehtävämallien kautta niitä on myös helppo testata. Siksi valo ja tila ovatkin hyvin yleisiä tehtävämuotoja. Valon tutkiminen ja tilan kuvaamisen hahmottaminen ovat tässä työssä oleellisia. Mitä paremmin hahmotat tilojen ja valojen anatomiaa ja niiden luonnetta, sitä paremmin saat luotua työn, joka on sekä teknisesti hyvä että ideallisesti mielenkiintoinen.
Viimeisenä tehtävänä on perinteinen motivaatiokirje. Sen tarkoituksena on saada selville hakijan perimmäisiä syitä hakea opiskelemaan muotoilua. Miksi juuri muotoilu? Mitkä asiat hakijaa kiinnostavat? Missä hän tulevaisuudessa haluaa nähdä itsensä muotoilijana? Muista siis kirkastaa itsellesi selkeästi, miksi haluat hakemaan juuri muotoilua, jotta osaat tiivistää sanomasi hyvin ja napakasti, mutta kertoa mielenkiinnostasi alaa kohtaan tarpeeksi kattavasti.

Visuaalisen viestinnän muotoilu eli graafinen suunnittelu

Ennakkotehtävä: Intohimo

Suunnittele ja toteuta julkaisu aiheesta, johon suhtaudut intohimoisesti. Nimeä julkaisusi.

Sisällössä tulee olla muotoiltuna seuraavat elementit:

enimmillään (max.) 2500 merkkiä tekstiä, joka kertoo kiinnostuksesi kohteesta
teksti voi olla yhtenäinen tarina tai jaettu esim. kuvateksteihin
julkaisuun pitää kuulua infografiikkaa, ts. kartta, diagrammi tai vaikkapa käyttöohje.

Toteutustapa: Kahdeksan (8) sivua käsittävä kokonaisuus, tulostettu tai käsin tehty, sivukoko korkeintaan A3. (Ota huomioon, että emme palauta ennakkotehtävää.)

Arviointiperusteet: Sisällölliset ratkaisut, kyky kuvata asioita omaperäisesti ja kiinnostavalla tavalla, visualisointitaidot, informatiivisuus, sommittelukyky, kerronnallisuus ja kokonaisuuden hallinta.

Graafisen suunnittelun, eli nykyisen visuaalisen viestinnän muotoilun ennakkotehtävissä on toistunut melkein sama tehtävänanto jo pitkän aikaa. Toteutettavan julkaisun tarkoituksena on tarkastella hakijan osaamista, kykyjä ja kiinnostusta hyvin laaja-alaisesti. Visuaalinen viestintä on hyvin laaja-alainen aihe, joten sen vuoksi ennakkotehtäväkin testaa hakijan kykyjä ja rahkeita monipuolisesti. Muista siis panostaa jokaiseen osa-alueeseen huolellisesti, vaikka jokin osa-alue ei tuntuisi täysin omalta. Hyvin monessa tilanteessa kokonaisuus ratkaisee, eli jos keskityt vain luomaan yksi tai kaksi hyvää osa-aluetta julkaisuun, mutta kokonaisuus on sekava tai jokin osa-alue unohdettu, pisteet tipahtavat selkeästi. Pyri siis tekemään kunnollinen suunnitelma ja visualisoimaan julkaisu mielessäsi jo suunnitellessasi sitä, niin saat kokonaisuudesta selkeän.

Kuvataidekasvatus

Ennakkohtehtävä: Kolmen työn kokonaisuus

1. Sisätila

2. Välitila

3. Epätila

Tarkastele kolmen työn muodostaman kokonaisuuden kautta ihmisen muuttuvaa suhdetta materiaaliseen ja sosiaaliseen ympäristöönsä. Tulkitse annettuja otsikoita haluamallasi tavalla.

Merkitse jokaiseen tehtävään näkyvästi oma nimesi ja tehtävän numero.

Toteutustapa

Tehtävien toteutustapa on vapaa seuraavin rajoituksin:

Yksittäinen työ ei saa koostua irrallisista osista. Töissä ei saa olla irtoavia osia eikä särkyviä materiaaleja kuten lasia. Työn suurin sallittu koko on A3. Tehtävien tulee mahtua C3 (A3) -kuoreen.

Mahdollisten digitaalisten tehtäväsuoritusten tallennuksessa ja palautuksessa huomioi seuraavat ohjeet:

Digitaaliset tehtäväsuoritukset palautetaan muistitikulla. Tiedostot nimetään hakijan, koulutusohjelman ja tehtävän numerolla (esim. Kuvataidekasvatus_Virtanen_1). Muistitikkuun on merkittävä selvästi hakijan nimi ja syntymäaika sekä tikun sisältämät tehtävät numeroineen. Hakija on vastuussa tikun pakkaamisesta ja toimittamisesta siten, että se säilyy vahingoittumattomana.

Digitaalisen kuvan pidemmän sivun enimmäispituus 1024 pikseliä. Hyväksyttävät tallennusmuodot JPEG tai PDF. Videon enimmäiskesto on 1 min ja tallennusmuoto MOV, AVI tai MPEG4. Tiedoston enimmäiskoko 500 Mt.

Arviointiperusteet

Kuvallinen ja käsitteellinen ajattelu, toteutustapojen hallinta.

Kuvataidekasvatuksen ennakkotehtävät ovat usein muista taidealojen tehtävistä hieman eroavia. Niiden tarkoituksena ei ole aina selvittää hakijan teknisiä taitoja piirtäjänä, vaan selvittää kuvallista ja käsitteellistä ajattelua. Opiskelemaan halutaan opiskelijoita, joilla on ideoita, ajatuksia ja intohimoa kuvataidetta kohtaan sekä kykyä kyseenalaistaa ja ottaa kantaa. Sen vuoksi kuvataidekasvatuksen tehtävänannot ovat usein hyvin monitulkintaisia.
Tässäkin tehtävässä jokaisen hakijan täytyy miettiä omia tapojaan käsittää tilaa: mikä tila ensinnäkin on? Onko se jotain fyysistä, abstraktia vai molempia? Millaisia tiloja on olemassa? Miten määritellä tila, jotta voi määritellä ja käsittää epätilan? Kun näiden tilojen käsitteet vielä yhdistetään muuttuvaan suhteeseen materiaaliseen ja sosiaaliseen ympäristöön, tulkinnat saattavat olla hyvinkin erilaisia. Siksi hakijan kannattaakin heittäytyä teemaan juuri sillä kulmalla, joka tuntuu itsestä parhaimmalta. Ja kannattaa muistaa, että vaikka tehtävänanto saattaa aluksi tuntua hieman etäiseltä, tärkeintä on kyetä kuvittamaan ja visualisoimaan omat ajatukset mahdollisimman hyvin. Koska tulkinnalle on annettu täysi vapaus, luovuutta saa käyttää, mutta haasteeksi saattaa tulla abstraktien asioiden ja ideoiden näkyväksi tuominen. Muista siis pohtia ideoidessasi myös sitä, miten saisit toteutettua työn kaikista selkeiten!

Muoti

1. Pinta

Luo yhdellä valitsemallasi työvälineellä A3-paperiarkille yhtä väriä käyttäen yhtenäinen pinta, joka voisi toimia inspiraationa vaatetuskankaille. Älä käytä mitään muta työvälinettä ja täytä koko paperiarkki pinnallasi.

Toteutustapa: Väritehtävä, väline vapaa, koko A3

Arvosteluperusteet: idearikkaus, työvälineen ja pinnan hyödyntäminen, sommittelu

2. Mallisto

Suunnittele 10 sadevaatteen mallisto, jossa on 5 tuotetta naisille ja 5 miehille arkikäyttöön. Kuvaa mallistosi tuotteet ihmisen päällä edestä ja takaa A2-paperiarkille. Käytä sadevaatteittesi kankaissa inspiraationa 1. tehtävässä luomaasi pintaa erilaisissa värityksissä.

Toteutustapa: Väline vapaa, väritehtävä, koko A2

Arvosteluperusteet: idearikkaus, mallistokokonaisuus, toimivuus

3. Ruuturaitamekko

Suunnittele ruuturaitamekko ja kuvaa se ihmisen päällä edestä ja takaa A2-paperiarkille.

Toteutustapa: Vesi- tai peitevärit, väritehtävä, koko A2

Arvosteluperusteet: idearikkaus, värien käyttö, maalauksellisuus

Muodin tehtäviä odotetaan joka vuosi hakijoiden keskuudessa myös suurella mielenkiinnolla. Tänä vuonna ensimmäinen tehtävä käsittelee pintaa, joka on hyvin tuttu aihe aikaisempien vuosien tehtävistä. Vaikka äkkiseltään pinnan suunnittelu tuntuisi helpolta, kannattaa ideointiin käyttää aikaa: mitä yksinkertaisempi tehtävä ja pelkistetympi tyyli, sitä helpommin moni hakija tekee hyvin samantyylisiä tuotoksia. Mieti siis mahdollisimman monipuolisesti, miten voisit hyödyntää työvälinettäsi pintaa tehdessä ja miten saisit pelkistetystä ideasta luotua oivaltavan työn.
Toisessa tehtävässä tullaan hyödyntämään ensimmäisen tehtävän pintaa. Tarkoituksena on suunnitella mallisto joka käsittelee sadevaatteita – tehtävä, joka on aikaisemminkin esiintynyt vaatetusalan pääsykokeissa. Inspiroivana lisänä on tehtävänannon ohje suunnitella mallistoon tuotteet sekä miehille että naisille. Usein kun muotialan tehtävät automaattisesti suunnitellaan naisille, ellei tehtävä ole erikseen miestenvaatteisiin keskittyvä. Tässä tehtävänannossa tulee molemmat samassa! Kannattaa myös miettiä sadevaatteita sekä muodin että käytettävyyden näkökulmasta. Sadetakilla kun on olemassa funktio, ja arviointiperusteissakin painotetaan toimivuutta, joten malliston olisi tarkoitus olla sekä idearikas että toimiva.
Kolmas tehtävä käsittelee vaatetusalan yhtä perustyötä, eli kuosien yhdistelyä ja sommittelua. Maalauksellisuutta ja värien käyttöä arvioiva raati tulee näkemään hyvin monia raitaa ja ruutua yhdistelevää mekkoa, joten pyri suunnittelemaan työ, joka erottuu joukosta. Tehtävänannossa ei ole annettu suuria rajauksia, joten muista jälleen kerran ajatella mahdollisimman monipuolisesti ja eri tavalla kuin muut hakijat, jos haluat erottua joukosta!
 
Tämän vuoden ennakkotehtäviä tarkastellessa selkeitä teemoja ovat tila ja unelmat. Molemmat näistä aiheista liittyvät hyvin vahvasti taidealoille: tila ja tilallisuus ovat monessa suhteessa tärkeitä asioita hahmottaa, mutta unelmointi ja mielikuvitus ovat bensaa luovuudelle. Pyri siis ennakkotehtäviä tehdessäsi ottamaan huomioon oikeat tekniikat, annetut ohjeet ja teknikyys, mutta muista myös unelmoida ja hullutella mielikuvituksen suhteen – usein raikkaimmat ideat, jotka on toteutettu hyvällä tekniikalla, ansaitsevat jatkopaikan pääsykokeisiin!
Vaikka ennakkotehtävät täytyy jokaisen hakijan tehdä itsenäisesti ja ilman ohjausta, on meillä Teho-Opistolla tarjolla vinkkejä ennakkotehtävien tekemiseen. Niitä tarjoilemme esimeriksi Ennakko-kurssillamme, jossa käymme läpi opiskelijoidemme kanssa sen, että heidän osaamisensa on esivalintatehtäviin vaaditulla tasolla ja he ymmärtävät, mitä ennakkotehtävissä haetaan. Vuosittain melkein kaikki opiskelijamme, yleensä jopa joka ikinen, pääsevät jatkoon ennakkotehtävistä, joten jos tehtävistä suoriutuminen jännittää, lue lisää Ennakko-kurssistamme tai ilmoittaudu mukaan!


 

Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!


Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!



Ennakkotehtävät 2017: Metropolia kulttuuri- ja taidealat

Myös Metropolia on julkistanut tämän vuoden ennakkotehtävät liittyen graafisen suunnittelun ja vaatetusalan opintoihin. Moni onkin odotellut etenkin sisustusarkkitehtuurin esivalintatehtäviä, sillä mietinnässä oli, jatkuuko Metropoliassa viime vuoden käytäntö: tällöin muotoilun aloille oli vain perustietolomake varsinaisten ennakkotehtävien sijasta. Selkeästi Metropolia on ollut tyytyväinen tähän tapaan, sillä myös tänä vuonna käytäntö saa jatkoa!
Listasimme alle analyysimme kuitenkin graafisen suunnittelun ja vaatetusalan perinteisimmistä ennakkotehtävistä, joissa on tänä vuonna mielenkiintoisia aiheita. Osa on hyvin perinteisiä, taidealoilla usein nähtyjä tehtävänantoja, mutta mukaan on päässyt myös raikkaita uusia teemoja, jotka ainakin me Teholla otamme innolla vastaan!

MUOTOILUN ALAT

Perustietolomake korvaa tänäkin vuonna ennakkotehtävät sisustusarkkitehtuurissa, teollisessa muotoilussa ja tekstiilisuunnittelussa. Kyseiseen hakuprosessiin Metropolia päätyi muutama vuosi sitten yksinkertaistaessaan hakuprosessia, joten hakeminen ehdottomasti kannattaa – tällä kertaa kun se ei vaadi erityistä lisätyötä perustietolomakkeen täyttämisen lisäksi!
Ennakkotehtävien puuttuminen tarkoittaa myös sitä, että jokainen soveltuva hakija kutsutaan pääsykokeiden ensimmäiseen päivään. Sen aikana tullaan myös karsimaan osa hakijoista, ja jatkoon päässeet tulevat jatkamaan seuraaviin koepäiviin.
Metropolian perustietolomake julkaistaan yhteishaun alkaessa 15.3. tällä sivulla, ja se on palautettava yhdessä yhteishakulomakkeen kanssa viimeistään 5.4.2016 klo 15.00.

Graafinen suunnittelu

Tehtävä 1: Kirjoitustehtävä
Tutustu graafisen suunnittelun opetussuunnitelmaan Metropolian sivustolla. Kerro itsestäsi ja siitä minkä vuoksi graafinen suunnittelu kiinnostaa sinua niin paljon että haluaisit siitä ammatin. Kirjoita yksi A4-arkki. Laita tekstin alkuun kasvokuva itsestäsi ja kerro kumpaan suuntautumiseen olet hakemassa – painetun vai digitaalisen median suunnitteluun.
Tutustu graafisen suunnittelun opetussuunnitelmaan täällä: (Linkki julkaistaan hakuajan alkaessa 15.3.2017)
Toteutustapa
Essee
Laajuus
Yksi A4-arkki
Arviointikriteerit
Johdonmukaisuus, kieliasu ja perustelut

Tänäkin vuonna Metropolia luottaa hyväksi havaittuun ennakkotehtävään, sillä kyseessä on useana vuonna toistunut tehtävä. Tässä tehtävässä hakija saa tilaisuuden kertoa itsestään, kiinnostuksen kohteistaan ja soveltuvuudestaan alalle omalla tavallaan. Henkilökohtaisten tekstien avulla arvioijat pääsevät tutustumaan hakijoihin syvemmin ja saavat tietää hakijoista ja heidän tulevaisuuden suunnitelmistaan kattavasti.
Henkilökohtaisen aspektin lisäksi tehtävällä testataan myös hakijan tietämystä tulevasta alastaan.  Tehtävässä on jo itsessään annettu ohjeeksi tutustua graafisen suunnittelun opetussuunnitelmaan Metropolian sivuilta, joten tämä pakottaa hakijan tekemään myös taustatyötä opetussuunnitelman ja alan parissa. Tarkoituksena on hahmottaa, millaisena hakija näkee oman roolinsa tulevaisuudessa: millaista työtä hän haluaisi tehdä, millaisia ideoita hän toisi alalle ja kuinka selkeä kuva hakijalla on tulevista työtehtävistään.
Tämän tyyppinen kysymys on graafisen alan lisäksi tyypillinen myös monilla muotoilun aloilla hakijoiden haastatteluissa. Valintakomitean näkökulmasta kiinnostavaa on se, onko hakija on perehtynyt koulutusohjelmaan ja erityisesti alaansa, ja tietääkö tämä, mitä koulutukselta ja tulevalta ammatiltaan toivoo. Saman tyyppiset asiat kiinnostavat yhtälailla haastatteluissa.
Graafisen suunnittelun ammattilaiset työskentelevät kuvien lisäksi usein myös tekstien parissa, ja tämä ennakkotehtävä testaa hakijan valmiuksia kirjallisella puolella. Kirjoitustehtävää tehdessä kannattaa siis kiinnittää huomiota tekstin sisällön lisäksi myös sen rakenteeseen.

Tehtävä 2: Euroopan hullu vuosi 2017
Vuotta 1848 kutsutaan Euroopan hulluksi vuodeksi ajan tapahtumien vuoksi. Vuonna 2017 on nähtävissä myös monenlaisia vahvoja ilmiöitä ja meneillään olevia mullistuksia. Tee juliste aiheesta Euroopan hullu vuosi 2017.
Toteutustapa
A3-paperi, pystysuuntainen.
Juliste on värillinen ja siinä on teksti: Euroopan hullu vuosi 2017.
Tekniikka on muuten vapaa, mutta valokuvaa ei saa käyttää.
Laajuus
Yksi A3-paperi
Arviointikriteerit
Idea ja idean välittyminen, sommittelu, värien käyttö, typografia, tekniikan hallinta

Ennakkotehtävät sekä pääsykoetehtävät liittyvät usein hyvinkin ajankohtaisiin aiheisiin ja teemoihin. Tänä vuonna Metropolia tarttuu ajankohtaisuuteen Euroopan hullun vuoden kautta, joka voi tarkoittaa melkein mitä vain: miten kukakin määrittelee Euroopan hullun vuoden? Tämän tyylinen tehtävä testaa myös hyvin, seuraako hakija aikaansa, osaako hän lukea ilmiöitä ja trendejä ja miten hän kuvaa ne visuaalisesti. Tehtävässä kannattaa myös muistaa julisteeseen annetut ohjeet tekstistä sekä valokuvan jättämisestä pois työstä!

Tehtävä 3: Muraalin eli seinämaalauksen teko
Tee kuvasarja, jossa kuvataan muraalin tekemistä. Eli miten maalaus saadaan seinälle ja miltä lopputulos näyttää.
Toteutustapa
Työ on värillinen.
A3-paperi.
Tutustu aiheeseen.
Tekniikka on muuten vapaa, mutta valokuvaa ei saa käyttää.
Laajuus
Yksi A3-paperi
Arviointikriteerit
Havainnollisuus, sarjallisuus, oivaltaminen. Sommittelu. Käytetyn tekniikan hallinta.

Metropolian antama ennakkotehtävä liittyen muraaliin on ehdottomasti viime vuosien mielenkiintoisimpia tehtävänantoja! Tämän tyylisiä tehtäviä ei ole usein näkynyt ennakkotehtävissä tai pääsykokeissa, joten tässä on todellakin mahdollisuus erottautua ja tehdä jotain uutta! Erityisesti tehtävään yhdistetty kuvasarja, joka ei kuvaakaan esimerkiksi samaa aihetta kolmesta eri kulmasta, vaan keskittyy kuvasarjana kuvaamaan aikajanaa, on kutkuttava idea. Tässä työssä arviointikriteerinä oleva oivaltaminen on tärkeässä roolissa: keksiikö hakija oivallisen keinon esittää kuvasarjansa niin, että se kuvastaa muraalin tekemistä havainnollisesti ja sarjallisesti, mutta myös mielikuvituksellisesti ja luovasti.

Vaatetusala

Tehtävä 1

Tulkitse oheista piirrosta. Leikkaa mustasta kartongista kankaan kappaleet, joilla kuvittelet saatavan aikaan toimivan vaatteen muodot.

Liimaa leikkaamasi kartongin kappaleet A3-paperille vaakasuuntaan.

Kyseisen tyylinen tehtävä on hyvin perinteinen vaatetusalan ennakkotehtävissä tai pääsykokeissa. Erilaisten kuvien, kaavojen ja mallien avulla selvitetään, miten hakija ymmärtää vaatteiden muotoja ja muotoutumista: millaisista kappaleista vaate muodostuu? Hahmotuskyky ja kolmiulotteisten muotojen ymmärtäminen myös kaksiulotteisena sekä toisin päin on avain tässä tehtävässä onnistumiseen!

Tehtävä 2
Suunnittele vaatteet vanhemmalle huskysafari-yrittäjäpariskunnalle. He ottavat nämä vaatteet päällänsä vastaan turisteja ja vievät heidät koiravaljakolla lumiseen Lappiin. Kuvaa pariskunta ulkona luonnossa.
Tee työt koossa A3 vaakasuuntaan, värillisenä peite- tai vesiväreillä (papereita voi olla useampia). Liitä mukaan selkeät, mustavalkoiset tasokuvat vaatteiden malleista (edestä ja takaa) sekä mahdolliset materiaalinäytteet.

Tehtävänantoon liittyvän Lappi-teeman perusteella olisi voinut ajatella ennakkotehtävän liittyvän Lapin yliopistoon, mutta ihanan virkistävää nähdä myös pohjoisen teemaa Metropolian tehtävissä!  Vaikka tehtävä ensialkuun vaikuttaa hyvinkin helpolta, sisältää se silti monia pohtimisen arvoisia kohtia: toteuttaako hakija tehtävässä kaikista stereotypisimmän idean, joka pälkähtää usein samanlaisena monien hakijoiden päähän, vai keksiikö hän luovemman ja erottuvamman idean? Irrottelu perinteisestä saattaa myös toimia, kunhan muistaa miettiä tehtävän ohjeita: jos pariskunta käyttää vaatteita myös koiravaljakkoajeluilla, niiden tulee mielenkiintoisen ulkonäön lisäksi olla myös toimivia arkipäivän työssä.

Tehtävä 3
Piirrä ja maalaa työtiimisi tulevaisuuden työtehtävissä.
Tee työ koossa A3 vaakasuuntaan, värillisenä peite- tai vesiväreillä.

Tehtävän 3 tyyppinen idea toistuu vuosittain eri osastoilla ja hakukohteissa. Tarkoituksena on selvittää, millaisena hakija näkee itsensä vaatetusalan ammattilaisena ja millaisia tulevaisuuden haaveita häneltä löytyy. Tässä tehtävässä ei myöskään keskitytä pelkästään oman itsensä esittämiseen, vaan kuvaan tulee koko työtiimi: hakijan tulee siis miettiä, millaisten ihmisten ja millaisten ammattilaisten kanssa hän työtänsä tulevaisuudessa tekee.
Kokonaisuudessaan Metropolian vuoden 2017 ennakkotehtävät olivat yhdistelmä perinteisiä ennakkotehtävien teemoja yhdistettynä uudempiin ja vähän harvinaisempiin ideoihin. Hakijoilla on varmasti tehtävää esivalintatehtäviä tehdessä, mutta kova työ palkitaan: ne hakijoista, jotka jaksavat nähdä vaivaa miettiäkseen, suunnitellaakseen ja toteuttaakseen työt mahdollisimman hyvin, palkitaan usein pääsykoekutsulla!
Vaikka ennakkotehtävät täytyy jokaisen hakijan tehdä itsenäisesti ja ilman ohjausta, on meillä Teho-Opistolla tarjolla vinkkejä ennakkotehtävien tekemiseen. Niitä tarjoilemme esimeriksi Ennakko-kurssillamme, jossa käymme läpi opiskelijoidemme kanssa sen, että heidän osaamisensa on esivalintatehtäviin vaaditulla tasolla ja he ymmärtävät, mitä ennakkotehtävissä haetaan. Vuosittain melkein kaikki opiskelijamme, usein jopa joka ikinen, pääsevät jatkoon ennakkotehtävistä, joten jos tehtävistä suoriutuminen jännittää, lue lisää Ennakko-kurssistamme tai ilmoittaudu mukaan!


 

Ennakkotehtävät 2017: Lapin yliopisto, taide ja muotoilu

Suomessa taidealojen koulutus ei ole keskittynyt pelkästään Etelä-Suomeen, vaan hieman pohjoisemmastakin löytyy laadukasta taidealojen koulutusta. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta on panostanut taiteiden ja tieteiden yhdistämiseen, joten sitä kutsutaankin taideyliopistoksi tiedeyliopiston sisällä. Lapin arktisessa ympäristössä toimiva yliopisto saattaa joskus unohtua taidealojen opiskelupaikkoja miettiessä, mutta tällä pohjoisen luovalla yhteisöllä on tärkeä rooli taideteollisen alan kouluttajana: kolmannes Suomen taideteollisen alan korkeakoulutetuista onkin Lapin taiteiden tiedekunnan kasvatteja!
Monelle Lapin yliopistoon hakeminen on jo alusta asti itsestäänselvyys muiden taidekorkeakoulujen ohella, mutta monen mahdollista opiskelupaikkaa miettivän kannattaa ehdottomasti kurkistaa myös nämä pohjoisen tarjoamat mahdollisuudet. Jos esimerkiksi graafinen suunnittelu tai kuvataidekasvatus kiinnostavat, tarjoaa Rovaniemi näihin hieman erilaiset puitteet kuin Helsinki!
Lapin yliopiston julkistaessa ennakkotehtävänsä myös me Teholla lähdimme analysoimaan tämän vuoden tehtäviä. Rovaniemellä kuvataidekasvatuksen ja graafisen suunnittelun osalta yliopisto julkistaa perinteiset ennakkotehtävät, joiden perusteella karsitaan varsinaisiin valintakokeisiin kutsuttavat hakijat. Teollisen muotoilun, tekstiili- ja vaatetusalan (joka sisältää sisustus- ja tekstiilimuotoilun sekä vaatetussuunnittelun) sekä audiovisuaalisen mediakulttuurin osalta taas valintakokeisiin kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat ilman ennakkokarsintaa. Hakukirjeessä on kuitenkin mukana ohjeet valintakokeeseen mukana tuotavasta ennakkoon valmistellusta tehtävästä, joka on osa valintakoetta. Tästä syystä keskitymme tässä analyysissä tutkimaan etukäteen karsivia ennakkotehtäviä, eli kuvataidekasvatuksen sekä graafisen suunnittelun esivalintatehtäviä.

Graafinen suunnittelu

Ennakkotehtävä 1
Suunnittele juliste Arktinen talvipuutarha 2018 -tapahtumaan, joka järjestetään Napapiirillä ensi talvena. Tapahtumassa on esteettisesti esillä erilaisia kasveja sekä lumi- ja jääveistoksia.
Tee leikaten ja/tai repien ja liimaten erilaisista papereista (lehdet, väripaperit, kirjansivut jne,) kollaasitekniikalla juliste. Julisteen teksti: Arktinen talvipuutarha 2018
Suoritustapa: Toteuta juliste A3-arkille (pysty). Toteuta koko juliste käsin.
Arviointiperusteet: Visuaalinen tehokkuus, teeman visualisointi, sommittelu.

Tänä vuonna graafisen suunnittelun ensimmäinen ennakkotehtävä on hyvin samankaltainen kuin edeltävänäkin vuonna. Lapin yliopistossa ennakkotehtävät liittyvät usein Lapin alueeseen, eli niissä on jonkinlainen alueellinen kulma, joka on nähtävissä tänäkin vuonna. Erityistä innostusta Tehon suunnassa aiheutti kollaasitekniikka, joka on hyvin monipuolinen ja paljon mahdollisuuksia antava tekniikka. Toteutustapa on siis hyvin laaja, vaikka aluksi kollaasi saattaisikin kuulostaa hyvin rajatulta tekniikalta. Hakijan kannattaa siis ehdottomasti antaa luovuutensa ja mielikuvituksensa kukkia talvipuutarhaisen teeman parissa!

Ennakkotehtävä 2
Toteuta runokirjan kansikuva kirjassa esiintyvän runon perusteella.
Suoritustapa: Käsin A3-arkille, piirtäen ja maalaten, välineinä vesivärit ja lyijykynä. Toteuta pelkkä kuvitus, ilman kannen tekstejä.
Arviointiperusteet: Värien käyttö, sommittelu ja visualisointitaidot. Tekstin merkitysten löytäminen ja visuaalinen tulkinta.
Minä kuljen elämääni
kuin pälvivää merta ylittäisin, tiiran lailla,
liitäen, lekutellen, välillä syöksyen märkiin huoneisiin,
siihenkin, jossa lakanat aalloiksi, ja rakkaus, eräs.
Ja silti: jokainen saalis, jokainen hopeakylkinen
on peilinsirpale, särkipeili,
sokea kaistale kasvoistani,
muistoistani vain, silti liian vähän.
Eikä yksikään muisto
ole muuta kuin värähdys sisälläni,
kaiku vieraasta maasta,
haiku jota omakseni kutsun.
Ja se kammiossani asuva lapsi
pulssiani ahnaasti imevä
on vain hämärän värähdys lepikossa,
kipeä, loputon kaipuu alituisen rannalla.
Yhtä rakas, yhtä vieras kuin se mikä tulee,
yhtä vieras kuin kuolema, yhtä lailla läsnä.
Niin kuin valo karkaavissa lakanoissa,
jotka avautuivat pilviksi vuoteemme ylle.
Tänään en tunne sanojani, en säkeitä,
joita kirjoitan, en tuulen kuvaa siivissäni.
Huomenna rakastan, kuollut runoni,
pois mennyt läsnä oleva.
Tomi Kontio. Kokoelmasta Taivaan latvassa, 1998.

Tehtävä 2 on tänä vuonna perinteinen arkkityyppi graafisen suunnittelun tehtävästä. Levyn kansi tai kirjan kansi ovat usein graafisen suunnittelun ennakkotehtävissä tai pääsykoetehtävissä käytettyjä aiheita, jotka toistuvat eri vuosina. Ne ovat täysin omaa kategoriaansa graafisen suunnittelun tontilla, joten ne antavat myös paljon mahdollisuuksia toteuttaa omaa visiotaan luovasti. Siksi aihetta kannattaa miettiä myös räväkästi ja rajoja rikkovasti, mutta muistaa annetut ohjeet: esimerkiksi kannen toteutus pelkästään kuvituksena, ilman kannen tekstejä.

Ennakkotehtävä 3
Opasta kielitaidotonta maahanmuuttajaa kolmen pelkistetyn, kaksivärisen opastekuvan sarjalla saunomiseen olettaen, ettei hän ole koskaan nähnyt kyseistä toimintaa. Toteutetaan mustalla ja valkoisella, tasaisin väripinnoin.
Suoritustapa: Esitä opastekuvat vaakamuotoisella A3-arkilla vierekkäin. Toteuta kuvat ilman tekstejä. Käytä tasaisia väripintoja haluamillasi välineillä toteuttaen (käsin tai tietokoneella).
Arviointiperusteet: Pelkistäminen, visuaalinen informatiivisuus, sarjamaisuus ja kerronta, sommittelu ja ilmaisutaito.

Myös tehtävän 3 aihe toistuu usein graafisen suunnittelun kokeissa. Samaa tyyliä on ollut myös arkkitehtuurin sekä muotoilun kokeissa, joten tämän tyyliset tehtävät ovat hyvin yleisiä taidealoilla. Vaikka luovuus, mielikuvituksellisuus ja monipuolisuus ovat usein taideaineissa tärkeitä, yksi tärkeimpiä oppeja on myös pelkistys: se, miten jokin asia voidaan esittää hyvinkin selkeästi, kauniisti ja pelkistetysti. Tätä asiaa voidaan hyvin testata näiden pelkistettyjen opastekuvien avulla. Näinkin pelkistetyssä tehtävässä tulee kuitenkin muistaa kaksi asiaa: less is more & think outside the box. Koska saunomiseen liittyy vain rajallinen määrä asioita, pelkona on, että jokaisen hakijan tehtävät muistuttavat toisiaan. Muista siis luovuuteen yhdistetty pelkistys!

Kuvataidekasvatus

Ennakkotehtävä 1
Määritelmä: Esineet tai laitteet voivat toimia yhteyksien luomiseen: yhteyksien pitoon ystävien kanssa, yhteyden pitoon ajankohtaisiin tapahtumiin ja yhteiskuntaan tai muodostamaan yhteyksiä vielä tuntemattomiin ihmisiin, aiheisiin ja paikkoihin. Esineet kantavat mukanaan myös merkityksiä ja muistoja, jotka yhdistävät meitä historiaan, omaan kulttuuriin ja aikaan. Esineet kertovat keitä me olemme – yhdistävät meidät identiteetteihimme.
Toteutus: Valitse kolme esinettä, jotka rakentavat, pitävät yllä ja luovat yhteyksiä elä- mässäsi. Sijoita esineet tilaan ja asettele ne suhteessa toisiinsa. Tee asetelmasta piirros.
Välineet: A3-paperi pysty- tai vaakasuunnassa, lyijykynät ja/tai mustat tussit oman valintasi mukaan.
Arviointiperusteet: Muodon, valon, materiaalin ja tilan kuvaaminen.

Kuvataidekasvatuksen ennakkotehtävät eroavat muista taidealojen ennakkotehtävistä kaikista eniten. Se, mikä eri taidealojen ennakkotehtäviä ja pääsykokeita kuitenkin yhdistää tässäkin tapauksessa, on aiheiden ajankohtaisuus. Tehtävässä annettu aihe yhteyksistä on hyvinkin ajankohtainen ja monitahoinen aihe. Siksi se testaa myös hakijoiden luovuutta, ajankohtaisten asioiden käsittelytaitoa ja ideointitaitoa. Tällaiset tehtävät, jotka periaatteessa vaikuttavat helpoilta, mutta tarkemmalla tarkastelulla saattavat osoittautua paljon moniulotteisimmiksi kuin olisi ajatellut, ovat usein niitä mielenkiintoisimpia. Näissä tehtävissä on myös suuri klisee vaara: moni saattaa toteuttaa ensimmäisen saamansa idean, jolloin erottautuminen muiden samanlaisten ideoiden joukosta on vaikeaa. Siksi aihetta kannattaakin tarkastella moniulotteisesti, ennen kuin alkaa työstämään tehtävää.

Ennakkotehtävä 2
Määritelmä: “Yhteys” on terminä hyvin monimerkityksinen. Sillä voidaan ymmärtää eri tahojen liittymistä toisiinsa tai niitä yhdistävien tekijöiden olemassaoloa.
Yhteys
1. toisiinsa yhdistyneenä, kosketuksissa, liittyneenä, kytkeytyneenä olo, kontakti; vuorovaikutus, kanssakäyminen.
2. eri paikkojen välisistä kulkumahdollisuuksista, teistä ym. kulkuväylistä, joukkoliikennevälineiden kulkuvuoroista.
3. asioiden, ilmiöiden tai tapahtumien yhteenkuuluvuus, riippuvuus- tai syy- seuraus – suhde.
4. kokonaisuus johon jokin asia tai osa kuuluu.
(Lähde: Kielitoimiston sanakirja. https://www.kielitoimistonsanakirja.fi )
Tee juliste, jonka aiheena on “yhteys”. Julisteella tarkoitetaan viestinnän välinettä, jota käytetään jonkin asian julkituomiseen tai mainostamiseen ja sen tarkoituksena on kiinnittää huomiota.
Toteutus: Julisteessa tulee olla omaa piirrosta tai maalausta, mediakuvia jostain ajankohtaisesta aiheesta (lehtileike tai tuloste digitaalisesta mediasta, käytä enintään 2 kuvaa) sekä tekstiä enintään 10 sanaa.
Välineet: A3-paperi pysty- tai vaakasuunnassa, piirtimet ja/tai maalausvälineet, median kuvat
Arviointiperusteet: Aiheen käsittely, viestin välittyminen, visuaalinen kiinnostavuus ja kokonaissommittelu.

Tehtävä 2 liittyy omalta osaltaan myös tehtävän 1 aiheeseen yhteyksien muodossa. Yhteyksille annetaan monia merkityksiä, joita hakijan tulee pohtia monipuolisesti, laaja-alaisesti sekä useammalla tasolla. Kuten edellisessäkin tehtävässä, myös tässä on vaara sortua helposti kliseisyyteen ja ensimmäiseen saamaansa ideaan. Tehtävää tehdessä kannattaa myös muistaa tarkasti annetut ohjeet: enintään 2 mediakuvaa ja tekstiä enintään 10 sanaa. Moni nimittäin saattaa innostuessaan unohtaa annetut raamit, jolloin hyvälläkin idealla varustettu työ saattaa pärjätä sen vuoksi huonosti esivalintaraadin arvioinnissa.
Tiivistettynä Lapin yliopiston ennakkotehtävät ovat tänä vuonna erittäin mielekiintoiset ja ajankohtaisiin sekä paikallisiin teemoihin tarttuvat. Ne myös antavat helpon tien sortua liian itsestään selviin ratkaisuihin, mutta antavat luoville ja mielikuvituksellisille henkilöille mahdollisuuden irrotella ja ottaa aiheista kaikki irti!
Vaikka ennakkotehtävät täytyy jokaisen hakijan tehdä itsenäisesti ja ilman ohjausta, on meillä Teho-Opistolla tarjolla vinkkejä ennakkotehtävien tekemiseen. Niitä tarjoilemme esimeriksi Ennakko-kurssillamme, jossa käymme läpi opiskelijoidemme kanssa sen, että heidän osaamisensa on esivalintatehtäviin vaaditulla tasolla ja he ymmärtävät, mitä ennakkotehtävissä haetaan. Vuosittain melkein kaikki opiskelijamme, usein jopa joka ikinen, pääsevät jatkoon ennakkotehtävistä, joten jos tehtävistä suoriutuminen jännittää, lue lisää Ennakko-kurssistamme tai ilmoittaudu mukaan!


 

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Motivaation puutetta ilmassa

Moikkulimoi!

En tiedä mikä motivaation puute on ollut tässä muutaman viikon aikana. En ole saanut yhtään mitään aikaiseksi. Kurssitehtävät on jäänyt rästiin, koska ei ole oikeen ollut fiilistä mihinkään. Bloginkin kirjoitus jäänyt sen takia vähälle.

Tutustumisilta ja motivaatio

Menin perjantaina myöhäisemmälle midi-kurssille, koska muuten olisi tullut kamala kiire Helsinkiin töiden jälkeen. Oli kiva nähdä toisenkin ryhmän töitä ja ajatusmaailmaa. Sitä alkaa jo tottua oman ryhmän oppilaiden tyyliin, ja on innostavaa nähdä muidenkin töitä. Vaikka me niitä töitä saadaankin aina katsella facebook-ryhmässä, onhan se kiva kuulla myös keskustelua töistä. Samaisena iltana mä tein sen vihdoin, sain ekan vitosen! Ai että se tuntu hyvältä. Ehkä musta onkin tähän. Nyt mietinkin miksi vikaan kahden viikon aikana en ole saanut mitään aikaiseksi?

Kartta -tehtävä
Kartta tehtävä, jossa piti piirtää oma kartta, joka kuvaa joko kuvataiteen tai musiikin maailmaa sellaisena kuin minä sen koen. 5, +upea tilallinen abstraktio, tunnelmien ja värialueiden muodostama kolmiulotteinen tila


Tutustumisilta itsessään meni sulavasti, saatiin ruokaa, juomaa ja kuunnella musiikkia. Loppu sujui kuin valssi, vaikkei valssattukaan. Sain tutustua ihaniin ihmisiin! Vaikea käsittääkään, kuinka erilaisia ollaan. Tietysti olin luonut osasta jonkinlaisen mielikuvan jo etukäteen. Juttelun myötä ensivaikutelmat hälvenivät ja näin heissä ihan uusia puolia. Täytyy sanoa, että upeita persoonia meillä Teholla. Tuli sellainen olo, että me tehdään tämä yhdessä, ja päästään kaikki haluamaamme kouluun!
tutustumisilta
 

Portfolio valmis, vai onko?

Kouluun pääsemiseen edellytetään kuitenkin ennakkotehtävät. Puhuin viime postauksessa, että pyhitän talvilomani täysin portfolion tekoon.. Noh, enhän mä sitä tehnyt tippaakaan. Nyt on vaan fiilis, että MITÄHÄN VITTUA. Päätin aiemmin, että tekisin Muotsikan ennakkotehtävät ennen aallon ennakkotehtävien julkaistamista, eli ennen 15.3. Siihen on enää alle viikko!!! En käsitä, mihin koko helmikuu yhtäkkiä hävisi. Päiviä on enää 28, kun molemmat ennakot pitäisi olla tehtynä. Miten mä kerkeän?! Päässä pyörii vain paperivalinnat, portfolion koko ja se, löydänkö vanhoja töitä, vai käytänkö pelkästään uusia kurssilla valmistuneita? Onneksi Teholta sain vastauksia näihinkin kysymyksiin. Tehon blogista löytyy nimittäin Sini-opettajan analyysi Lahden muotoiluinstituutin ennakkotehtävistä. Ihana stressinpurkaja Teho-Opisto ja sen opettajat ovat, kiitos.

eskariin
Fiiliksiä eiliseltä


 
Tällä hetkellä odotan, että liima kuivuisi ja pääsisin maalaamaan alustaa mun pienkerrostalolle. Laittelen kuvia kunhan saan sen valmiiksi ja kuljetettua ehjänä kurssille. Motivaatio on taas palannut ja alan tajuamaan, että tässähän pitää tehdä töitä… täysillä. Viime tunnilla läpikäytiin mun lempiaihetta: tilaa ja perspektiiviä. Ehkä ne on mun lemppareita, koska saa tavallaan apuja siihen piirtämiseen pakopisteistä. Saan luoda sitä, mitä tulevaisuudessakin haluaisin tehdä.
 
Tiesin, että keväästä tulee stressaava, joten nyt vaan tsemppi päälle ja painetaan vauhdilla eteenpäin!
 
Ihanaa loppuviikkoa, Tiia


 

Ennakkotehtävät 2017: Arkkitehtuuri ja maisema-arkkitehtuuri

DIA-yhteisvalinta eli diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan ennakkotehtävät on tämän vuoden osalta julkaistu! Arkkitehtuurin esivalintatehtävien julkistuspäivä on monelle kevään yksi tärkeimmistä päivistä: siitä alkaa konkreettinen valmistautuminen kevään koitokseen, eli arkkitehtuurin pääsykokeisiin. Arkkitehdin urasta haaveilevien onneksi ennakkotehtäviä on tälle alalle vain yhdet: hakija ei siis joudu toteuttamaan jokaiseen kouluun erikseen omia ennakkotehtäviä, vaan esivalintatehtävät ovat samat, riippumatta siitä, mihin kouluun haet.
Nyt kun arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin esivalintatehtävät on julkaistu, päätimme ottaa ne meillä Teho-Opistolla hieman lähempään tarkasteluun ja analyysiin. Jos siis sinua kiinnostaa, millaisia asioita esivalintatehtävissä saatetaan pyrkiä testaamaan ja miten lähteä rakentamaan omia ennakkotehtäviä, kurkista pääopettajamme Sini Koiviston mietteet!

ARKKITEHTUURI JA MAISEMA-ARKKITEHTUURI, DIA-YHTEISVALINTA

 

DIANAN MATKASSA
Avaruuteen on lähetetty tutkimusalus Diana kohteenaan kaukaista tähteä kiertävä planeetta. Alus on miehittämätön ja varustettu robotiikalla, jonka tarkoitus on etsiä elollista elämää.
Tutkimusalus on suunniteltu tekemään planeetalla seuraavat tehtävät: laskeutuminen, ympäristön dokumentointi ja näytteiden keräys. Näitä varten aluksessa on erilaisia ulokkeita.
Rakenna tutkimusaluksen pienoismalli käyttäen oheisen kuvan mukaisia päivittäistavarakaupoista löytyviä materiaaleja:
Enintään 50 valkoista korvakkeellista pahvimukia, 50 valkoista halkaisijaltaan 15 cm pahvilautasta ja yksi 20 metrin rulla 30 cm leveää alumiinifoliota.
Erilaiset kiinnitysmateriaalit (liima, teippi tms.) sallitaan.

Tänäkin vuonna, kuten jonkin verran aikaisempinakin vuosina, kaikki kolme arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävää liittyvät samaan teemaan. Tällä kertaa teemaksi on valittu avaruus ja sinne lähetettävä tutkimusalus nimeltään Diana.
Avaruuteen liittyviä teemoja on nähty aikaisempinakin vuosina pääsykoetehtävissä tai ennakkotehtäviin liittyen. Teema, joka yhdistää tietyllä kulmalla teknisiä ominaisuuksia sekä mielikuvituksellista scifi-ajattelua antaa monenlaisia mahdollisuuksia ennakkotehtävän tekijälle. Sen vuoksi tutkimusaluksen suunnitteluun kannattaa käyttää hyvin aikaa ja miettiä teemaa ja ohjeistuksia monelta kantilta. Aina ei myöskään kannata tarttua ensimmäiseen ideaan, sillä muuten voi olla, että aluksesi ei erotu edukseen kymmenien samankaltaisten joukosta!

Tehtävä 1:
Ripusta aluksesi ohjeen mukaisella tavalla mustaa taustaa vasten. Valokuvaa alus ja tulosta vaakasuuntainen kuva A3-kokoon (297 mm x 420). Kuvassa tulee näkyä ainoastaan alus taustaa vasten kuvattuna.
Arvosteluperusteet:
Arvioinnissa kiinnitetään huomiota aluksen
1. Kiinnostavaan toteutukseen
2. Luovaan materiaalien käyttöön
3. Toteutuksen siisteyteen
4. Mielikuvituksellisuuteen

Viime vuonna toteutettiin ensimmäistä kertaa ennakkotehtävät, joissa ei tarvinnut lähettää konkreettisia tuotoksia raadin arvioitavaksi, vaan arviointi toteutettiin kuvien perusteella. Selkeästi viime vuonna kokeiltu käytäntö oli ollut toimiva, sillä tänä vuonna toimintatapa oli jälleen sama. Moni siis huokaisee tänäkin vuonna helpotuksesta, kun työnsä huolellisesta pakkaamisesta ei tarvitse huolehtia ja murehtia. Valokuvausta kannattaa siis myös käyttää hyödykseen, esimerkiksi miettimällä oikea kuvakulma, jossa aluksesi esiintyy edukseen!

Tehtävä 2:
Esitä näkymä jossa on laskeutuva aluksesi, planeetan pintaa ja kaksi tai kolme planeetan kuuta. Piirrä ja/tai maalaa kuva vaakasuuntaisena A3-kokoon vapaavalintaisella tekniikalla.
Arvosteluperusteet:
Arvioinnissa kiinnitetään huomiota
1. Esitystaitoon
2. Kuvan syvyysvaikutelmaan
3. Sommittelutaitoon

Toinen tehtävä on perinteinen ennakkotehtävien piirrä ja/tai maalaa tehtävä. Sen avulla saadaan käsitys hakijan teknisistä taidoista piirtämisen tai maalaamisen saralla, mutta nähtyä myös luovuutta. Kuten arvosteluperusteissa kerrotaan, työssä kannattaa keskittyä teknisiin ominaisuuksiin, kuten sommitteluun ja syvyysvaikutelmaan, mutta mitä mielenkiintoisempi idea ja luova ajatus työn taustalla on, sitä paremmin työ erottuu muiden samanlaisten joukosta.

Tehtävä 3:
Laskeutumisvaiheessa aluksesi saa pahoja vaurioita. Repeytymät aluksessa mahdollistavat sisäänpääsyn, jolloin planeetan oliot tulevat tutkimaan alusta.
Esitä aluksen sisätilanäkymä tilanteessa jossa oliot tulevat alukseen. Piirrä ja/tai maalaa kuva vaakasuuntaisena A3-kokoon vapaavalintaisella tekniikalla.
Arvosteluperusteet:
Arvioinnissa kiinnitetään huomiota
1. Sisätilan kiinnostavuuteen
2. Tilanteen kuvaamistaitoon
3. Esitystaitoon

Kolmas tehtävä muistuttaa hieman edellisen vuoden toista ennakkotehtää, jossa tehtävänä oli suunnitella hyönteisravintola ja sen jälkeen piirtää kuva hyönteisravintolan sisältä. Tehtävä antaa raadille paljon tietoa hakijan osaamistasosta juuri tilojen piirtämisessä ja tilanteen kuvaamistaidosta. Koska tekniikka on vapaavalintainen ja teema herkullisen mielikuvituksellinen, tehtävässä kannattaa ehdottomasti käyttää luovuuttaan hullutellen! Hyvän tekniikan lisäksi kun tärkein ominaisuus, jolla ennakkotehtävien joukosta erottuu, on luova ja mielenkiintoinen idea toteutuksen taustalla.
Tämän vuoden tehtävät vaikuttavat siis erittäin mielenkiintoisilta, joten jäämme innoissamme odottamaan, millaisia ideoita hakijat aiheesta keksivätkään!

 

Ja hei, iskikö ennakkotehtäväpaniikki? Ei hätää, voit vielä hypätä mukaan esimerkiksi ennakkotehtäviin erikoistuneelle Ennakko-kurssillemme!  Ilmoittaudu mukaan saman tien, sillä luvassa on kevät täynnä innostumista, oppimista ja onnistumista Tehon hyvässä porukassa!


 

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!