Nyt on kuukausi vierähtänyt ennakkotehtävien lähettämisestä. Itselläni ainakin on ollut viimeiset viikot hyvin vaihtelevat fiilikset. Tehtävien lähettämisen jälkeinen helpotus ei kestänyt kauaa. Epäröinnit omista töistä ja sen myötä taidoista alkoivat miltein heti. Nyt kun aikaa on kulunut on vain täytynyt hyväksyä, että työt on lähetetty ja asialle ei tässä vaiheessa mahda enää muuta.
Tein myös ison päätöksen tehtäviä tehdessäni. Päätin olla hakematta Aaltoon. Kokopäiväisenä työntekijänä tiesin aikaa olevan valmiiksi jo rajoitetusti ja Aallon ennakkotehtävät olivat itselle erityisen haastavat. En oikein päässyt edes alkuun niiden kanssa ja päätin, että jätän tehtävät viimeiseksi, jos jää aikaa. Loppujen lopuksi tulin päätökseen, että olisi parasta keskittyä toisiin tehtäviin. Aloin myös epäröimään, että tulisinko edes pärjäämään koulussa jos olen näin jumissa jo ennakkotehtävien kanssa. En yleensä luovute helpolla asioiden suhteen ja tämä olikin iso päätös, mutta pystyin sitä kautta aikatauluttamaan paremmin aikani muille tehtäville.
Johonkin suuntaan se on ainakin auttanut sillä sähköpostiin kilahti kutsu pääsykokeisiin Lahteen Lab:iin. Vielä odottelen jos Metropoliasta kuuluisi hyviä uutisia, mutta viesti Lahdesta nostatti kyllä luottoa omaan tekemiseen ja lähetettyihin töihin. Hyvä kuitenkin muistaa, että isoin on vasta edessä. On hyvä, että tehon tunnit jatkuvat vielä hetken, sillä se auttaa pitämään harjoitusrutiinia yllä.
70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan
Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?
Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!
Uusien sääntöjen takia en voinutkaan jakaa ennakkotehtävien tekoa, joka on harmittanut minua kovasti. Ehdin jo editoida usean videon aiheeseen liittyen, mutta en voinutkaan julkaista niitä, koska olisin antanut liikaa apua. Pakko mennä yliopistojen ohjeiden mukaan. Jos en voi jakaa taidettani, niin haluan jakaa edes fiiliksiä ja kertoa ympäripyöreästi, miten tehtävien teko sujui. Varsinkin kun tehtävät on jo palautettu, niin en voi auttaa enää niiden teossa. Paitsi ehkä varoittaa, mitä ei tulevien hakijoiden kannata tehdä.
Entäs tehtävät?
Vaikka useassa postauksessa manifestoin, että kyllä aion harjotella ja tehdä tehtävät ajoissa, niin näin ei käynyt. Elääkseni työskentelen ravintolassa ja teen somehommia, joiden teko on vienyt kamalasti aikaa. En voinut laittaa munia yhteen koriin. Siksi tehtävien viimeistely venyi viimeisille päiville. Työskentelyä hidasti myös materiaalien hankkiminen. Tehtävissä tarvittiin aaltopahvia, jota ei löytynyt mistään! Kävin kirjaimellisesti jokaisessa liikkeessä Jyväskylässä ja ainoastaan yhdestä sitä löytyi. Etsimisessä kului viikkoja. Myös oksien keräämisessä meni kauan, koska halusin pieniä, ohuita ja taipuisia koivunoksia, joita ei löytynyt tarpeeksi lähi pihamaalta. Tuntui että jatkuvasti tuli uusia hidasteita tehtävien tielle.
Sain kolmea päivää ennen yhteishaun loppua pienoismalli tehtävän tehtyä ja kuvattua. Silloin iski paniikki. Miten saan tehtyä kaksi kuvaamataito tehtävää ja käytyä joka päivä töissä? Tehtävien teko meni yöunien edelle, mutta sain tuntia ennen yhteishaun loppua tehtävät palautettua. Olen erityisen tyytyväinen pienoismalliin, koska sain luotua, punomalla oksia, taivuttamalla aaltopahvia ja käyttämällä wc-paperirullia mielenkiintoisen, mutta siistin pesän, jossa viihtyy liitomajava sekä ihminen. Perspektiivi tehtävät maalasin oranssia, keltaista ja pinkkiä vesiväriä käyttäen. Kuvailisin niitä syksyiseksi kaupunki metsiköksi.
Odotan
Jälkeen päin ajateltuna minun olisi pitänyt keksiä lisää aikaa tehtävien tekoon, jotta niistä olisi tullut paremmat. Taso on todella kova! Pääsin kuitenkin viime vuonna pääsykokeisiin, että toivon pääseväni näilläkin läpi, jotta voin näyttää pääsykokeissa todelliset taidot. Paineen alla työskentelystä on tullut vahvuus. Odotan toiveikkaasti 2.5. sähköpostia tuloksista.
Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?
Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.
Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!
Tänään puhetta rutiineista ja niiden kadottamisesta sekä takaisin raiteille pääsemisestä. Millä asenteilla ja ajatuksilla saa tuupittua itseään takaisin hommiin? Ja viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, miten huonosti on riittävän hyvin? Siinä tämän kerran aiheet 🙂
Mihin ne rutiinit katosi?
Meidän keskiviikko-illan tunneilla kotitehtävien palautusprosentti on romahtanut täysin. En siis ole itsekään tässä paljon niitä tehnyt. Oops. Moni varmasti on väsynyt ja keräilee motivaatiota ja jaksamista viimeisille kerroille. Ehkä mielessä pyörii kysymys siitä pääseekö ennakoista jatkoon. Entä jos ei pääse? Kannattaako sitten vielä treenata? Onko enää motivaatiota jäljellä jos ei pääsekään. Kuinka paljon otamme tässä kohtaa tietoisesti etäisyyttä ja kuinka paljon siitä on tiedostamatonta? En oikeastaan tiedä. Toki mitä tietoisempia olemme omista mielen liikkeistämme, sitä vapaampia olemme toimimaan haluamallamme tavalla.
Itse huomaan, että on ollut haastavaa palata kotitehtävien tekemisen rutiiniin. Piirtäminen ja maalaaminen kun eivät ole ennen Teho-opistoa kuuluneet minun arkeeni. Joten, kun jätin ennakkotehtävien aikaan tekemättä kotona Tehon tehtävät tipahdin kokonaan tekemisen rutiinista ja nyt kyytiin pääseminen vaati extra ponnisteluja. Ja ollaan nyt rehellisiä. Minä ainakin olen todella mukavuuden haluinen ja harmillisen laiska joissakin asioissa. Etenkin kun uupumus on taustalla ”work hard”- tyyliset tsemppaukset kuulostavat kirosanalta. Silloin kun kovaa painaminen ja itsensä likoon laittaminen tarkoittavat itsensä hylkäämistä, sinne ei enää halua koskaan palata. Joten siksipä mietin miten voin hellästi tuupata itseäni taas oikeille raiteille?
Ajattelu ja Asenteet? Check!
Miten siis käynnistää sammunut moottori uudestaan ja pyrähtää takaisin Tehon kotitehtävien raiteille? Ajattelun ja asenteiden tasolla itselläni ainakin auttaa miettiä paria juttua:
Kaikki mitä teen on kotiin päin. Jokainen Teho-opistolla tehty ja tehtävä on aina yksi harjoitus lisää parantamaan omaa osaamista. Mitä opin nyt, pysyy mukanani myös myöhemmin. Vaikka en pääsisikään tänä vuonna kouluun, olen silti oppinut valtavasti Tehon tunneilla. Jo pelkästään se tietomäärä on uskomaton, unohtamatta tietenkään taitoja, joita olen tähän mennessä oppinut.
Teen tämän itseäni varten. En tee tehtäviä Teho-opiston opettajia varten. En harjoittele Aallon arvosteluraatia varten. Teen tämän kaiken itseäni varten. Käyn Teho-opiston tunneilla, jotta pääsen opiskelemaan alaa, mikä innoittaa minua. Teen kotitehtävät, jotta joskus pääsen ansaitsemaan rahaa työssä, josta nautin. Minun ei tarvitse todistaa mitään. Minun ei tarvitse päästä mihinkään tiettyyn asemaan tai saavuttaa jotakin titteliä. Teen tätä, koska se tuntuu oikealta.
Mistä sitten aloittaa ja miten?
Kun on paljon tehtäviä rästissä, tykkään itse keskittyä siihen tehtävään, joka kuuluu nyt saada valmiiksi. Jos ajattelen kaikkea sitä työmäärää, stressaannun ja joudun hämmennyksen valtaan. Joten keskityn helpoimpaan: mitä tällä viikolla kuuluu tehdä? Ja kun saan tämän viikon tehtävän tehtyä, asetan tavoitteeksi, että saan ainakin yhden rästin tehtyä. Minun ei tarvitse tehdä kahta tai kolmea per viikko, vaan yksi riittää. Kun olen saanut yhden rästin tehtyä voi tarkistaa viikon aikataulun ja miettiä olisiko enemmän aikaa. Jos ei, niin se ei haittaa. Syyllistyminen ja stressi eivät ainakaan omalla kohdalla auta. Paloittelen asiat saavutettaviin tavoitteisiin, enkä mieti yhtään sen piemmälle. Muistan myös, että tehtävät ovat minua varten. Ne eivät ole vaatimuksia. Kukaan ei kysele niiden perään. En ole tilivelvollinen kenellekään. Ne ovat lahja minulle ja oman osaamisen kehittämiselle, joten minun ei tarvitse ruoskia itseäni eteenpäin.
Mikä on tarpeeksi hyvä?
Edellisessä Tehon iltahippaloissa Sini heitti haasteen yhdelle teholaiselle: ”miten tehdä riittävän hyvä”. Tämä liittyi keskusteluun siitä, kun tuntuu ajan loppuvan kesken. Itsellänikin tuntuu, että kolme tuntia ei aina meinaa riittää. Joten olen asettanut itselleni myös saman haasteen ehtiä tehdä tehtävät annetussa ajassa. Vein ajatusta vielä vähän pidemmälle. Miten huonosti on riittävän hyvä? Epäonnistumisen välttäminen ja täydellisyyden tavoittelu ovat juurtuneina selkärankaan, joten ajattelin harjoitella nyt tavoittelemaan vähän vähemmän. Ei sillä, että taitoni olisivat ylenpalttisen mahtavat. Mutta pääsykokeissa ei saa extra-aikaa, joten sen mukaan pitää myös harjoitella. Nyt on nimittäin oivallinen tilaisuus kokeilla, kuinka ”vähällä ja huonolla” voi saada tarpeeksi hyvän arvosanan. Toki riskinä on, että ihan pieleen menee. Mutta mieluummin nyt, kuin pääsykokeessa. Mitä kannattaa tehdä ja mitä kannattaa jättää tekemättä? Olisi varmasti ollut viisasta harjoitella tätä jo syksyllä. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Seuraavaksi harjoittelen siis, kuinka alas riman voi laskea ja silti onnistua?
Ollaan luovia!
Rakkaudella,
Ruut
Nappaa opiskelupaikka portfoliolla!
Tehon kursseilla portfolion koonneista, ulkomaille hakeneista 100 % on päässyt sisään johonkin hakemistaan yliopistoista! Voit valita kurssivalikoimastamme minkä tahansa kurssin (pl. Ennakko-kurssi) portfoliototeutuksena ja tulla treenaamaan ammattilaisten ohjauksessa. Ilmoittaudu mukaan koostamaan joukosta erottuva portfolio ja nappaa unelmiesi opiskelupaikka!
Helou helou toverit! Edellisestä kirjoituksesta onkin aikaa. Tällä kertaa fiiliksiä ennakkotehtävien tulosten odottamisesta, Teho-opiston illanvietoista sekä tämän hetken ykkösjuttu mielen tasolla (mikähän se voisi olla?)!
Jälkimainingit ennakkotehtävistä
Moni varmasti odottaa kuumeisesti ennakkotehtävien tuloksia. Muutama viikko kai pitäisi maksimissaan suunnilleen mennä, kunnes viimeisetkin tulokset tulevat. Sähköpostin avaaminen jännittää tällä hetkellä joka kerta. Tekee mieli siristellä ja tihrustella silmät melkein kiinni. Suurimman osan ajasta en oikeastaan ajattele koko asiaa, mutta silloin kun ennakkotehtävät tulevat mieleen vatsaan tulee hetkellisesti perhosia ja sydän hypähtää. Lyhyen hetken jälkeen jatkan keskittymistä taas nenän edessä olevaan asiaan ja luotan siihen, että kaikki menee juuri niin kuin pitääkin. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan ennakkotehtävien osalta.
Tehon illanistujaiset
Teho-opiston illanistujaisista ei ole tullut paljoa kirjoiteltua. Moneen olen kyllä osallistunut ja tykännyt todella paljon, vaikka introvertti olenkin. Pientä tsemppiä se välillä vaatii tulla alas omasta norsunluutornista. Etenkin kun pää pysyy usein pilvissä ja analysoi paljon omaa olemista ja sanomista. Joskus omat virtapiirit ja kovalevyt vähän ylikuumenevat sosiaalisissa tilanteissa tästä syystä. Hupaisaa sinänsä kun kuvittelee, miten savu tulee korvista ulos kun aivot menevät ylikierroksilla.
Oli miten oli, muutama viikko sitten oli edellinen yhteinen tapahtuma ja seuraava on ensi viikolla. Viime kertaiset illanistujaiset olivat heti sen jälkeen kun ennakkotehtävät oli palautettu. Katselimme toistemme palauttamia toinen toistaan upeampia töitä. Muiden töitä nähdessä tietysti mieleen hiipi epäilykset siitä, olisko itse pitänyt tehdä jotakin toisin? Olisiko pitänyt yrittää enemmän? Olisiko pitänyt hakea useampaan kouluun? Teinkö oikein? Teinkö väärin? Oli muutamia opiskelijoita, jotka hakivat kaikkiin sisustusarkkitehtuurin koulutuksiin. Siis huhhuh! Nostan kyllä hattua! Siinä on vaadittu mielenlujuutta ja mieletöntä henkistä voimaa että on saanut niin monta tehtävää puristettua. Mitä tulee omiin epäilyihin, niin vastaan yleensä itselleni: “yes, yes, it’s all good”
Viimeinen hehkutus illanistujaisiin on ehdottomasti Sini! Moni luultavasti jo tietääkin, että Sini on Teho-opiston perustaja. Vaikka häntä ei näe tällä hetkellä tunneilla opettamassa äitiysloman takia, niin illanvietoissa häneen on onneksi törmännyt. Sini on aivan mahtava! Mun mielestä ei ole itsestäänselvää, että joku ”hierarkian huipulla” olisi olemukseltaan niin samalla tasolla kaikkien muiden tasolla. Sinistä ei tule mitään viboja, jotka viittaisi että hän olisi parempi tai ylempänä kuin kukaan muukaan huoneessa. Ihailen todella paljon sitä intoa, uteliaisuutta ja vilpitöntä uskoa muiden potentiaaliin, mikä Sinistä paistaa ympärille. Uskon, että myös tämä seikka on syitä Teholaisten menestykseen pääsykokeissa. On joku joka vankumattomasti uskoo, että sä tulet menestymään. (Ja toki näistä myönteisistä uskomuksista on myös tutkittua tulosta oppimisen lopputuloksissa)
Ykkös asia johon keskityn juuri nyt
Yksi kaikkein tärkein asia ennen kuin mitään tuloksia tulee: kiitä ja onnittele itseäsi. Juteltiin tämän tärkeydestä toisen teholaisen ystävän kanssa. Nyt on hyvä hetki katsoa taaksepäin miten pitkälle onkaan päässyt. Kuinka paljon on opittu ja kuinka paljon on tehty töitä oman unelman eteen. Toivottavasti jokainen voi olla tyytyväinen siihen, että antoi ennakkotehtävissä parastaan. Itse ainakin olen. Painan kiitoksen ja tyytyväisyyden mieleeni ja mikä tahansa on lopputulos en mitätöi tämän hetken kokemusta. Miksi tämä on niin tärkeää? Olen huomannut, että epäonnistumisten sattuessa meillä on taipumus mitätöidä kaikki se hyvä mitä meillä on ollut ennen ”epäonnistumista” tai menetystä. Jostain syystä luulemme, että mitätöimällä kaiken edeltävän hyvän sen hetken pettymys tai tuska ei tuntuisi niin pahalta. Mutta mitätöimällä hyvän, paha ei pienene.
Mietin tässä mielikuvaa vaa’asta. Toisella puolella on miellyttävät kokemukset ja toisella puolella epämiellyttävät. Ajatellaan että vaa’assa on ennen tuloksia enemmän hyviä kuin huonoja kokemuksia. Jos minulle tulee hylsy ennakkotehtävien suhteen, luonnollisesti väliaikaisesti ”huonoihin” kokemuksiin tulee lisää painoa. Kestää hetken, kun vaaka hakee uutta tasapainoa. Jos tässä tilanteessa kiellän kaikkien hyvien kokemusten olemassa olon ja tyhjennän vaa’alta kaiken hyvän, eikö se huono kokemus kippaa vaakaa vielä enemmän vinksalleen?
Mikään hyvä kokemus ei tietenkään poista sitä raakaa tunnetta, jos ei pääse jatkoon. Rukkaset kuin rukkaset tilanteessa kuin tilanteessa tuntuvat aina brutaaleilta. Ja myös ne ikävät tunteet täytyy toki kokea. Mutta! Olisko nyt paras hetki juurruttaa ne hyvät muistot sekä miellyttävät tunteet ja kokemukset syvemmälle omaan ytimeen? Kukaan ei voi viedä niitä pois. Siitä mitä jo nyt on saavuttanut voi olla kiitollinen. Ja sitten kun hyvät tulokset (sormet ristiin) tulevat, voi vain olla entistäkin onnellisempi.
Huh, kun oli taas paljon asiaa,haha. Piti kirjoitella myös motivaatiosta, mutta se näköjään jää seuraavalle kerralle.
Ollaan luovia!
Rakkaudella,
Ruut
Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?
Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.
Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!
Mitä tarvikkeita pääsykokeissa ja niihin harjoittelussa tarvitaan? Entä mitkä värikynät, lyijykynät tai tussit kannattaisi hankkia? Tuntuuko kuin olisit välineviidakossa ja valinnnan vaikeus iskee? Kevään pääsykokeet lähestyvät ja tarvikelistat on jo lähetetty lähes kaikille, joten nyt on viimeistään hyvä aika perehtyä oikeisiin materiaaleihin ja välineisiin! Lue lisää ja selvitä parhaat taidetarvikkeet pääsykokeisiin harjoitteluun!
Ennen ennakkotehtäviä ja pääsykokeita taidealoille hakijan kannattaa varautua erinnäisillä taidetarvikkeilla. Ennakkotehtävissä tarvittavat välineet selviää aina tehtävien julkaisun yhteydessä ja pääsykokeissa tarvittavat välineet pääsykokekutsun yhteydessä. Jos epätietoisuus kuitenkin vaivaa, kokosimme yleisimmin tarvitut tai muuten hyödylliset tarvikkeet alle listaksi. Lisäksi löydät taidetarvikkeiden linkkien takaa ohjeistukset oikeiden värikynien, lyijykynien, tussien tai maalien hankintaan!
Alle listatuista välineistä olisi hyvä olla hallussa suurin osa ja erityisesti oman alan pääsykokeissa usein tarvitut välineet. Lisäksi useissa pääsykokeissa jaetaan myös paikan päällä materiaaleja esimerkiksi kartonkia, savea tai puutikkuja. Kannattaa kuitenkin varautua myös yllätyksiin, sillä pääsykokeet – erityisesti nyt koronan aikana – voivat poiketa paljonkin aiemmista!
TÄRKEIMMÄT TYÖVÄLINEET PÄÄSYKOKEISIIN JA HARJOITTELUUN
Paperit ja alustat: Piirustuspaperia, eri värisiä kartonkeja tai arkkeja, vesiväripaperia, silkkipaperia, pahvia. Yleensä A3 tai A4 kokoja.
Työvälineet: Sakset, kumi, viivotin, teippiä, liimaa (esim. kuumaliima, scotchin vihreä tai uhu hart), siveltimiä, askarteluveitsi, pihdit, teroitin, grillitikkuja, tulitikkuaskeja, rautalankaa. Erityisesti puvustuksen aloihin: kangasta, neula ja lankaa/narua.
TÄRKEIMMÄT TAIDETARVIKKEET JA VINKIT NIIDEN VALINTAAN
Taidetarvikkeiden hankinnassa kannattaa panostaa myös tietyssä suhteessa laatuun, sillä se voi helpottaa oman idean välittämisessä. Kuten bloggaajamme Iina pohti postauksessaan välineisiin liittyen, laadukkaiden ja kalliiden välineiden sijaan hyvä idea on tehtävien ydin, mutta laadukkaat välineet voivat helpottaa ja nopeuttaa työn tekemistä! Kurkkaa myös millä välineillä Netta harjoitteli arkkitehtuurin pääsykokeisiin! Laadukkaita tarvikkeita saa ostettua monesta liikkeestä, esimerkiksi Temperasta!
Pääsykokeiden toteutusmuodot selviävät viimeistään maaliskuun aikana, mutta koronatilanteen jatkuessa kokeet voidaan toteuttaa myös etänä ja työt näin ollen lähettää sähköisesti. Tällöin on tärkeää olla riittävän hyvä kamera, valaistus ja tausta töiden kuvaamista varten. Tästä ei kannata kuitenkaan vielä stressata liikaa ja varautua tilanteeseen sitten kun tiedot julkistetaan!
Vinkkejä tehtävätyypeittäin
Rakennus ja pienoismallitehtäviä on usein näkynyt erityisesti arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja muotoilun pääsykokeissa. Rakennustehtävissä käytetään joko itse tuotua tai paikan päällä annettua materiaalia, jonka avulla rakennetaan tietyn teeman mukainen pienoismalli/kappalle. Materiaalit ovat vaihdelleet vuosittain, pääsykokeissa on käytetty mm. pahvia, kartonkia/paperia, narua, tulitikkuaskeja, puutikkuja, savea ja munakennoja. Koska materiaalista ei ole täyttä varmuutta ennen itse koetilannetta, on tärkeää, että oma kolmiulotteinen hahmotuskyky on vahva ja tietää miten eri materiaaleja on mahdollista käyttää. Harjoittelu ja materiaalien kokeilu ennen itse koetilannetta on siis todella tärkeää! Materiaalin työstämiseen käytetään usein liimaa, saksia, teippiä ja/tai narua.
Piirustus ja maalaustehtäviä on lähes poikkeuksetta jokaisella taidealalla. Tekniikat on vaihdellut “piirrä ja/tai maalaa vapaavalintaisella tekniikalla” tyylisistä tehtävänannoista spesifimpiin, esimerkiksi lyijykynillä tai värikynillä piirtämiseen. Näitä tehtäviä varten onkin tärkeää, että vähintään lyijykynät, värikynät sekä jokin maali on hallussa. Vapaan tekniikan tehtäviä varten on myös hyödyllistä kokeilla eri välineitä, jotta löytää itselleen mieluisimman. Jollakin toisella peitevärit voi voittaa vesivärit 6-0, kun joku toinen taas loistaa vesiväritöissä.
Muita tehtäviä: Yllä olevan karkean jaottelun lisäksi pääsykokeissa näkyy myös näistä eroavia tehtäviä. Esimerkiksi muodin ja vaatuksen pääsykokeissa on usein ommeltu asuja, kuvataidekasvatuksen kokeissa sen sijaan osallistuttu ryhmätehtäviin ja kuvattu videoita.
Keskity ideaan!
Välineiden ja tekniikoiden valinnalla voi olla iso merkitys ja erityisesti stressaavassa pääsykoetilanteessa auttaa mitä enemmän pystyy keskittymään luovaan toteutukseen ja ideaan välineiden valinnan sijaan. Ennen pääsykokeita kannattaakin vähintään pohtia mielessään ja mielellään myös testailla eri materiaaleja, joita kokeissa voisi tarvita, jotta yllätykset eivät aiheuta paniikkitilanteita koetilanteessa. Esimerkiksi viime vuoden arkkitehtuurin kokeissa ei hieman poikkeuksellisesti ollutkaan yhtään pienoismallitehtävää!
Kannattaa siis varautua useisiin eri tilanteisiin ja materiaaleihin, mutta koittaa kuitenkin keskittyä idean välittämiseen ja omien vahvuuksien hyödyntämiseen! Ahkera harjoittelu usein palkitaan!
Välineet ja tekniikat tutuiksi?
Kuka vaan voi saada unelmiensa opiskelupaikan, jos on valmis tekemään töitä sen eteen! Tule treenaamaan pääsykokeisiin meidän kanssa ja opi pääsykokeissa vaadittavat tekniikat ja taidot. Yksilöllisessä valmennuksessamme kehität lisäksi oman persoonallisen tyylisi, jonka ansiosta erotut suuresta hakijamassasta!
Kursseilla valmistautuminen on ennen kaikkea tavoitteellista, mutta myös hauskaa. Ammattitaitoiset opettajamme välittävät aidosti menestyksestäsi. Heidän kritiikin ja kannustuksen avulla onnistut saavuttamaan unelmiesi opiskelupaikan! Tutustu kursseihin ja liity mukaan treenaamaan!
Pääsykokeet ovatavain luovien alojen korkeakoulutukseen ja ammattiin. Hyvin valmistautuneilla hakijoilla on erinomaiset mahdollisuudet menestyä kokeissa ja saada paikka unelmiensa opiskelupaikassa ja myöhemmin työtehtävässä!Valmistautumisprosessi auttaa nuoria myös kehittämään tärkeitä taitoja, kuten ajanhallintaa, itsekuria, stressinhallintaa ja keskittymiskykyä. Nämä ovat taitoja, joita tarvitaan menestyksekkäässä korkeakouluopinnoissa ja myöhemmin työelämässä.Jatka lukemista ja ota haltuun viisi vinkkiä, joilla sinä vanhempana voit maksimoida nuoresi onnistumismahdollisuudet pääsykokeissa!
1. Kannusta, älä kampita
Muista, että menestyksekäs ura luovilla aloilla ei ole mahdottomuus vaan mahdollisuus. Maailmalla tarvitaan lisää luovia visionäärejä ja esimerkiksi arkkitehdeista on meillä Suomessa jatkuvasti pulaa. Näiden tulevaisuuden arkkitehtien, taiteilijoiden ja muiden luovien alojen ammattilaisten potentiaalia ei saa hukata! Vaikka nuoren unelma-ala ei itsellesi olisikaan se tutuin tai ilmeisin, on tärkeää kannustaa häntä kohti unelmiaan!
2. Tutustu hakuprosessiin
Tutustu luovien alojen hakuprosessiin ja pääsykokeiden vaatimuksiin. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, mitä taitoja ja tietoja nuoren täytyy hallita pääsykokeet läpäistäkseen ja opinnoissa menestyäkseen. Parhaiten tietoa eri koulujen vaatimuksista ja hakuprosesseista löydät eri korkeakoulujen nettisivuilta. Kannattaa myös tutustua Teho-Opiston luomaan OpLuun, eli opiskeluoppaaseen, josta löydät koottuna kaikki tärkeät tiedot eri luovien alojen hakuprosesseista. Lataa ilmainen OpLu täältä!
3. Harjoitelkaa yhdessä
Yhdessä harjoittelu on aina mukavampaa ja mikä parasta, saatat itsekin löytää kipinän luoville aloille! Pääsykokeisiin valmistautuessa on tärkeää kehittää luovia taitoja ja hioa niitä. Voit auttaa nuorta esimerkiksi etsimällä luovia harjoituksia, jotka auttavat kehittämään näitä taitoja. Voit etsiä esimerkiksi erilaisia piirustus- tai maalausharjoituksia, joilla voi kehittää pääsykokeissa oleellisia teknisiä taitoja! Voit etsiä myös vanhoja pääsykoetehtäviä ja auttaa nuorta harjoittelemaan niitä. Tämä auttaa nuorta saamaan käsityksen siitä, millaisia kysymyksiä ja tehtäviä pääsykokeessa voi olla ja auttaa häntä rauhoittumaan ja luottamaan omaan osaamiseensa.
4. Lievitä stressiä
Pääsykokeisiin valmistautuminen voi olla stressaavaa ja haastavaa, joten tarjoa nuorelle henkilökohtaista tukea. Kuuntele hänen huoliaan ja auta häntä löytämään ratkaisuja haasteisiin. Voit myös kannustaa häntä harjoittelemaan ja antaa hänelle positiivista palautetta edistymisestä. Lisää ammattilaisen vinkkejä pääsykoestressin lievittämiseen löydät täältä!
5. Lohduta
Kävi opiskelupaikan suhteen miten vaan, muista olla nuorestasi ylpeä! Kova työ palkitaan aina, vaikka unelmien opiskelupaikan ovet eivät heti aukeaisikaan. Muistuta nuortasi, että harjoittelu ei koskaan mene hukkaan ja seuraavalla hakukerralla hän on jo suuren askeleen lähempänä unelmiaan. Älkää jääkö rypemään, vaan kääntäkää yhdessä katseet kohti tulevaa! Suunnitelkaa mitä voisitte tehdä toisin opiskelupaikan saavuttamiseksi. Yksi hyvä vaihtoehto on valmennuskurssille osallistuminen. Käy lukemassa täältä, miten esimerkiksi Teho-Opisto maksimoi nuorten mahdollisuudet unelmiensa opiskelupaikan saavuttamiseksi.
Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?
Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.
Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!