Somessa varmaan useimmille on tullutkin jo vastaan kaksi Helsingin keskustassa meneillään olevaa taidenäyttelyä. Mielestäni on hienoa, että näyttelyt kiinnostavat todella laajasti eri ikäisiä vierailijoita ja museoista on tulossa ehkä pikkuhiljaa jopa trendi.
Olin pitkään haaveillut Kiasmaan pääsemisestä ja nyt, kun museossa on meneillään näyttely nimeltään Shoplifter, menin vihdoinkin käymään kyseisessä museossa. Itse Kiasman arkkitehtuuri on huikea ja erittäin kuvauksellinen, mutta myös museotilat ovat erittäin miellyttävät normaaliin museokiertelyyn. Tilasarjasta ymmärtää helposti näyttelyn vaihtumisen ja museossa kulkeminen on mukavaa, vaivatonta ja hauskaa. Päänäyttely ja varsinainen syy Kiasmaan menemiselle oli tosiaankin leikkisä Shoplifter, joka oli erittäin mielenkiintoinen ja persoonallinen taidenäyttely. Värikäs ja pörröinen installaatio kannattaa ehdottomasti kokea, halusit sitten nauttia taiteesta niin selfieitä ottamalla tai vaikka jopa lattialla tyynyjen päällä makaamalla ja katselemalla vangitsevia pörröisiä köynnöksiä. Tilassa ollessa kaikki ulkopuolinen oli helppo unohtaa! Shoplifterin voi nähdä Kiasmassa vielä 15.09.2019 saakka.
Sain vanhempani pääsiäisen viettoon luokseni tänne Helsinkiin ja pääsiäisviikonloppuna päästiin vihdoin katsomaan uusin näyttely Amos Rexissä. Magritte on uusi näyttely museossa, joka on mahdollista nähdä aikavälillä 8.2.-19.5.2019, joten vielä muutaman viikon ehtii nähdä näitä hullunhauskoja, surrealistisia taideteoksia. Itse en ehkä ole perinteisimpien öljyväriteosten ystävä, mutta Rene Magritten teokset olivat todella paljon mieleeni. Näyttelystä sai myös inspiraatiota varsinkin taiteilijan tekniikasta pääsykokeisiin treenaamiseen ja itse rakennus on todellakin käymisen arvoinen jo itsessään. Huikeaa arkkitehtuuria, kaunista taidetta ja mukava ympäristö, suosittelen näyttelyä erittäin lämpimästi ♥︎
70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan
Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?
Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!
Tiistaina oli jännä päivä, kevään isoin kouluprojekti eli kesämökki oli palautettu ja aamulla sähköpostiin kilahti tieto mahdollisesta ennakkotehtävistä jatkoon pääsemisestä. Kevät on ollut rankka ja sisältänyt ihan mielettömästi tekemistä, mutta onneksi nyt on aikaa hengähtää ja iloita, ennakkotehtävät menivät nimittäin läpi tälläkin kertaa! Oma odotusaika meni nopeasti, sillä päivät oli täynnä mökin suunnittelua. Yhtäkkiä huomasin, että tiedot läpi päässeistä tulevatkin jo seuraavana päivänä, en ollut huomannut ajan kuluneen niin nopeasti. Onnekseni tiedot kilahtivat mailiin jo aamulla, olisi ollut jännittävää odottaa keskipäivään saakka. Arkkitehtuurin ennakkotehtävistä pääsee niin suuri osa jatkoon, että olisi ollut suuri yllätys jos matkani olisi tyssännyt tähän. Varmasta fiiliksestä huolimatta koskaan ei voi olla oikeasti varma eikä myöskään arkkitehtuurin ennakkotehtävistä läpipääsemistä voi pitää itsestäänselvyytenä. Olen mielettömän iloinen, että matkani ensimmäinen etappi on nyt saavutettuna ja saan jatkaa projektia kohti unelmieni ammattia. Nyt kun koulu alkaa helpottamaan, saan keskittyä lähes täysipäiväisesti pääsykokeisiin harjoitteluun. Seuraava vaihe eli matematiikan koe on 20.5, joten siihen asti lasketaan paljon matematikkaa ja kesäkuuhun saakka hiotaan tekniikoita kuntoon pääsykokeita varten. Olen kerännyt pitkää listaa koko kevään ajan siitä, että mitä harjoitellen nyt kun aika antaa paremmin periksi. Voisi ehkä kuvitella, että lähes kahden vuoden treenaaminen alkaisi jo kyllästyttää, mutta ei lainkaan! Tuntuu hurjalta, että kevät on jo näin pitkällä, mutta toisaalta aika vapauttavalta, sillä pian koittaa päivä kun saan näyttää oman osaamiseni pääsykokeissa ja jännittää, josko koulupaikka nyt vihdoin aukeaisi. Lupasin jakaa omat ennakkotehtäväni, joten täältä pesee. Lopullinen idea itse pienoismalliin syntyi vasta vain noin viikkoa ennen tehtävien palauttamista, mutta olen tyytyväinen, että jaksoin painia mallin kanssa sinnikkäästi ja kehitellä ideaa aina eteenpäin. Sisätilan ja ulkotilan kuvaamisen työt meni jo jonkinlaisella rutiinilla, sillä vastaavia on tullut tehtyä teho-opistolla niin paljon! Olen ihan tyytyväinen omiin töihini vaikka toki korjattavia kohteita löytyisi, tärkeintä on kuitenkin, että niillä päästiin läpi! Onneksi olkoon kaikille muillekin ennakkotehtävät läpäisseille ja suuret tsempit kaikille, jotka joutuvat vielä odottamaan kutsua kokeisiin. Muista nauttia onnistumisesta, ennakkotehtävistä läpipääseminen ei ole helppoa ♥︎
Pääsykokeet lähestyvät! Teho-Opistolla käy kova kuhina, kun kurssilaiset valmistautuvat kevään koitokseen. Avaamme Teholle Live-lähetyksen, jossa opettajat ja opiskelijat käyvät kevään kuumimmat pääsykoe-keskustelut. Myös sinä pääset kysymään mitä tahansa pääsykokeisiin liittyen!
TEHO-OPISTON PÄÄSYKOKEET-LIVE
Teho-Opisto järjestää ensimmäistä kertaa PÄÄSYKOKEET LIVE-lähetyksen! Siirrä keskiviikkona 24.4. klo 13:30 taajuudet Teho-Opiston Instagramiin ja liity mukaan pääsykoe-keskusteluun.
Pääsykokeet Livessä keskustellaan eri oppilaitosten luovien alojen, kuten arkkitehtuurin, sisustusarkkitehtuurin ja graafisen suunnittelun pääsykokeista. Tule kuulemaan opettajien ja tämän vuoden kurssilaisten mietteitä valmistautumisesta kevään tärkeimpiin päiviin ja vinkkejä pääsykokeissa menestymiseen.
Saat vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:
Millaisilla tehtävillä onnistun pääsykokeissa?
Miten valmistaudun viimeiset viikot ennen pääsykokeita?
Mitä jos menen lukkoon pääsykokeissa?
Opettajillamme on useiden vuosien kokemus luovien alojen valmennuksesta. Näiden vuosien varrella eri alojen pääsykokeissa on toistunut samantyyppiset tehtävänannot ja aihepiirit. Kurssilaisemme onnistuvat vuosittain pääsykokeissa ja saavat haluamansa opiskelupaikan, koska oppivat ymmärtämään mitä pääsykokeissa vaaditaan. Mitä pääsykokeissa sitten todella halutaan testata ja millaisia ominaisuuksia tuomaristo arvostaa? Se selviää, Tehon Instagramissa keskiviikkona 24.4. klo 13:30-14:00. Myös sinä voit kysyä mitä tahansa pääsykokeisiin liittyen! Lähetä kysymyksesi etukäteen Teho-Opiston Instagramiin yksityisviestillä tai kysy Instagramin live-lähetyksen aikana, niin saat vastauksen heti.
TEHO-OPISTON PÄÄSYKOKEET-LIVE KESKIVIIKKONA 24.4. klo 13:30-14:00
LÄHETÄ KYSYMYKSESI PÄÄSYKOKEISIIN LIITTYEN JA TULE KUULEMAAN VASTAUKSET PÄÄSYKOKEET-LIVEEN!
Miten hyödynnät tehokkaasti viimeiset viikot valmistautumiseen ennen pääsykokeita? Kokenut taidekasvattaja, arkkitehti ja Teho-Opiston pääopettaja Sini Koivisto kokosi parhaat vinkit pääsykokeisiin valmistautumiseen. Näillä vinkeillä taktikoit pääsykokeissa parhaan potentiaalisi esiin.
Lähipäivien ja -viikkojen aikana oppilaitokset julkaisevat ennakkotehtävien tuloksia. Positiivisen kirjeen jälkeen on aika suunnata katse kohti kevään tärkeimpiä päiviä – pääsykokeita. Ennen varsinaista koitosta on kuitenkin vielä hyvin aikaa valmistautua ja nostaa omat taidot pääsykokeissa vaadittavalle tasolle. Tehon pääopettaja Sini on koonnut viisi vinkkiä pääsykokeisiin valmistautumiseen, joihin kannustaa panostamaan viimeisten viikkojen aikana. Lue asiantuntijan viime hetken vinkit ja onnistu pääsykokeissa!
VIISI VINKKIÄ VIIMEISILLE VIIKOILLE
1. Ota tekniikat haltuun
Viimeistään nyt on aika treenata eri tekniikat kuntoon. Harjoittele mahdollisimman laajasti erilaisia tekniikoita, joita pääsykokeissa voidaan testata. Esimerkiksi akvarellit ovat esiintyneet lähes varmasti syystä kaikilla aloilla melkein joka vuosi. Eli ainakin akvarellitreenit kannattaa aloittaa viimeistään nyt.
2. Tsekkaa vanhat pääsykokeet
Pääsykokeissa toistuu usein hyvin saman tyyppisiä tehtävä antoja pienellä twistillä. On tosi tärkeää harjoitella oman alan ja oman koulun aiempien vuosien pääsykokeita – jotain samanlaista on suurella todennäköisyydellä vastassa myös tänä vuonna! Jos ei ole valmennuskurssilla, ainut tapa saada käsitys siitä, millaisia tehtäviä kokelailla teetetään, on kurkistaa aiempien vuosien pääsykokeita.
3. Pyydä kritiikkiä
Älä jätä harjoitustöitäsi kirjoituspöydän laatikkoon. Näytä rohkeasti omia töitäsi muille ja pyydä positiivista palautetta ja kehitysideoita. Muut voivat nähdä työsi hyvinkin eri tavalla ja useampi silmäpari antaa laajemman näkemyksen töistäsi. Kritiikki on todella tärkeää kehittymisen kannalta, joten sitä kannattaa pyytää äidiltä, isältä, sisaruksilta, kavereilta tai vaikkapa naapurilta.
4. Treenaa ajankäyttöä
Pääsykokeissa tehtäviin on varattu keskimäärin kolme tuntia. Muilla paitsi arkkitehdeillä on myös yksi neljän tunnin tehtävä ja arkkitehdillä jopa yksi kahden tunnin tehtävä. Aika saattaa loppua helposti kesken – etenkin silloin kun idea tai toteutus ei tahdo sujua suunnitellusti. Ajankäyttöä on hyvä treenata kellottamalla omia harjoitustehtäviä. Älä lipsu, vaan pitäydy sovitussa ajassa ja seuraa kunkin työvaiheen vaatimia ajanjaksoja. Näin osaat varata pääsykokeissa juuri oikean ajan kunkin työvaiheen toteuttamiseen.
5. Rakenna keinot lukkojen avaamiseen
Pääsykoetilanne on innostava, mutta kuten sanomattakin selvää panokset ovat kovat – täytyy onnistua vakuuttamaan tuomaristo. Me kaikki suoriudumme eri tavalla jännittävissä tilanteissa, mutta mahdollisten lukkojen varalle pystyy valmistautua. Onkin hyvä miettiä valmiiksi joku itselle sopiva keino pattitilanteen laukaisemiseksi. Jos tuntuu ettei ideaa kerta kaikkiaan synny ja ajatukset ovat täysin lukossa, voi esimerkiksi alkaa luonnostelemaan tai piirtelemään joitain muotoja tai hahmoja, joiden kautta ideaa voisi hieman avittaa. Teho-Opistolla suosittelemme kurssilaisillemme Three Shapes Techniquea, joka on yleisesti käytetty luovuustyökalu lukkojen aukaisemiseen tai uuden näkökulman etsimiseen. Löydä oma keinosi lukkojen avaamiseen!
TSEMPPIÄ PÄÄSYKOE-TREENEIHIN!
Vältä pääsykoestressi! Psyykkinen valmentaja Katarina Meskanen kertoo, miten vältät liiallisen pääsykoestressin. Nappaa talteen Katarinan vinkit stressin hallintaan pääsykokeisiin valmistautuessa, pääsykoepäivän aamun varalle ja itse pääsykoetilanteen hallitsemiseksi.
Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?
Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.
Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!
Pääsykoetehtävissä on tärkeää tuoda esiin oma tyyli, omat ideat ja hallitut tekniikat. Parhaat työt ja toteutukset palkitaan opiskelupaikoilla, mutta miten varmistat, että juuri sinun työsi täyttävät arvostelijoiden vaatimukset. Teho-Opisto on listannut tärkeimmät kriteerit pääsykoetöiden onnistumiselle.
Pääsykokeissa toistuu usein hyvin saman tyyppiset ja kullekin alalle tyypilliset tehtävänannot. Opettajamme kokosivat yhteen hyvän pääsykoetyön kriteerit, jotka pätevät alalle kuin alalle. Haitpa sitten arkkitehtuurin, muotoilun, sisustusarkkitehtuurin tai graafisen suunnittelun opintoihin, pidä seuraavat seikat kirkkaina mielessä jokaisen pääsykoetehtävän työstämisessä, niin onnistut taatusti!
Sommittelu
Miten järjestelet ja sijoittelet elementit? Miten rajaat näkymän? Siitä on kyse sommittelussa. Varmista, että jokaisessa työssäsi korostuu oikeat asiat. Rakenna työstäsi helppolukuinen ja riittävän yksinkertainen kokonaisuus, jossa teoksen pääkohteet saavat arvoisensa roolin.
Tekniikka
Teknisesti näyttävällä työllä erotut massasta. Monien monien töiden joukosta on pystyttävä erottumaan ja tuomaan esille siihen hyviä keinoja ovat voimakkaat, selkeät ja kirkkaat tehovärit tai esimerkiksi vahvat kontrastit. Tiedäthän sen ”WOU”-fiiliksen, jonka saa aikaan voimakkaat ja näyttävät työt. Tuo esiin omat vahvuutesi mielenkiintoisella tavalla ja saa tuomaristo haukkomaan henkeään.
Yksinkertaistaminen ja abstrakti muoto
Tiedäthän, että usein vähemmän on enemmän. Yksinkertaistamisen taito on yksi tärkeistä kriteereistä pääsykoetehtävien arvioinnissa. Yksinkertaisen voimakas geometrinen tai orgaaninen muoto riittää hyvin varmistamaan yhtenäisen ja kiinnostavan kokonaisuuden. Älä yritä tuoda kaikkea esiin yhdessä pääsykoetehtävässä, vaan keskity luomaan yksinkertaisen kiinnostava työ.
Punainen lanka
Luo työllesi selkeä punainen lanka ja pidä siitä kiinni läpi työn. Saat aikaan parhaan lopputuloksen, kun valitse selkeän linjan, esimerkiksi jokin muodon tai kokonaisuuden, jota täydennät ja varioit. Toistamalla samaa muotokieltä tai tiettyä teemaa saat rakennettua yhtenäisen, mutta kiinnostavan kokonaisuuden.
Ajan henki ja trendi
Pidä itsesi ajantasalla alasi kuumimmista trendeistä! Tutustumalla yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja tämän päivän trendeihin osoitat olevasi perillä maailman menosta. Voit hakea inspiraatiota ideoihisi alan ammattilaisten töistä tai tulokulmia aiheeseen yhteiskunnallisista ilmiöistä. Tutustu etukäteen oman alasi kilpailuihin, niiden voittajiin ja rohkeisiin uranuurtajiin. Tuo pääsykokeissa töissäsi esiin tämän päivän polttavia puheenaiheita ja tulevaisuuden kiinnostavimpia suuntauksia.
VALMIINA PÄÄSYKOKEISIIN?
Teho-Opiston ammattitaitoiset opettajat ovat koonneet yleiset kriteerit pääsykoetehtävien onnistumiselle. Kursseillamme syvennytään pääsykoetyyppisiin tehtäviin tarkemmin ja treenataan tarvittavat tekniikat kuntoon. Ammattitaitoisten opettajien suunnittelemat tehtävät tekniikoiden monipuoliseen harjoittamiseen ja ideointiin takaavat onnistuneen ja kokonaisvaltaisen harjoituksen pääsykokeita varten. Kurssilaisemme treenaavat laajasti pääsykokeissa toistuvia tehtävätyyppejä ja saavat töistään rakentavaa palautetta opettajiltamme.
Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?
Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.
Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!
TEKIJÄT – OSA 5: Teho-Opiston haastattelussa muotoilijat Benelux-maista ALEXANDER MARINUS & NICOLE SPIT
“Maailman pitää muuttua” lukee englanniksi erään Lontoolaisen korkeakoulun seinällä. Kaikki muuttuu luonnollisesti koko ajan, mutta toisaalta maailmassa olevia epäkohtia tulee muuttaa. Muutoksen tuulia tuoksutellen kysyimme eurooppalaisilta luovien alojen ammattilaisilta, mitä he tekisivät jäätiköiden hyväksi, ja kuinka he olisivat tsempanneet itseään opiskelijoina? Entä mitä he ajattelevat maanantaiaamuisin ja miltä näyttää alan tulevaisuus vuonna 2030? Kevään aikana Tehon blogissa julkaistaan Tekijät-haastattelujen sarja, jossa eri alojen ammattilaiset vastaavat edellä mainittuihin, samoihin kysymyksiin suoraviivaisesti tai laveammin – jokainen tyylillään. Nyt vuorossa sarjan viiden ja viimeinen osa: Benelux-maiden muotoilijat. Sarja starttasi tanskalaisilla maisema-arkkitehdeilla ja arkkitehdeilla ja jatkoa saatiin norjalaisista arkkitehdeista,espanjalaisista graafisista suunnittelijoista ja italialaisista sisustusarkkitehdeistä. Osa vastaajista on niittänyt urapolkua kauemmin, osa on tuoreempia tekijöitä. Tutustu eri aloihin maailmalla uraa luovien ammattilaisten kautta. Nauttikaa ammattilaisten näkemyseroista ja neuvoista!
Projekteina : Juuttikasvikuitumateriaalin edelleen kehittäminen, Hey Jute, Puuntaimien istuttamis -projekti, Tree for Life
Plus : Vastavalmistunut muotoilija Eindhovenin yliopistosta, jonka tuotekehittelyssä syntynyt huomiotaherättänyt materiaali oli ehdolla vuoden 2018 materiaaliksi Dutch Design -viikolla. Perusti suunnittelu- ja viestintätoimiston Eco-On-Me vuonna 2016. Toimii myös Beursschouwburgin Taideteatterin freelancer copywriterina.
Projekteina : Bio-teknologiaan ja -muotoiluun keskittynyt tutkielma BioTech, sekä erilaiset pienemmät muotoiluprojektit
Plus : Toiminut suunnittelijana D’Andrea & Evers Design -toimistossa, joka keskittyy palvelumuotoiluun terveydenhuollossa ja teolliseen muotoiluun. Tehnyt freelancerina. Oman muotoilutoimiston lisäksi opettaa ja luennoi Artemis Akatemiassa tulevaisuuden tuotekehityksestä.
HAASTATTELUT
( l ) What do you think on Monday mornings? Mitä ajattelet maanantaiaamuisin? AM : That all depends from Sunday night, but usually my first concern is a good coffee. Se riippuu sunnuntaiyöstä, mutta yleensä ensimmäinen huolenaiheeni on hyvä kahvi. NS : Yes, a new day! Jes, uusi päivä!
( ll ) What music do you listen when you work? Mitä musiikkia kuuntelet työskennellessäsi? AM : Broad taste, so depends from the work & mood. But it varies from hip hop over reggaeton to ambient drones to Drake or Pink Floyd. Minulla on laaja musiikkimaku, joten se riippuu työstä & mielialasta. Se vaihtelee hip hopista reggaetoniin, ambient droneen , Drakeen tai Pink Floydiin. NS : Sometimes just the birds in my garden, when I work at home. Sometimes classical parts like Chopin or the Egmont overture from Beethoven, sometimes Massive Attack, sometimes Laïs, sometimes Bebel Gilberto, but most of the time I have no music on when I work. Joskus vain puutarhani lintuja, kun työskentelen kotona. Joskus klassista kuten Chopin tai Beethovenin Egmont alkusoitto, joskus Massive Attackia, joskus Laïsta, joskus Bebel Gilbertoa, mutta suurimman osan ajasta minulla ei ole musiikkia taustalla, kun työskentelen.
( lll ) How could designers save the polar bears and little kids? Miten muotoilijat voisivat pelastaa jääkarhut ja pikkulapset? AM : Designers can, at best, help bears and kids save themselves. And we should aim for that. Muotoilijat voivat, parhaimmillaan, auttaa karhuja ja lapsia pelastamaan itse itsensä. Ja tätä meidän tulisi tavoitella. NS : Designers are able to create solutions for all kind of problems. With creative thinking and teaming up, you can address every problem. Or changing a problem to a something we can all benefit from. Polar Bears can be saved by climate change, but also by changing their environment, fake ice, reservates, biotech solutions for making them more resistant to warmth or make it possible to eat another diët. Little kids will reinvent the world themselves, as they are going to be the new designers. They will get the techniques to an ever higher level. Small kids that need to be saved, for instance, because of an illness, we designers will help by making the hospital environment more child friendly or invent better solutions for medicine intake. Muotoilijat pystyvät luomaan ratkaisuja monenlaisiin ongelmiin. Luovalla ajattelemisella ja tiimin muodostamisella, voit kohdata jokaisen ongelman. Tai muokkaamalla ongelman joksikin, mistä me voimme hyötyä. Jääkarhut voidaan pelastaa ilmastonmuutokselta myös muokkaamalla ympäristöä, tekojäällä, reservaateilla, bioteknisillä ratkaisuilla tekemällä jääkarhuista vastustuskykyisempiä lämmölle tai mahdollistaa karhujen ruokavalion muutos. Pienet lapset tulevat uudelleen keksimään maailman, kun heistä tulee uusia suunnittelijoita. He kehittävät tekniikat yhä paremmiksi. Pienet lapset, jotka täytyy pelastaa esimerkiksi sairaudelta; me suunnittelijat autamme sairaalaympäristön kehittämisessä lapsiystävällisemmäksi ja luomme parempia ratkaisuja esimerkiksi lääkkeenottoon. ( lV ) What is the core idea behind your / your team’s design? Mikä on sinun / teidän tiiminne suunnittelun ydinidea?
AM : Create a sensitive product with real value, in accordance with nature (that also means people/society/economy). Don’t be afraid to be ambitious. Luoda herkkä tuote aidolla arvolla ja sopusoinnussa luonnon kanssa ( tämä tarkoittaa myös ihmisiä/yhteiskuntaa/ taloutta). Älä pelkää olla kunnianhimoinen. NS : Making or alter nature, comes with responsibilities. Tehdä tai muuttaa luontoa, vastuullisesti.
‘Hey Jute’ • Kuivajuuttikasvikuitu • Materiaalin jalostaminen
( V ) What is the most interesting project you have been part of? Why? Mikä on mielenkiintoisin projekti, johon olet osallistunut? Miksi?
AM : Tree For Life (check my website) Briefly: trying to plant a lot of trees and educate people about planting indigenous species by selling tree saplings in a box as christmas gifts through a network of volunteers. It was the first fully independent venture i was a part of. The first taste of what it means to be an entrepreneur. Also the first time i worked together with an old friend and we discovered we are a good team, so we continue working together regularly. Tree For Life (lisätietoja nettisivuillani) Lyhyesti: Tarkoituksena oli istuttaa puita ja valistaa ihmisiä uhanalaisten lajien istuttamisesta myymällä vapaaehtoisverkoston avulla joululahjaideana puuntaimia laatikoissa. Tämä oli ensimmäinen itsenäinen liiketoimi, missä olin osallisena. Se oli ensimaku siitä, millaista on olla yrittäjä. Se oli myös ensimmäinen kerta, kun työskentelin yhdessä vanhan ystävän kanssa ja samalla huomasimme, että me olemme mahtava tiimi, joten jatkoimme yhdessätyöskentelyä säännöllisesti.
NS : The project for trend research for an important upcoming trend for the next coming years was the most interesting project. I found out that biotechnology will be very influential. And the subject made me very enthusiastic. As a trend researcher, but also as a designer. So i tried to envision what would happen and which project would be created, when the big tech companies would use biotech in product design. They are already investing a lot of money in biotech. Why? Where would that lead to? More information here. Kiinnostavin projekti oli trenditutkimus tulevien vuosien tärkeistä trendeistä. Sain selville, että bioteknologia tulee olemaan erittäin vaikutusvaltainen trendi. Ja tämä aihe, bioteknologia, sai minut todella innostumaan trenditutkijana, mutta myös suunnittelijana. Joten koetin kuvitella mitä tulisi tapahtumaan ja mitkä projektit luotaisiin, kun suuret teknologiayhtiöt käyttäisivät biotekniikkaa tuotesuunnittelussaan. He sijoittavat jo paljon rahaa bioteknologiaan. Miksi? Mihin se tulisi johtamaan? Lisätietoja täältä. ( VI ) What is the basis for a good team spirit? Mikä on hyvän tiimihengen perusta? AM : Sharing a goal/passion AND spending time together outside/after work. Work hard play hard together, basically. Tavoitteiden/intohimon jakaminen JA yhdessäoleskelu ulkona/töiden jälkeen. Työskentele kovasti, leiki kovasti yhdessä, periaatteessa. NS : See the qualities of every single person in a team. Some are better in this, some are better in that, but everyone has qualities and everyone has his own speciality. And even if you don’t see them, it could be that bringing humor or a relaxed atmosphere in the team is that persons quality. Never feel annoyed by the other, look at what unique quality that person has. Jokaikisen tiiminjäsenen ominaisuuksien huomioiminen. Jotkut ovat parempia tässä, toiset ovat parempia tuossa, mutta jokaisella on positiivisia ominaisuuksia ja jokaisella on oma erityisyytensä. Ja vaikket sinä sitä huomaisikaan, voi olla niin, että huumorin ja rennon ilmapiirin luominen tiimiin on jonkun ominaisuus. Älä koskaan ärsyynny toisesta henkilöstä, vaan huomioi minkälaisia ainutlaatuisia, positiivisia ominaisuuksia tuolla henkilöllä on.
‘NeoBio’ • Bioteknologian vaikutus tuotekehitykseen • Tulevaisuuden visio
( VII ) What do you consider could be emphasised more in the education of designers? Mitä voitaisiin painottaa enemmän muotoilijoiden koulutuksessa?
AM : Context research and responsibility. We really have to go hardcore on sustainability and it is still allowed to just disregard that part of a design project/process. It’s 2019. Kontekstitutkimusta ja vastuullisuutta. Meidän on todella tehtävä töitä peräänantamattomasti saavuttaaksemme kestävänkehityksen tavoitteet, vaikka yhä on sallittua vain ohittaa tämä näkökulma suunnitteluprojektissa/-prosessissa. On vuosi 2019. NS : Entrepreneurship. And see point 5. Sometimes i see students that don’t believe they have enough quality. Try to look at the things you like most. What part of the project do you like most and at what parts do you give an extra bit of time just because you like it. That is often where your qualities lie. Perhaps it is drawing, perhaps it is making models, or trying to find smart technical solutions, colour sensitivity, or something else. Never think that small part of you is not important, it is your goldmine. Yrittäjyyttä. Katso kohta, vastaus 5. Välillä tapaan opiskelijoita, jotka uskovat ettei heillä ole tarvittavia ominaisuuksia. Koeta tarkastella asioita, joista pidät eniten. Mistä projektin osista pidät eniten ja mille projektin osille annat enemmän aikaasi vain koska pidät niistä. Nuo ovat useimmiten ne alueet, joissa sinun ominaisuutesi ovat parhaimmillaan. Ehkä pidät piirtämisestä, ehkä pidät mallien rakentamisesta tai älykkäiden teknisten ratkaisujen löytämisestä, ehkä olet väriherkkä, tai pidät jostakin muusta. Älä koskaan ajattele, että se pieni osa sinusta ei ole tärkeä, se on sinun kultakaivosi. ( VIII ) What is design in the year 2030? Mitä on muotoilu vuonna 2030? AM : An attitude/way of thinking & doing, that has infused all other domains of academics, business, education, …. Asenne/tapa ajatella ja tehdä, mikä on imenyt itseensä kaikkia muita akateemisia aloja, kauppatieteitä, kasvatustieteitä, … NS : A symbiosis of nature and synthetic product design. Luonnon ja synteettisen tuotesuunnittelun symbioosi.
( VIIII ) What would you say to yourself in the first study years? Mitä sanoisit itsellesi ensimmäisinä opiskeluvuosina? AM : Please yourself, not your teachers (because paradoxically, by doing “you”, you will please your teachers). And get your hands very dirty, very fast. Miellytä itseäsi, älä opettajiasi (sillä paradoksaalisesti, olemalla sinä, tulet miellyttämään opettajiasi). Ja likaa kätesi ja ala hommiin, todella nopeasti. NS : Don’t try so hard to walk between the lines. Emphasize the things you do (and like to) which you think are not really conform the guidelines of the assignment. That gives it its own character and quality. Others or the teachers are not always right (for you), just take in the know how and use it in your own way. Älä koeta vain totella ohjeita. Korosta asioita, joista pidät, ja jotka oletat rikkovan hieman tehtävänannon rajoja. Tämä antaa työlle lisää persoonallisuutta ja laadukkuutta. Muut ihmiset tai opettajat eivät ole aina oikeassa (sinun asioistasi), rekisteröi heidän antamat neuvot ja käytä niitä omalla tavallasi. // Noora Kassinen Tehon Keski-Euroopan kirjeenvaihtaja ja entinen opettaja, Tekijät -sarjan tuottaja + piirua vaille valmis, Sveitsissä, Lontoossa ja Suomessa arkkitehtuuritoimistoissa, mm. sairaalaprojektien- ja kilpailujen, kaupunkisuunnittelun & lyhytelokuvien parissa sekä arkkitehtuurin laitoksella Lontoossa työskennellyt Aalto yliopiston Wood Programmin läpilinkoutunut, puuarkkitehtuuriin erikoistuva arkkitehti.
HALUATKO MUOTOILIJAKSI?
Tänä keväänä muotoiluun hakevilla pääsykokeet lähestyvät! Nappaa Alexander Marinukselta ja Nicole Spitiltä mukaasi annos ajatuksia alasta ja sen tulevaisuudesta. Tutustu laajasti alaan ja hae inspiraatiota omiin pääsykoetehtäviin ja mahdollisia haastatteluja varten. Haaveiletko muotoilun opiskelusta? Inspiroiduitko maailmalla uraa luoneiden muotoilijoiden kokemuksista ja haluat päästä itse muuttamaan maailmaa muotoilijana? Tutustu muotoilun opiskeluun lisää täältä. Muotoilua voit opiskella Suomessa yliopistossa sekä Aallossa että Lapissa. Ammattikorkeakoulun puolella muotoilijat voivat käydä opinpolkunsa Lahden muotoiluinstituutissa, Metropoliassa, XAMK:ssa, Hämeen ammattikorkeakoulussa tai Kuopiossa Savonia-ammattikorkeakoulussa.
Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!
Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.
Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!
Tuntuu hassulta, että siitä on nyt 1.5 vuotta, kun aloitin Teho-opistolla. Olin silloin vielä töissä pikaruokaravintolassa tehden fyysistä työtä ja olin juuri päättänyt vaihtaa alaa oikeaan unelmieni alaan. Olin just se tyyppi, joka ei ollut pitänyt kynää kädessä aikoihin, edellisistä lukion kuviksen kursseista oli jo muutama vuosi eikä yläasteella ja lukiossa tullut opiskeltua kuvaamataitoa musiikin viedessä kaiken ajan. Ala-asteen vietin kuvataidepainotteisella luokalla, eli jonkinlainen tausta mulla oli, muttei todellakaan vahvaa. Olin todellinen altavastaaja, kun tulin teholle. Ensimmäinen maxi-kurssin syksy oli haastava töiden viedessä kaiken inspiraation ja luovuuden, mutta sen jälkeen helpotti irtisanouduttuani työstäni. Ensimmäinen pääsykoesimulaatio oli todella vaikea, muistan edelleen kuinka haastavaa idea oli saada tuotua esille, enkä siinä kyllä onnistunutkaan. Epäonnistumiset ja pettymykset tuntui pahalta, mutta en lannistunut, halusin opiskelemaan niin paljon! Hyvä etten lannistunut, pikku hiljaa oman idean saaminen paperille helpottui ja myös luovuutta tuli lisää. Kevättä kohden mentäessä töiden arvosanatkin kohosivat ja kehitys oli huimaa. Tein joka ikisen maxikurssin tehtävän ja pääsykokeisiin mennessä olo oli hyvä. Pidän sanonnasta ahkeruus palkitaan aina ja myös minun kohdallani se palkittiin. Kovan harjoittelun jälkeen pääsin opiskelemaan, en tosin sinne ensimmäiseen vaihtoehtoon, vaan neljänteen mahdolliseen. Vielä en tiedä miten tämän toisen yrityksen kanssa käy, mutta käsi sydämmellä toivon, että tällä kertaa tulisin valituksi ensimmäiseen hakutoiveeseeni. Sen kuitenkin tiedän, että ahkeruus palkitaan kuitenkin lopulta! Tehon toista vuotta alkaa olla jo 6kk takana, kuinka hullua! Monet monet tehtävät on taas tehty ja koko rumba vedetty koulun ohella, huh! Tänä vuonna viime vuoden hurja harjoittelu ja tsemppaaminen on palkittu, sillä hyviä kritiikkejä on sadellut pitkin vuotta, mutta myös tänä vuonna huomaan selkeää kehitystä syksystä. Yhteishaku päättyi vasta ja vein omat ennakkotehtäväni Aaltoon jopa ennen viimeistä päivää, pysyin siis omassa aikataulussani! Nämä olivat nyt mun toiset ennakkotehtäväni ja toivottavasti viimeiset. Sinä, joka siellä pohdit uskallatko lähteä tavoittelemaan unelmiesi alaa, muista tämä. Ahkeruus palkitaan aina; jos ei ensimmäisellä toisella tai edes kolmannella kerralla, palkitaan se jossain vaiheessa aivan varmasti! Tsemppiä ja ihanaa kevään jatkoon just sulle ♥︎