Pääsykoesimulaatio: miten meni?

Uusi vuosi, samat kujeet.

Perjantaina pääsin palaamaan joulutauon jälkeen reppu täynnä intoa ja lyijäreitä Maxi-kurssille. Loman jälkeen niin mieli kuin kynät on taas paremmassa terässä. 🙂 Pohdin viimeksi täällä blogissa hakemista Aallon englanninkieliseen muotoilun ohjelmaan ja nyt päätös senkin suhteen on syntynyt. Asiaa pureskeltuani päätin odottaa vielä kevään toista yhteishakua, niin ehdin rauhassa treenata lisää ja ottaa koko hyödyn irti valmennuskurssista.

Se kuulumisista ja asiaan. Lupasin raottaa verhoa ensimmäiseen Tehon pääsykoesimulaatioon liittyen. Simulaatiossa valitsin tehtäväksi visuaalisen viestinnän muotoilun. Tässä tehtävänanto:

Pääsykoesimulaatio SYKSY: Viusaalisen viestinnän muotoilu

TYPOGRAFINEN JULISTE

Suunnittele mustavalkoinen typografinen juliste pohjoismaiselle pelialan Nordic Game -Konferenssille. Voit käyttää vain kirjaimia ja merkkejä julisteessa. Leikkaa kirjaimet ja merkit paperista ja liimaa ne paikoilleen.

Luo pyydetyllä välineistöllä A3-pystyarkille juliste. Käytössäsi on musta ja valkoinen paperi, sakset ja liima

Arviointi: Erottuvuus, viestivyys, ilmaisu typografisin keinoin, omaperäisyys, sommittelu, muodon taju.

Tässä tuotos, jonka sain kolmessa tunnissa aikaan. 😀 Hetken tehtävänantoa tuijotellessa löi aika tyhjää, sillä tehtävässä sai käyttää vain merkkejä ja kirjaimia ja väritkin oli rajattu mustaan ja valkoiseen. Idea käyttää ja toistaa sanaa “play” syntyi kuitenkin aika nopeasti, vaikka sommittelua ja fonttia jumppasin koko kolme tuntia. Numerot kirjainten vieressä länttäsin työhön ihan viimeisill minuuteilla, ja ne eivät oikein auenneetkaan tuomaristolle. 😀 Niiden tarkoitus oli viestiä tapahtuman päivämäärää. Olin suunnitellut, että julisteeseen tulisi vielä alareunaan päivämäärä ja kirjaimet NGC (nordic game conference), mutta aika loppui kesken. Nyt kun mietin asiaa, niin nuo molemmat elementit olisi voinut hyvin jättää pois, joten ehkä ihan hyvä niin. Miten Tehon raati sitten arvioi tämän tekeleen? * rumpujen pärinää *

Arvio:

5
+rohkeasti käytetty tehtävänannosta poikkeavaa sanaa. Rytmikäs ja pompsahteleva sommittelu. Julistemainen.
-numeroiden merkitys ei aukea.

Ta-daa. 🙂 Ihan hyvin siis meni ensimmäinen simulaatio, vaikka ajankäytössä onkin vielä harjoittelemista. Tästä on hyvä jatkaa kohti kevättä.

💙-Eve

 


 

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



MITEN EKOLOGISUUS JA EETTISYYS NÄKYVÄT LUOVILLA ALOILLA?

uusiutuva ja kierrätettävä tölkki vedelle.

Nyt on se aika vuodesta, kun on aika harkita korkeakoulujen koulutusvaihtoehtoja ja luovat alat houkuttavat. Nykyään myös kestäväkehitys painaa vaakakupissa opintoja valitessa. Voiko muotoilu olla eettistä, miten arkkitehtuurissa voidaan vaikuttaa ympäristöön positiivisesti, entä miten graafinen suunnittelija voi vaikuttaa työnsä jälkeen ekologisesta näkökulmasta? Tapoja on monia! Suunnittelun voi aloittaa materiaali tai tuotanto edellä, käyttäen kierrätettyjä raaka-aineita tai tuottamalla laadukasta ja kestävää lähituotantoa. Jätemateriaalia käytettäessä muotoiluprosessi on vahvasti materiaali lähtöistä. Arkkitehti voi vaikuttaa työssään paljon myös siihen, että suunnittelun aloittaa luonto edellä. Muokaten tiloja sen mukaan mitä luonto vaatii. Pakkaussuunnittelija taas voi vaikuttaa siihen, että pakkaus vie mahdollisimman vähän tilaa, eikä turhaa materiaalia käytetä. Myös sisäkkäin pinottavuudella on oma etunsa. Graafinen suunnittelija taas voi valita ekologisen painotalon ja näin vaikuttaa työnsä hiilijalanjälkeen. Tapoja on siis monia ja luovalla alalla voidaan vaikuttaa tulevaisuuteemme hyvinkin paljon. Muotoilu ja ekologisuus voivat siis kulkea käsikädessä.

 

Ekologinen ja ympäristöystävällinen suunnittelu tarkoittaa käyttäjäystävällisyyden ja valmistuksen ohella hyviä ominaisuuksia myös ympäristön kannalta. Koko tuotteen elinkaari otetaan ekologisessa suunnittelussa huomioon. Muotoilussa kestävyyden on oltava päällimmäisenä kriteerinä ja tuotteen tulee olla korjattavissa sekä kierrätettävissä. Tuotesuunnittelussa pääsee vaikuttamaan materiaaleihin, rakenneratkaisuihin, monikäyttöisyyteen ja kierrätettävyyteen. Ekologisten tuotteiden muotoilussa valitaan ympäristön kannalta parempia materiaaleja ja ratkaisuja. Hyvä vaihtoehto onkin tehdä tuotteen osista kierrätykseen tai uusiokäyttöön soveltuvia. Ekologinen tuote huomioi tuotteen ympäristövaikutukset pyrkien vähentämään päästöjä. Ympäristöystävällisestä muotoilusta voidaan puhua, kun suunnitellaan aikaa kestävää muotoa sekä käytettävyyttä. Suunnittelun haaste on saada laadukkaan muotoilun ja kuluttajaa houkuttelevan hinnan tasapainoon.  Arkkitehtuuria ja muotoilua voi ajatella myös toisenlaisesta eettisestä näkökulmasta. Esimerkiksi ”Arkkitehdit ilman rajoja” keskittyvät globaalin tason sosiaalisten haasteiden ratkaisemiseen arkkitehtuurin keinoin. Niitä ovat esimerkiksi kehitysmaiden nopea urbanisaatio, kasvava slummiutuminen, tai puhtaan veden ja hygienian puute.

 

Kierrätysmateriaalista valmistetut kengät.
Ekologista muotoilua syntyy myös kierrätetyistä ja osin kierrätetyistä materiaaleista.

Jotkut firmat ovat vieneet kierrätyksen eri tasolle, kuten keksineet täysin uusia tapoja tuottaa uutta raaka-ainetta vanhasta. Esimerkiksi Suomalainen Halla Halla suunnittelee mereen joutuneesta muovista uusiomateriaalia uimapuvuille. Koko ajan on myös tulossa uusia keksintöjä ja materiaali ratkaisuja. Miltä kuulostaisi ruokajätteestä valmistettu nahka, kangas tai lanka. Entä suihku, joka kierrättää veden ja tiputtaa kulutusta lähes 90 prosenttia? Kuulostaa aika mahtavalta, eikö totta?

Muotoilun koulutuksessa toteutetaan vuosittain kierrätys lähtöisiä toimeksiantoja sekä projekteja.  Myös arkkitehtiopinnoissa ymmärrys ekologisesti kestävän kehityksen perusteista on tärkeää. Kierrätysmateriaalin käyttö aloitetaan materiaalikokeiden tekemisellä ja usein kierrätettävyys voi olla mahdotonta. Kierrätysmuotoilua voi olla myös jätteen minimoiminen eli zero waste- menetelmä. Parhaimmillaan kotiin hankittu design, uusi koti tai ympäristö, innostavat ajattelemaan laajemmin kestävää kauneutta. Tai suunnittelija pystyy kehittämään esimerkiksi tuotteen, joka luo merkittävää apua köyhien maiden ongelmiin tai ilmastonmuutokseen.

Muotoilija ja arkkitehti kulkevat siis kestävän kehityksen aallonharjalla. Saiko aihe sinut kiinnostumaan lisää opinnoista? Tehon sivuilta löydät lisätietoa muotoilun– ja arkkitehtuurin opinnoista.

Teho-opistolla sinulla on mahdollista saada lisävarmuutta ja taitoja, niin ennakkotehtäviin, kuin pääsykokeisiin.


Haetko arkkitehdiksi tai taidealoille? Tuntuuko että tyhjälle paperille ei synny tarvittavaa materiaalia ennakkotehtäviä tai pääsykoetta varten? Ei hätää, Teho-opistolta löytyy erilaisia kursseja ongelman ratkaisemiseksi.

 

Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!


Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!



Minustako muotoilija? Miksi ja miten?

Eeva Jokinen opettaa muotoilua Teho-Opistossa

Arvostatko estetiikkaa ja toimivuutta? Haluatko ratkoa ongelmia ja käyttää luovuuttasi muiden hyväksi? Muotoilusta on moneksi ja sen arvostus on yhä kasvussa.

Mitä muotoilu on?

Termiä muotoilu käytetään monessa yhteydessä, mutta kiteytettynä sillä tarkoitetaan erilaisten tuotteiden tai palveluiden suunnittelua ja mallintamista. Lopputuloksena voi olla melkein mitä vain: huonekalu, käyttöesine, vaate, pakkaus, brändi, palvelu – niin analoginen kuin digitaalinen.  

Yhteistä kaikelle muotoilulle on se, että on olemassa tarve, johon muotoilulla tarjotaan ratkaisu. Muotoilussa yhdistyvät esteettisyys ja käytettävyys. Se näkyy esimerkiksi saksissa, jotka istuvat hyvin käteen ja leikkaavat terävästi tai tuolissa, joka on kaunis ja käytännöllinen sekä mukava istua.

Pakkausmuotoilu - Fazer Alku-myslit kaatonokka
Onnistunut pakkausmuotoilu helpottaa arkea

Olisiko minusta muotoilijaksi?

Moni varmasti miettii, että kiinnostusta tähän luovaan alaan olisi, mutta riittävätkö rahkeet? Teho-Opiston muotoiluekspertti ja toinen pääopettajista, Eeva Jokinen, rohkaisee muotoilijan uraa harkitsevia seuraamaan intuitiotaan.

– Jos edes mietit, olisiko sinusta muotoilijaksi, niin varmasti on. Monelle halu suunnitella vaikkapa esineitä lähtee ulkonäöstä – siitä, että haluaa tehdä ympäristön itseään kiinnostavan näköiseksi. Kuitenkin, kun pääsee prosessiin syvemmin sisälle ja ymmärtää, mitä kaikkea siihen kuuluu, ajatukset lähtevät eri tasolle. Kun oppii havainnoimaan ympäristöä ja miettimään, miten sitä voisi kehittää, niin silloinhan sitä on jo muotoilija.

LIPPA kenkälusikka – muotoilija Tapio Anttila / Nordic Hysteria
LIPPA kenkälusikka – muotoilija Tapio Anttila / Nordic Hysteria

Mihin muotoilijaa tarvitaan?

Hyvin muotoillut tuotteet ja palvelut ilahduttavat käyttäjää niin visuaalisuudellaan kuin toiminnallisuudellaan. Muotoilusta on siis iloa yksittäiselle ihmiselle, mutta se voi ratkoa myös laajempiakin yhteiskunnallisia ongelmia.

Muotoilijan innovaatio voi tarttua vaikkapa siihen laaja-alaiseen ongelmaan, että ihmiset istuvat kaiket päivät paikoillaan toimistoissa tai muissa tiloissa. Tällainen muotoilun tulos on esimerkiksi Tehon alumnin Kaisa Jäntin Hangaround-sisäkeinu, joka tekee istumisesta liikkuvampaa.

Muotoilu tuottaa iloa myös tekijälle itselleen, jolle jo itse tekoprosessi on usein palkitsevaa.

Oodin keskustakirjastossa hyödynnettiin muotoiluosaamista. Kuva: Tuomas Uusheimo
Oodin keskustakirjastossa hyödynnettiin laajasti muotoiluosaamista.
Kuva: Tuomas Uusheimo

Muotoilua opiskelemaan!

Muotoilua voit opiskella niin Aallossa ja Lapin yliopistossa kuin Lahden, Metropolian, Kymenlaakson, Hämeen ja Savonian ammattikorkeakouluissa. Opinnoissa pääset kokeilemaan muotoilun eri osa-alueita ja hahmotat sen, mihin suuntaan haluat muotoilijana mennä.

Ja jotta nappaisit arvostetun opiskelupaikan, on syytä valmistautua hakuprosessiin huolella. Teho-Opiston kursseilta saat apua niin ennakkotehtäviin kuin pääsykokeisiin valmistautumiseen. Asiantuntevat opettajamme tietävät, mitä kokeissa, opinnoissa ja työelämässä vaaditaan ja preppaavat sinut siihen. Tule treenaamaan hauskassa seurassa ja hyvällä fiiliksellä!

 

Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!


Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!



Kuinka saada hyvä startti pääsykokeisiin valmistautumiseen? Asiantuntijan 5 vinkkiä

Pääsykokeissa menestymiseen ei ole oikotietä vaan menestymisen resepti on pitkäjänteisyys. Siksi onkin tärkeätä, että tehokas valmistautuminen lähtee käyntiin jo heti alussa. Arkkitehtuurin ja taidealojen valmennuskursseja tarjoavan Teho-opiston pääopettaja Sini Koivisto kokosi sinulle viisi vinkkiä kuinka aloittaa pääsykokeisiin valmistautumisprosessi tehokkaasti jo ensiaskelista lähtien.

Viisi vinkkiä pääsykokeisiin valmistautumisen aloittamiseen

Tutustu pääsykokeissa vaadittaviin tekniikoihin

Aloita tutustumalla tekniikoihin ja siihen mitä kaikkea pääsykokeissa sinun odotetaan osaavan. Tutustu ja harjoittele monipuolisesti eri piirustus-, maalaus- ja pienoismallitekniikoita. Vaadittavia pienoismallitekniikoita ovat esimerkiksi puutikut, paperitekniikat, rautalanka sekä savi. Tutustumalla aikaisempien vuosien pääsykokeisiin saat vihiä siitä, millaisia asioita sinun odotetaan osaavan mitä todennäköisemmin myös omassa pääsykokeessasi.

Voita aloittamisen kankeus luonnostelemalla

Alkuun pääseminen voi olla joskus haastavaa ja tyhjä paperi tuntua pelottavalta. Hyväksi todettu lääke tähän on luonnoskirjan kuljettaminen mukanaan kaikkialle. Luonnoskirjaan voi esimerkiksi luonnostella ratikassa istuessaan. Arkinen luonnostelu kehittää pään ja käden yhteyttä. Erilaiset hahmotelmat voivat auttaa löytämään uusia muotoja.

Pyydä palautetta

Omien töiden näyttäminen muille ja subjektiivisen arvioinnin saaminen on ensisijaisen tärkeää kehittymisen kannalta. Töitään kannattaa näyttää rohkeasti muille alalla työskenteleville tai alasta kiinnostuneille ja pyytää rakentavaa palautetta. Teho-opiston kursseilla keskeisintä onkin, että opiskelijat saavat tukea ja palautetta alansa usean vuoden kokemuksen omaavilta ammattilaisilta. Teho-opistolla opiskelijat pääsevät näyttämään ja keskustelemaan töistään aina vähintään kahden opettajan kanssa.

Ota ajankäyttö haltuusi

Pääsykoetehtäviin on varattu keskimäärin kolme tuntia aikaa. Tehtäviä kannattaakin opetella jo heti alusta lähtien tekemään annetuissa aikarajoissa, jotta ajankäytöstä muodostuu rutiini. Töiden kellottaminen auttaa sinua myös hahmottamaan, kuinka kauan kukin työvaihe sinulta yleensä vie.

Ruoki idea-kirjastoasi

Parhaat pisteet pääsykokeissa yleensä saavat työt, joissa osoitetaan hakijan kykyä katsoa tulevaisuuteen sekä kekseliäisyyttä, omaperäisyyttä että visionäärisyyttä. Jokaisen työn ”sydän” on sen idea-sisältö. Ideointi ja sen harjoittelu onkin kaikkein olennaisinta. Harjoittele ideointia tutustumalla oman alasi tämänhetkisiin trendeihin. Idea-kirjastoasi pääset täydentämään lukemalla alasi blogeja ja seuraamalla ajankohtaisia kilpailuvoittajia. Joukosta erottuvien ja uudenlaisten töiden luomista voi edistää leikittelemällä ja revittelemällä ideoilla jo pääsykokeisiin valmistautumisen aikana.

Aloita matkasi kohti unelmiesi opiskelupaikkaa Teho-Opiston tukemana!

 

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!



Takaisin Maxi -etäkurssin pariin

Heissan! Nyt on taputeltu pieni tauko kurssilta ja on taas aika jatkaa hommia kurssin parissa. Ihan ok oli ottaa vähän taukoa pääsykoe jutuista ja keskittyä välillä muihin hommiin. Nyt on taas motivaatiota ja energiaa pakattuna keväälle, sillä sitä tarvitaanki, nimittäin enää vajaa kuukausi niin ennakkotehtävät julkaistaan. Alkaa jo olla vähän jännittävä fiilis! Tässä postauksessa kerron hieman puuhailuistani maxi-kurssin tauon ajalta sekä matematiikan opiskelusta!

Matematiikkaa 📐📝

Tosiaan olen päässyt nyt hommailemaan kunnolla matiikan parissa. Viime viikolla alkoikin matiikan kertaus -kurssi Oulun Aikuislukiolla. Ja tällä viikolla pääsen myös Geometria kurssin pariin. Otin kursseja Aikuislukiolta ihan sen takia, että pääsen treenailemaan laskemista ihan kunnolla ja oppisin käyttämään sähköisessä yo-kokeessa tarvittavaa ohjelmaa, sillä olen niitä jotka kirjoittivat vielä matematiikan paperille. Onneksi kuitenkin arkkitehti matematiikan koe on vielä paperillisena! Lisäksi aion kirjoittaa matiikan uudelleen nyt keväällä. Se toivottavasti antaa lisää boostia arkkitehtimatematiikan kokeeseen. En ole koskaan ollut  mikään mestari matiikassa mutta viime keväänäkin matiikan kokeen suoritin, niin toivottavasti myös tänä keväänä. Toivotaan, että hyvä tahti ja tsemppi myös matemaatikan opiskelussa säilyy koko kevään. Tsemppiä kaikille myös matiikan osalta!

Rentoa maalailua ja fiilistelyä 🎨👩‍🎨

Aika joulun jälkeen on mennyt aikalailla töitä tehdessä ja reennaillessa. Sekä hieman maalaillen rennoin ottein. Olen pyrkinytkin nyt tauon aikana ottamaan hieman tilaa kurssi hommista, että motivaatiota ja energiaa kertyisi kevättä varten. Pidimmekin oikein hauskan ja rennon maalailu illan poikaystäväni kanssa. Otettiin vanha pääsykoe tehtävä, jonka aiheena oli ihminen ja puu. Kuva työstä on alhaalla. Tarkoitus olikin ettei mitään paineita vaan rennoin fiiliksin tehdään. Hauskaa oli! Mutta tosiaan ylihuomenna keskiviikkona jatkuu maxi-kurssi ja päästään taas tosi toimiin! Olen niin kiitollinen, että lähdin mukaan tälle kurssille. Aikaa pääsykokeisiin on, eli on hyvä tovi vielä oppia uutta! Kalenteri on taas pikku hiljaa saanut täyttöä ja on taas aika suunitella tarkemmin minne ehtii ja mitä ehtii tehdä. Pyrin olemaan rennoin fiiliksin läpi kevään ja tehdä parhaani, toivotaan, että se riittää ja kova työ palkittaisiin. Ihanaa kurssin jatkoa kaikille maxi- kurssilaisille ja tervetuloa teholle uudet midi-kurssilaiset! 🥰

~ Netta

 

 


 

Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!


Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!