ETÄNÄ OPISKELU TEHO-OPISTOLLA

Etäopiskelua Tampereelta käsin

Muutto Berliiniin on tuonut mulle paljon uusia kokemuksia ja haasteita, mutta se myös tarkoitti Teholla opiskelun kannalta siirtymistä etäkurssille. Tänään ajattelin listata mun kokemuksia etäkurssista, miksi se on omasta mielestäni kannattavaa, ja mikä taas on lähiopetuksessa vähän helpompaa.
Etäkurssia käydään Eliademy nettisivustolla, joka on omien kokemusteni perusteella ollut tosi toimiva ratkaisu. Kaikki luennot kursseilta, töiden kritiikit ja kotitehtävät ladataan sivulle, joten kaikki tarvittava löytyy samoilta sivuilta. Itselläni oli aluksi pieniä vaikeuksia kirjautua Eliademyyn, mutta en ole ainakaan kuullut, että muilla olisi tällaisia ongelmia ollut.

Etäkurssin hyviä puolia:

  • Kaukana asuville etäkurssi on tietenkin ihan huippu juttu. Teho-Opiston kurssit järjestetään Helsingissä, eikä kaikilla kurssille haluavilla ole mahdollisuutta päästä joka viikko paikan päälle. Etänä kaukaa tulevatkin saavat kaikki samat tiedot ja tehtävät, kuin lähikurssilaiset.
  • Valinnan vapaus. Eli se, että saa itse valita koska katsoo luentovideot, tekee tehtävät jne. Kaikilla ei ole käyttää kolmea tuntia viikossa lähikurssiin ja vähän kauempaa paikalle tulevilla myös matkat vievät suhteellisen paljon aikaa. Etäkurssin hyviä puolia on se, että luennoille voi ”osallistua” vaikka aamulla ennen töitä, bussimatkan aikana tai illalla ennen nukkumaanmenoa.
  • Multitasking. Tämä liittyy vähän edelliseen, mutta itse pidän etäkurssissa myös siitä, että luentoja katsoessa voi tehdä myös muita asioita ja säästää siten aikaa. Oman miniläppärini saan kuljetettua mihin vaan ja olenkin katsonut luentoja ruokaa laittaessani, syödessäni ja arkkitehtuurin ennakkotehtäviä tehdessäni. Siitä voi tietysti olla montaa mieltä, kuinka tehokasta multitasking todellisuudessa on, mutta ainakin itselläni se tuntuu toimivan.

Lähikurssin puolesta:

  • Itsekuri. Itselleni on melkoisen vaikeaa itse huolehtia siitä, että teen tehtävät, katson luento- ja kritiikkivideot ajallaan, kun muutakin tehtävää ehkä olisi. Lähikurssille on on helppo joka viikko vain mennä, eikä tarvitse erikseen huolehtia ajankäytöstä.
  • Hyvä yhteishenki. Teholla yhteishenki on tosi kannustava ja varmasti yksi iso syy, miksi Teholaiset menestyvät niin hyvin pääsykokeissa. Kotitehtäviä ja ennakoita tehdään vapaa-ajallakin yhdessä ja somessa kysellään neuvoja ja jaetaan hyviä vinkkejä.
  • Paikan päällä on helpompi kysella opeilta itseä mietityttäviä juttuja, näyttää vanhoja kotitehtäviä jne. Pikatehtävien aikana ja luentovideoiden ulkopuolella saatetaan myös keskustella pääsykokeista tai jakaa hyviä vinkkejä. Näistä tietysti etäkurssilla opiskeleva jää paitsi.


Mulla on ollut hyvä mahdollisuus kokea molempien opiskelutekniikoiden hyvät ja huonot puolet. En voi edelleenkään sanoa, kumpi omasta mielestäni on parempi. Mielestäni se riippuu siitä, miten paljon aikaa kurssille on käytettävissä ja tietysti siitä, missä asuu. Tärkeintä on, että molemmat vaihtoehdot ovat hyviä pääsykokeisiin harjoitteluun ja johtavat varmasti hyviin tuloksiin.
Kuvat Tampereelta, ihanasta kotikaupungistani.


Tarinoita Teholta: Sanna Ritvanen, moniosaaja ja yrittäjä

Muotoilija, nykytaiteen opiskelija Sanna Ritvanen toteutti liikeideansa ruokapyörä Grillarin avulla

Tarinoita Teholta esittelee joka kuukausi yhden arkkitehtuurin, muotoilun tai taidealojen opiskelijan, joka on ponnistanut Teholta opiskelemaan ja päätynyt mielenkiintoisiin työtehtäviin.
Moi Sanna! Sinulla on värikäs opiskeluhistoria, kerro vähän siitä?
Moikka! Joo, kyllä. Opiskelin kalustemuotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa ja valmistuin sieltä keväällä 2014. Tällä hetkellä opiskelen Aalto-yliopiston Visual Culture and Contemporary Art -maisteriohjelmassa ensimmäistä vuotta. Vaihdoin siis muotoilun nykytaiteeseen.
Opintojen lisäksi säädän kaikkea mahdollista aina kun ehdin, tällä hetkellä työn alla on esimerkiksi teos Fiskarsin kesänäyttelyyn. Lisäksi olen mukana työryhmässä, joka pyörittää avointa kulttuuritila Asematilaa Huopalahden vanhassa asemarakennuksessa.
Muotoilija, nykytaiteen opiskelija Sanna Ritvanen toteutti liikeideansa ruokapyörä Grillarin avulla
Viime kesänä toimit myös ruokapyöräyrittäjänä – mistä idea siihen?
Ruokapyörä Grillari on jatkoa mun opinnäytetyölle Safkakärrylle, jonka tein Muotsikkaan. Idea lähti kiinnostuksesta julkista tilaa ja ruuanlaittoa kohtaan, lopulta se sai muodon Safkakärrynä.
Vuoden verran hauduttelin ideaa, että jaksaisiko sitä kehittää eteenpäin. Sitten hyvä ystäväni ja silloinen kämppis Onni kysyi, että kiinnostaisko mua jatkaa projektia. Haettiin apurahaa ja saatiin se, jonka jälkeen pyörä piti vaan rakentaa ja ruveta hommiin. Toinen hyvä kaverini Olli teki Grillarin graafisen ilmeen.
 
Muotoilija, nykytaiteen opiskelija Sanna Ritvanen toteutti liikeideansa ruokapyörä Grillarin avulla
Miten sujui ensimmäinen kesäsi yrittäjänä?
Viime kesä meni ihan hyvin, tosin säät ei olleet ihan otolliset puistogrillailulle… Ja taisin olla sen ainoan lämpimän viikon vielä itse Berliinissä, joten meni sitten sekin hyvä viikko sivusuun! Mutta vuokrauksia tuli ihan kivasti ja oli hauska nähdä miten fiiliksissä jengi oli Grillarista. Sain myös paljon hyvää, rakentavaa palautetta ihan kasvotusten.
Nähdäänkö Grillari tulevana kesänä Helsingin puistoissa?
Tarkoituksena olisi jatkaa Grillarihommia ens kesänä, mutta ehkä vähän rennommalla otteella. Tuollaisen pikkubisneksenkin pyörittämiseen saa kulumaan aika paljon energiaa ja aikaa.
Muotoilija, nykytaiteen opiskelija Sanna Ritvanen toteutti liikeideansa ruokapyörä Grillarin avulla
Mikä on tärkein oppi, jonka Grillari-projektista sait?
Se, että aina kannattaa yrittää ja tehdä hommat loppuun saakka. Siitä sitten näkee, että mistä tykkää ja missä on hyvä. Iste esimerkiksi huomasin, että mua ei niinkään kiinnosta se bisneksen pyöritys, vaan se, että jengillä on kivaa.
Joko tiedät, mitä aiot tehdä isona?
Koitan edetä fiiliksen mukaan ja katsoa mitä tulee eteen, niillä eväillä on tähänkin asti pötkitty. Tällä hetkellä kiinnostaa eniten taide. En ole mikään intohimoinen bisnestyyppi ja tämänhetkiset opinnot tuntuu enemmän omalta jutulta kuin muotoiluopinnot. Toki niistä oli paljon hyötyä, ja muotoilijuus tulee varmasti aina näkymään työskentelyssäni – en kuitenkaan halua ahtaa itseäni yhteen laatikkoon, jossa lukee “muotoilija” kun tykkään tehdä niin paljon muutakin. Tosin en halua olla myöskään “taiteilija”-laatikossa.
Kuvat: Erkka Malkavaara, Markus Katiska


 

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!



ARKKITEHTUURI BERLIINISSÄ

Berliinin arkkitehtuuri sykähdyttää, kuva Berliinin muurilta

Berliinin arkkitehtuurista saisi varmasti kirjoitettua vaikka kuinka monta postausta. Täältä löytyy paljon vanhoja, upeita rakennuksia, kuten Brandenburgin portti, Berliinin tuomiokirkko, Kaufhaus des Westens ja niin edelleen. Myös kaupunkikuvasta ja asuinrakennuksista saisi jaariteltua monta sivua. Tänään ajattelin kuitenkin keskittyä vähän tähän uudempaan arkkitehtuuriin ja ehkä ei niin tunnettuihin rakennuksiin Berliinissä.
Ihan ehdottomasti oma suosikkini on Holokaustimuistomerkki eli juutalaisten kansanmurhalle omistettu muistomerkki. Se on kuin erikorkuisista betonikuutioista muodostettu jättimäinen labyrintti, jonka ”sisällä” saa vapaasti kävellä ja liikkua. Olen itsekin käynyt kyseisellä muistomerkillä, mutta en silloin tainnut lukea rakennelman historiasta sen enempää.
Nyt sain kuitenkin Wikipedian avulla selville mm. sen, että muistomerkeille epätyypillisesti betonikuutioiden määrällä ja koko rakennelman muotoilulla, ei sinänsä ole minkäänlaista symbolista merkitystä. Muistomerkkiä on myös arvosteltu siitä, että se ei huomioi muita vainon kohteeksi joutuneita ihmisryhmiä kuin juutalaiset.
Berliinin arkkitehtuuri sykähdyttää
Itse pidän muistomerkin sen käytettävyydestä – pienempiä betonipaasia voi käyttää istuimina ja isommat muodostavat korkean labyrintin, jossa viime kesänä muistomerkillä käydessäni lapset leikkivät piilosta. Myös muotoilu miellyttää ainakin omaa silmääni, Teholla sellaista muotokieltä sanottaisiin palikkaleikiksi.
Täytyy myöntää, että seuraavaa rakennusta en ole koskaan edes livenä nähnyt, mutta kiinnostaisi tässä lähiaikoina käydä kurkkaamassa. Berliinin filharmonia konserttirakennuksessa on ihana orgaaninen muotoilu ja kuulemma sisällä super hyvä akustiikka, joten arkkitehti Hans Scharoun on tehnyt hyvää työtä. Konserttisali ei ole mikään aivan uusi, se on valmistunut vuonna 1960. Rakennus on kuitenkin omasta mielestäni tosi kaunis ja inspiroiva, ja sen epäsymmetrinen muotokieli voisi hyvin sopia tämänkin päivän arkkitehtuuriin.
Berliinin arkkitehtuuri sykähdyttää
Loppuun ajattelin mainita vielä kaksi upeaa paikkaa, missä kannattaa käydä, jos joskus tännepäin eksyy. Näistä kumpikaan ei ole oikeastaan rakennus, joten ne ei sinänsä ehkä tähän listaukseen sovi, mutta kummassakin on mielestäni hienosti käytetty jotain vanhaa ja muutettu paikan käyttötarkoitus kokonaan. Ensimmäinen on vähän tunnetumpi Eastside gallery, joka on 1,3 kilometrin pätkä Berliinin muuria, joka toimii tällä hetkellä maailman suurimpana ulkoilmagalleriana. Muuri on siis täytetty eri taiteilijoide muuriin maalaamin teoksin.
Toisessa paikassa vierailin viime kesänä ja se on Tempelhofin vanhasta lentoasemasta tehty puisto. Vanhalle lentokentälle ei ole kuitenkaan käytännössä tehty mitään, eli alueen ruohokentät ja kiitoradat ovat ihmisten vapaassa käytössä. Puisto on siis täydellinen skeittailuun, pyörällä ajeluun tai vaikka leijojen lennättämiseen ja kuulemma siellä välillä järjestetään myös konsertteja. Todellakin suosittelen vierailemaan!


 

Aalto Arts ennakkotehtävät julkaistu

Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ennakkotehtävät julkaistiin 16.3.

Ennakkotehtävät Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun hakukohteisiin julkaistiin tänään – tämä tarkoittaa, että kaikki korkeakoulujen ja yliopistojen ennakkotehtävät arkkitehtuurin, taiteiden ja muotoilun aloille on nyt julki ja yhteishaku voi alkaa!
Tässä vielä viimeiset arviomme tämän kevään ennakoista. Nämä luettuasi olet ready to rock, eli ei muuta kuin pistäkäähän parastanne nyt, niin ovet valintakokeisiin aukeavat varmasti!
Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ennakkotehtävät julkaistiin 16.3.

Kuvataidekasvatus

Tee jokaisesta alla annetusta otsikosta visuaalinen esitys.
1. Näen mitä haluan
2. Haluan mitä näen
3. En halua nähdä
Toteutustapa:
Tehtävien toteutustapa on vapaa seuraavin rajoituksin:
Yksittäinen työ ei saa koostua irrallisista osista. Tehtävissä ei saa käyttää kehyksiä eikä niissä saa olla irtoavia osia eikä särkyviä materiaaleja, esim. lasia. Työn suurin sallittu koko on A3. Tehtävien tulee mahtua C3 (A3) -kuoreen.
Merkitse jokaiseen tehtävään näkyvästi oma nimesi ja tehtävän numero.
Mahdollisten digitaalisten tehtäväsuoritusten tallennuksessa ja palautuksessa huomioi seuraavat ohjeet:
Digitaalisen kuvan pidemmän sivun enimmäispituus 1024 pikseliä. Hyväksyttävät tallennusmuodot JPEG tai PDF. Videon enimmäiskesto on 1 min ja tallennusmuoto MOV, AVI tai MPEG4. Tiedoston enimmäiskoko 500 Mt.
Digitaaliset tehtäväsuoritukset palautetaan muistitikulla. Tiedostot nimetään hakijan, koulutusohjelman ja tehtävän numerolla (esim. Kuvataidekasvatus_Virtanen_1). Muistitikkuun on merkittävä selvästi hakijan nimi ja syntymäaika sekä tikun sisältämät tehtävät numeroineen. Hakija on vastuussa tikun pakkaamisesta ja toimittamisesta siten, että se säilyy vahingoittumattomana.
Arviointiperusteet:
Kuvallinen ja käsitteellinen ajattelu, toteutustavan hallinta.
Kuvataidekasvatuksen ennakot ovat kuten useana aiempana vuonna, kolmen tehtävän kokonaisuus. Aihe on usein yhteiskunnallinen ja/tai kantaaottava, sekä monenlaista tulkintaa mahdollistava kokonaisuus.
Nyt tehtävänannot ovat jälleen kolmen työn sarja, mutta aiheet ovat abstraktimpia, mikä jättää vielä enemmän tilaa omalle tulkinnalle. Teknisesti taitava toteutus on aina plussaa, mutta näkisin että pääpaino tässä tulee omalle näkökulmalle, omalle mielipiteelle ja aiheen valinnalle ja sen käsittelylle. Kiinnostava ja omakohtainan, mahdollisesti ajankohtainen ideasisältö ja sen kautta rakennettu oivaltava kokonaisuus kantaa varmasti pitkälle.
Kannattaa ehdottomasti miettiä aiheen valintaa ja kokonaisuuden rakentamista ja omaa näkökulmaa tarkkaan.
Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ennakkotehtävät julkaistiin 16.3.

Muotoilu

Muotoilussa tehtäviä on tällä kertaa neljä. Kokonaisuus muodostuu tapahtumaa kuvaavasta kuvasarjasta, esineen, tällä kertaa asusteen suunnittelusta ja erikoisen tilan kuvauksesta, sekä motivaatiokirjeestä.
Tehtävä 1. Eläimen ruokinta
Esitä 3-5 kuvalla lemmikki-, koti- tai villieläimen ruokinta.
Toteutustapa:
Piirrä kuvasarja lyijykynällä A3 kokoiselle paperille. Kirjoita nimesi ja tehtävän numero taustapuolelle.
Arviointiperusteet:
Piirustustaito, kuvauksen selkeys, kertovuus, sommittelu.
Tässä tehtävässä kuvataan kuvasarjalla eläimen ruokinta. Oma tulkinta ja tapahtuman selkeys ja pelkistys kuviksi asettuvat olennaiseen asemaan tässä tehtävässä. Mikä eläin on kyseessä ja miten ihmeessä tätä eläintä ruokitaan. Kannattaa taas harkita tarkkaan tehtävän sisältöä ja siihen mahdollisesti sisältyvää muotoilua ja tapahtumapaikkaa.
Tehtävä 2. Ajattelevat kädet
Muotoilun kentällä ajatellaan, että käsillä tekeminen on yksi ajattelun muoto. Suunnittele ja toteuta kolmiulotteinen, käteesi sopiva käsine.
Toteutustapa:
Toteuta käsine tavallisesta valkoisesta 80 g/m2 kopiopaperista. Kirjoita käsineeseen nimesi ja tehtävän numero.
Arviointiperusteet:
Materiaalin käsittely, kekseliäisyys, käsineen rakenne.
Tässä on kyseessä usein toistuva esineen/asusteen muotoilutehtävä, mutta tällä kertaa kivan monitulkintaisena. Tehtävänanto johdattelee muotoiluajatteluun käsin tekemisen kautta. Tehtävänä on tällä tausta-ajatuksella suunnitella kolmiulotteinen käteen sopiva käsine luonnollisessa koossa. Hauska muotoilutehtävä annetun tausta-ajatuksen kannalta. Tärkeäksi muodostuu kaksiulotteisen paperin kolmiulotteinen käsittelytaito ja paperitekniikoiden ja rakenteiden hallinta.
Tehtävä 3. Koneen sisällä
Kuvaa näkymä käynnissä olevan astiapesukoneen sisältä.

Toteutustapa:
Maalaa vesi- ja/tai peitevärein työ A2 kokoiselle paperille. Kirjoita nimesi ja tehtävän numero kuvan taustapuolelle.
Arviointiperusteet:
Tunnelman välittyminen, värien käyttö, omaperäisyys, sommittelu.
Jännittävä tila on monella alalla useamman kerran toistunut tehtävätyyppi, joka tällä kertaa sijoittuu astianpesukoneen sisälle. Koneen sisutan tuntemus yhdistettynä mielikuvitukseen, tilan tajuun ja kolmiulotteiseen hahmotuskykyyn ovat avainasemassa tässä tehtävässä: Miten esität kiinnostavan näkymän tästä kaikkien tunteman käyttöesineen sisätilasta? Mitkä asiat tässä tilassa kiinnostavat?
Tehtävä 4. Motivaatiokirje
Laadi noin 150 sanan teksti, jossa kerrot miksi haet opiskelemaan Muotoilun pääaineeseen.

Toteutustapa:
Kirjoita teksti arial- tai helvetica-fontilla, pistekoko 12, riviväli 2. Jätä paperin molempiin reunoihin 1,5 cm marginaali. Kirjoita nimesi ja tehtävän numero tekstin otsikoksi.
Arviointiperusteet:
Kirjallisen ilmaisun selkeys, hakijan motiivit.
Neljäntenä tehtävänä on motivaatiokirje, kuten tänä vuonna myös ainakin Metropolian graafisen suunnittelun linjalle. Tuossa aiemmassa postauksessamme annoimme muutaman vinkin hyvän tekstin rakentamiseen, joten kannattaa tsekata ainakin se!
Tässä tehtävässä hakija saa tilaisuuden kertoa itsestään, kiinnostuksen kohteistaan ja soveltuvuudestaan alalle. Tekstien avulla arvioijat pääsevät tutustumaan hakijoihin henkilökohtaisesti ja saavat tietää hakijoista paljon kiinnostavia asioita.
Tehtävällä testataan myös hakijan tietämystä tulevasta alastaan sekä sitä, mitä hakija tulevaisuuden ammatiltaan hakee. Perustelut siitä, miksi Muotoilun pääaine kiinnostaa ja miksi haluaisi siitä itselleen ammatin ovat olennaisin osa tekstin sisältöä. Tämä pakottaa hakijan tekemään myös taustatyötä opetussuunnitelman ja alan parissa.

Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ennakkotehtävät julkaistiin 16.3.

Muoti

Muodin tehtäväkokonaisuus on säilynyt tehtävätyypeiltään lähes aiemman kaltaisena. On yksittäisen vaatekappaleen suunnittelua, pintoja ja asukokonaisuuksia.
Tehtävä 1. Sadevaate
Suunnittele itsellesi läpinäkyvästä materiaalista valmistettava sadevaate ja kuvaa se itsesi päällä edestä ja takaa A3-paperiarkille.
Toteutustapa:
Koko A3, väritehtävä, väline vapaa.
Arviointiperusteet:
Ideointikyky, omaperäisyys, toiminnallisuus
Muotoilun ihanteet ja yleiset trendit yhdistävät eri aloja. Kannattaa tutustua ja olla perillä ajan hengestä ja trendeistä. Olennaista on myös kaksi eri suuntaa mistä vaate pyydetään kuvaamaan ja niiden välinen suhde ja muutos.
Läpinäkyvä materiaali tuo hauskaa twistiä tälle tehtävälle. Muotoilu on olennainen ja tietysti kummatkin suunnat on otettava huomioon ja mielellään sidottava kokonaisuudeksi läpinäkyvyys huomioiden.
Tehtävä 2. Vastakohdat
Valitse 2 vastakohtaista sanaa ja kuvaa ne kolmiulotteisina kollaasipintoina. Toteuta molemmat pinnat erillisille A3-paperiarkeille käyttäen materiaalinasi erivärisiä ja eripaksuisia papereita. Kirjoita paperiarkkien taaksen töiden lähtökohtina olleet sanat.
Totetutustapa:
Koko A3, Väritehtävä
Arviointiperusteet:
Ideointikyky, materiaalin ja värin käyttö, vastakohtien välittyminen
Kollaasitehtävä on hyvin tyypillinen ja pinnat aiheena myös – se on toistunut useasti eri aloilla. Sanojen ja aiheiden valinta muodostuu tässä olennaiseksi sillä se määrittelee pintojen tyypit ja aiheiston tai teemat. Kolmiulotteisuus on myös huomionarvoista tässä – tärkeäksi muodostuu tässä siis myös ne lähtömateriaalit – paperin tyyppi ja väri – joista kollaasia alkaa tekemään – ne määrittelevät ilmeen.
Vastakohdat aiheena ovat tietenkin koko tehtävän kantava teema ja selkäranka, tässä korostuu nyt oma ideointikyky ja visio. Muista että tehtävässä kolme käytetään hyväksi näitä pintoja – materiaalien ja värien valinnat siis sillä silmällä!
Tehtävä 3. Mallisto
Suunnittele 6 asukokonaisuutta käsittävä naistenvaatemallisto, joka parhaiten kuvastaa näkemystäsi nuorena suunnittelijana. Käytä mallistosi materiaalien ja värien inspiraationa tehtävässä 2 suunnittelemiasi kollaasipintoja. Kuvaa malliston asut edestä ja takaa ihmisen päällä A2-paperiarkille.
Toteutustapa:
Koko A2, väritehtävä, väline vapaa.
Arviointiperusteet:
Ideointikyky, omaperäisyys, kokonaisuuden hahmottaminen
Tässä käytetään hyväksi tehtävässä kaksi kehiteltyjä vastakkaisia kolmiulotteisia pintoja. Kyseessä on siis vastakohtiin ja kolmiulotteisiin pintoihin perustuva tai niistä inspiraationsa saava sarja. Asukokonaisuuksissa tärkeää tietenkin yhteinen kantava teema mutta tarpeeksi laaja vaihtelu eri tilanteisiin.

Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ennakkotehtävät julkaistiin 16.3.

Sisustusarkkitehtuuri

Kantavana teemana on sirkus, aihe joka toistui myös muilla aloilla (Metropolian graafisen suunnittelun ennakot). Sirkus kantavana teemana on inspiroiva – täynnä elämyksiä, illuusioita ja taikaa. Taikavoimat ovat jopa arviointiperusteena tällä kertaa!
Tehtävä 1. Nuorallatanssija
Piirrä nuorallatanssija kuvittelemaasi ympäristöön.
Toteutustapa:
Lyijykynällä A3‐kokoiselle paperille.
Arviointiperusteet:
Tilan ja ihmisen suhde, ilmaisuvoima, sommittelu.
Ihminen tilassa on lähes joka vuosi toistuva, tärkeä tehtävätyyppi. Tärkeää on kuten arviointiperusteissakin oli, tilan ja ihmisen suhde, mittakaava ja itse ympäristön tai tilan suunnittelu. Missä ihmeessä nuorallatanssija voikaan temppujaan tehdä? Päästä mielikuvituksesi valloilleen ja ota tila haltuun! Tilan taju ja kolmiulotteinen hahmotuskyky sekä tämän päivän ajan hengen ja trendien tuntemus tärkeää kiinnostavan tehtävän kannalta.
Tehtävä 2. Elämää sirkuksessa
Maalaa näkymä sirkuksesta.
Toteutustapa:
Väreillä maalaten A3‐kokoiselle paperille.
Arviointiperusteet:
Persoonallinen ja kuvallinen ilmaisu, tunnelma, värien käyttö.
Sirkus on ympäristönä ehkä yksi kiinnostavimmista – täynnä inspiroivia paikkoja, esineitä, asioita ja hahmoja – niin ihmisiä kuin eläimiä. Arvostelussa mainitaan persoonallinen ilmaisu, tunnelma ja värien käyttö. Sirkus teemana antaakin loistavan tulkinnan- ja mielikuvituksen käytön mahdollisuuden ilmaisuvoimaisen ja rohkean työn lähtökohdiksi. Inspiroidu sirkuksen taianomaisesta maailmasta ja anna ideoiden lentää!
Tehtävä 3. Taikasauva
Suunnittele ja rakenna C3‐kokoiseen kirjekuoreen mahtuva taikasauva.
Toteutustapa:
Materiaali ja tekniikka vapaa.
Arviointiperusteet:
Taiteellinen ilmaisu, muodon, rakenteen ja materiaalin hallinta, taikavoima.
Viimeisenä kolmen työn sarjasta rakennetaan ihka oikea taikasauva – arvosteluperusteena on muun muassa taikavoima! Mielikuvituksellisten tehtävien kokonaisuus huipentuu tähän valloittavaan tehtävään, jossa omalle ideointikyvylle voi todellakin antaa siivet. Tulkinta siitä, mitä taikavoimalla tarkoitetaan on olennaista ja miten se yhdistyy kiinnostavaan muotoiluun itse sauvassa. Kokonaisuutta on hyvä yhdistää selkeä punainen lanka ja taikavoimia ei sovi vähätellä!

Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ennakkotehtävät julkaistiin 16.3.

Visuaalisen viestinnän muotoilu (ent. graafinen suunnittelu)

Ennakkotehtävä: Intohimo
Suunnittele ja toteuta julkaisu aiheesta, johon suhtaudut intohimoisesti. Nimeä julkaisusi.
Sisällössä tulee olla muotoiltuna seuraavat elementit:
Enimmillään (max.) 2500 merkkiä tekstiä, joka kertoo kiinnostuksesi kohteesta
Teksti voi olla yhtenäinen tarina tai jaettu esim. kuvateksteihin
Julkaisuun pitää kuulua infografiikkaa, ts. kartta, diagrammi tai vaikkapa käyttöohje.
Toteutustapa:
Kahdeksan (8) sivua käsittävä kokonaisuus, tulostettu tai käsin tehty, sivukoko korkeintaan A3. (Ota huomioon, että emme palauta ennakkotehtävää.)
Arviointiperusteet:
Sisällölliset ratkaisut, kyky kuvata asioita omaperäisesti ja kiinnostavalla tavalla, visualisointitaidot, informatiivisuus, sommittelukyky, kerronnallisuus ja kokonaisuuden hallinta.
Tämä tehtäväkokonaisuus on säilynyt samantyyppisenä jo pidemmän aikaa, aiemmin julkaisu on kulkenut nimellä Zine. Nyt tehtävällä on kantava, vahva teema: Intohimo. Tärkeää on tietenkin oma tulkinta aiheesta ja itselle tärkeät sisällöt, kuvasto ja grafiikka teemaan liittyen.
Kuten aiempina vuosina, myös tänä vuonna julkaisuun sisällytetään infograafi – kartta, diagrammi tai vaikka käyttöohje. Vahva teema erottaa tehtävän vapaammin tulkittavana kokonaisuutena, graafisen suunnittelun sääntöjen, trendien ja graafisten tyylien säilyttäessä tärkeän asemansa osana kokonaisuutta.
Kuvat: Aalto-yliopisto


 

Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!


Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!



Vinkkejä kieltenopiskeluun

Paras tapa oppia uutta kieltä on hakeutua tilanteisiin, jossa sitä pääsee puhumaan paljon

Monilla ulkomaille opiskelemaan hakijoilla tulee tänä keväänä olemaan kielikoe edessä ja niin myöskin mulla. Britteihin ja muualle englanninkieliseen opetukseen hakevilla tämä on yleensä IELTS tai TOEFL -testi, tänne Saksaan taas testi nimeltä TestDaF. Koska Saksassa ja muistaakseni myöskin ainakin Skotlannissa kokeeseen on vielä aikaa, niin ajattelin nyt kertoa vähän vinkkejä ja omia kokemuksia, mitkä mua on kielikokeeseen harjoittelussa auttaneet. Enemmän tietoa testeistä ja kokeen rakenteesta, ajankohdasta yms. löytyy linkkien takaa :).
Ensiksi täytyy sanoa, että kumpaakaan mun lähes sujuvista vieraista kielistä (englanti ja saksa) en tosiaankaan oppinut puhumaan koulussa. Englantia opin puhumaan matkustaessani ja viimeistään au pair vuotenani Australiassa, saksaa taas olen vasta hiljattain alkanut puhumaan poikaystäväni kanssa. Mielestäni koulussa keskitytään kieltenopiskelussa vähän liikaa kielioppiin ja liian vähän siihen olennaiseen, eli noh, puhumiseen. Ei keskustelun aikana tule paljoa miettineeksi, että mikäköhän artikkeli tähän sanaan kuului, eikä kukaan ole koskaan nauranut vaikka välillä sekoitankin saksan verbien aikamuodot. Lisäksi, ainakin kuulemani perusteella, ylhäällä mainituissa testeissä ei niinkään keskitytä kielioppiin vaan siihen, miten hyvin ymmärtää lukemaansa ja kuulemaansa tai tuottaa tekstiä ja puhetta.

Paras tapa oppia uutta kieltä on hakeutua tilanteisiin, jossa sitä pääsee puhumaan paljon
Mielestäni paras keino kielen oppimiseen onkin itsensä ympäröiminen kyseisellä kielellä. Ihan musiikin kuuntelu, elokuvien katsominen, tällä kielellä puhuminen ja viestittely auttavat jo varmasti. Paras tilanne on asua maassa, jossa tätä kieltä puhutaan esimerkiksi au pairina tai kesätyöntekijänä, mutta myös suomessa voi ympäröidä itsensä vieraalla kielellä. Monissa kaupungeissa järjestetään kielikahvilailtoja, jolloin on mahdollista mennä kahvilaan juttelemaan uusille ihmisille eri kielellä tai netistä voi löytää chattikaverin ulkomailta. Ja parastahan tällaisessa kieliharjoittelussa on se, että se ei tunnu opiskelulta, vaan on oikeasti hauskaa.
Paras tapa oppia uutta kieltä on hakeutua tilanteisiin, jossa sitä pääsee puhumaan paljon
Tietysti on hyvä myös tutustuttaa itsensä tulevaan kokeeseen ja tehdä vaikka pari kuuntelu- tai kirjoitustehtävää, ja silmäillä läpi myös puhe- ja luetunymmärtämistehtävät. Itselläni tärkeimmät ovat juuri nuo kaksi ensimmäistä, sillä kuullunymmärtämisessä pitää lukemani mukaan olla aika nopea (aikaa vastauksiin on annettu tosi vähän) ja kirjoitustehtävä on nyt muuten vaan vähän hankala, koska itse en ainakaan ole mielipidetekstejä saksaksi kirjoittanut. Puhetehtävään tunnen harjoittelevani joka päivä töissä ja keskustellessani poikaystäväni tai saksalaisten kavereitteni kanssa. Luetunymmärtäminen oli taas aina itselleni helpoin tehtävä jo ylioppilaskokeessa, sillä siinä saa rauhassa lukea tekstin läpi ja usein hankalatkin sanat ymmärtää asiayhteydestä.
Tässä nyt siis joitain vinkkejä, jotka on itseäni kielten opettelussa auttanut, toivottavasti tästä on hyötyä muillekin. 🙂 Kivaa uutta viikkoa kaikille!


 

Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!


Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!



Datavisualisointikilpailun voitto Tehon alumnille

Kaikki minusta -datavisualisointikilpailun voittaneen työn ulkoasu.
Roberto Aarnio ja Jesse Tielinen voitiivat Valtiovarainministeriön Kaikki minusta -datavisualisointikilpailun helmikuussa 2016.
Kuva: Valtiovarainministeriö


Metropolian graafisen suunnittelun opiskelijat Roberto Aarnio ja Jesse Tielinen veivät voiton Kaikki minusta –datavisualisointikilpailussa, jonka järjesti valtiovarainministeriö yhteistyössä Väestörekisterikeskuksen ja Aalto-yliopiston Media Factoryn kanssa.
Kilpailun tehtävänä oli suunnitella rekisteritietojen visualisointi kuvitteellisen henkilön mallidatan pohjalta. Kilpailun voittanut työ toteutetaan toimivaksi verkkopalveluksi, jota hyödynnetään uudistuvan Suomi.fi-palvelun markkinoinnissa vuoden 2017 alussa.
Huhtikuussa 2015 alkaneen kilpailun kolme finalistia valittiin syyskuussa 22 ehdotuksen joukosta. Finaali huipentui yleisöäänestykseen tammikuussa 2016. Voittajatyö ”Metsä” sai yleisöäänestyksessä miltei puolet äänistä, 1041 kappaletta. Voittajatyö palkitaan 8000 eurolla.
Voittoisan parivaljakon toinen lahjakkuus Roberto Aarnio on opinnoissaan nyt toisella vuodella, ja ponnisti Metropoliaan aikoinaan Teho-Opiston valmennuskurssin kautta.

Ihan huikea suoritus, onnea! Roberto, kerro miten tähän päädyttiin ja mitkä ovat fiiliksenne nyt?

”Kuulimme siitä koulumme tiedotteiden kautta ja päätimme haastaa itsemme ilmoittautumalla kilpailuun. Fiilikset on tottakai mahtavat! Kun kilpailun voittotilaisuudessa julkistettiin voittaja ja kuulimme omat nimemme, olimme hyvin yllättyneitä. Itseltä meni hetki sulatella ja ymmärtää voittomme.”

Millaista kokemusta käyttöliittymäsuunnittelusta teillä oli aiemmin?

”Opintojen ensimmäisenä vuonna meille oli varattu hyvin aikaa käyttöliittymäsuunnitteluun, mutta kilpailu kyllä vahvisti oppimaamme reilusti.”

Graafinen suunnittelu pitää sisällään hyvinkin erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja. Näetkö oman tulevaisuutesi datan visualisoinnin parissa?

”En itse voi allekirjoittaa, että se olisi ainoa haara johon haluan erikoistua, minulla on muitakin intressejä tällä hetkellä. Datan visualisointi on kuitenkin mielenkiintoista ja tärkeää: mielestäni tylsän datan lukeminen ruudulta on ehkä hirveintä ikinä. Se, että data ei pelottele käyttäjää on mielenkiintoinen ja haastava haaste.”
Onnea voitosta koko Tehon jengiltä – olkoon tulevat uranne täynnä mielenkiintoisia tilaisuuksia!
Roberton ja Jessen voittajatyötä pääsee katsomaan täältä.


 

Ajatuksia ennakkotehtävistä

Susannan ennakkotehtävä Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin linjalle 2015 - lyijykynätyö selfie-aiheesta

Viime vuonna Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävät aiheuttivat minulle lievää paniikkia ja epätoivoisia ajatuksia. Tehtäviä oli kolme ja sain kun sainkin ne ajoissa palautettua Arabian kampukselle. Tässä minun tulkintani viime vuoden ennakkotehtävistä!
Ensimmäisenä tehtävänä oli piirtää lyijykynällä selfie A3-kokoiselle paperille. Arviointiperusteina oli ilmaisuvoima, tilan vaikutelma, tunnelma, sommittelu, sekä valo ja varjo. (Nämä ovat usein myös arviointiperusteina Midi-kurssin harjoitustöissä!)
Tehtävän suurin haaste oli toteuttaa työ A3-kokoisena. Tykkään keskittyä yksityiskohtiin, joten tämän tehtävän tekeminen vei ennakkotehtävistä ehdottomasti eniten aikaa. Kurssilla pääsääntöisesti kaikki työt suoritetaan A3-kokoon, joten tänä vuonna on varmasti helpompi aloittaa työskentely ennakoissa ja kokeissa!
Toisessa tehtävässä tuli ilmaista riemu maalaten. Toteus jälleen A3-paperille. Arviointiperusteina persoonallinen ja kuvallinen ilmaisu, tunnelma, sekä värien käyttö.
Susannan ennakkotehtävä Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin linjalle 2015 - lyijykynäpiirros selfie-aiheesta A3-kokoon toteutettuna
Tehtävän haaste oli ehdottomasti tekniikka. Minun vesivärien käyttö ala-asteen jälkeen on laskettavissa valehtelematta yhden käden sormilla. Nyt kurssin myötä olen kuitenkin antanut mahdollisuuden myös siveltimille! On mukavan terapeuttista kun työt valmistuvat nopeasti! Kurssilla on painotettu idean merkitystä ja mielestäni tässä työssä hyvä idea (“ilo irti”) on toteutettu tyydyttävästi.
Kolmas tehtävä oli minulle ideallisesti haastavin, koska oman tulkinnan varaan jätettiin niin paljon. Tehtävänä oli suunnitella ja rakentaa C3-kokoiseen kirjekuoreen mahtuva reliefi, joka oli tehty kahdesta materiaalista. Työn nimen tuli olla “Yhteensopivat”, materiaali ja tekniikka oli tehtävässä vapaa.
Susannan ennakkotehtävä Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin linjalle 2015 - savireliefi
Toteutin tehtävän muotoilusavesta ja pienistä oksista. Haastavinta oli muotoilusaven käyttö, sillä se kuivui supernopeasti, vaikka yritin pitää sen työstettävänä. Lisäksi työn pakkaaminen niin että se pysyisi ehjänä arviointiin asti oli melko haastavaa – itse käytin muistaakseni mm. auki leikattuja maitotölkkejä työn suojana. En ollut työhön tyytyväinen, mutta luin että useampi jätti ennakot tekemättä tämän tehtävän vuoksi, joten olen vain iloinen, että sain tehtävän tehtyä ja ennakot palautettua!
Tällä hetkellä viime vuoden paniikki on vaihtunut innostukseen ja malttamattomuuteen! Lahden muotsikan ennakkotehtävänä on portfolio ja olen superinnoissani siitä! Portfolion tekeminen on mielestäni mielenkiintoista ja toisaalta myös todella työlästä, mutta siinä pääsee todella näyttämään oman osaamisensa! Eniten nyt ketuttaa, etten tajunnut ottaa esimerkiksi tuosta Aallon selfie-tehtävästä parempaa kuvaa tai skannia – siinä olisi näkynyt todellinen pipertäjä-minä.
Aallon ennakkotehtävät julkaistaan yhteishaun alkaessa 16.3, joten niitä saadaan vielä jännätä hetki! Teholta tuli muuten mainio postaus, jossa kerrotaan laajemmin tämän vuoden ennakkotehtävistä – kannattaa kurkata!
Aurinkoista viikkoa!


 

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Mafy-netti

Arkkitehtuurin matematiikan kokeisiin harjoittelu

En ole koskaan oikein pitänyt matematiikasta. En edes tiedä miksi, olen kuitenkin aina ollut siinä suhteellisen hyvä, mutta jostain syystä matikantunnit oli koulussakin mulle niitä tylsimpiä. Nyt olen kuitenkin joutunut palaamaan takaisin koulun penkille suorittamaan Tehon matikankurssia itseopiskeluna.
Arkkitehtuurin valintakokeiden yksi osa on Matematiikan koe. Koe perustuu lukion pitkän matematiikan oppimäärään, mutta vain lyhyen matematiikan lukeneet (kuten minä) voivat myös kokeeseen osallistua. Itse valmistauduin viime vuonna kokeeseen kolmella yksityistuntikerralla joista yksi kerta taisi olla kolmen tunnin mittainen. Olin siis tätä ennen juuri palannut Australiasta, joten enempää tunteja en valitettavasti voinut silloin ottaa. Tällä määrällä pääsin kuitenkin juuri ja juuri kokeesta läpi, mikä oli itseasiassa itsellenikin aika iso yllätys ottaen huomioon, että olin sitä ennen opiskellut matikkaa puolitoista vuotta sitten! 😀 Yksityistunnit toimivat siis ihan ok, mutta jäi paljon tuurista kiinni, että kokeista pääsin läpi.
Arkkitehtuurin matematiikan kokeisiin harjoittelu
Tänä vuonna päätin nyt siis osallistua ihan oikeasti tähän Arkkitehtuurimatematiikan kokeeseen tähtäävälle kurssille, jossa opetetaan juuri ne asiat, mitkä kokeessa pitää osata. Tehtäviä kurssille tehdään Mafynetissä tabletin avulla. Aluksi on mahdollista valita kolmesta eri tasovaihtoehdosta, eli haluaako aloittaa ihan perusasioista vai tuntuuko, että matikka sujuu jo ihan luontevasti. Ohjelmaan saa itse valita tavoitepäivämäärän, kun haluaa olla valmis harjoittelun kanssa. Itse halusin aloittaa ihan yläastematematiikalla, koska noh, lukiosta on mulla jo pari vuotta aikaa ja silloinkin luin vain lyhyttä matematiikkaa. Tavoitepäivämääräksi valitsin tietenkin koetta edeltävän päivän.
Arkkitehtuurin matematiikan kokeisiin harjoittelu
Mafynetti on mulla toiminut opiskelumateriaalina oikein hyvin. Ennen tehtäviä katsottavat opetusvideot ovat selkeitä, eli itsenäisesti opiskelevakin ymmärtää. Olen itse nyt vasta tehnyt näitä yläastetehtäviä, mutta paljon asioita on jo palautunut mieleen. Mahtavaa on myös, että tabletin saa mukaan lähes minne vaan ja olenkin tehnyt matikantehtäviä jo laivassa ja autossa matkalla tänne, ja täällä meidän uudessa asunnossa kaiken muuttokaaoksen keskellä. Ja vaikka nyt sanoinkin aluksi, että en ole koskaan oikein matikasta innostunut, niin vanhojen laskukaavojen muisteleminen onkin ollut nyt yllättävän hauskaa! Olen aika varma, että näillä opeilla pitäisi kokeen mennä oikein hyvin :).


 

Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!


Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!